'Mezopotamya' Markasi Hayata Geçiyor
Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak’in zengin kültürel mirasini turizme kazandirmak ve bölgesel kalkinmayi saglamak amaciyla baslatilan GAP Bölgesi Turizm Tanitim ve Markalasma Projesi, ’Mezopotamya’ adiyla global bir kimlige dönüsüyor.
Açikhava müzesi görünümüyle sadece Türkiye’nin degil, tüm dünyanin en büyük turizm destinasyonlarindan biri olacak Mezopotamya’nin tanitim stratejisi ve eylem plani, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimiyla, Sanliurfa Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen tanitim töreniyle duyuruldu. Çok sayida ülkenin diplomatik temsilcisinin de katildigi törende tarihsel ve kültürel geçmisiyle dünya genelinde çok iyi bilinen ve tüm dillerde ayni sekilde okunan ’Mezopotamya’ markasinin logosu kamuoyuyla paylasildi. Törende projeyi anlatan tanitim filmi ve açilis gösterisi, Mezopotamya markasi için özel bestelenen müzik esliginde izleyicilerle bulustu.
"Mezopotamya medeniyetlerin besigi"
Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Mezopotamya bölgesinin tarihin her döneminde insanlari çektigini ve sayisiz medeniyete ev sahipligi yapan kadim bir bölge oldugunu vurgulayarak, “Bir baska deyisle "Medeniyetlerin Besigi". Nitekim tarihin ilerleyisinde ilk kilometre taslari bu bölgede dösenmeye basladi.
Bu destansi topraklar ilk tarimsal faaliyetlerin baslamasina, ilk sehirlerin kurulmasina taniklik etti. Insanoglu ilk yazilarini burada yazdi, tarihini burada ögrendi. Bu zengin geçmis, sayisiz kültürel ve dogal varlik insanligin ortak mirasi olarak daha fazla ilgiyi hak ediyor. Kültürel ve dogal mirasi koruyarak, Mezopotamya’yi global bir marka haline getirip insanlarin zihnine kazimak, daha çok insanin buralari ziyaret ederek unutulmaz anilar biriktirmesini saglamak istiyoruz ve böylece turizm gelirlerini artirmayi, yeni istihdam olanaklari ortaya çikarmayi ve kalkinmanin hizlanmasini amaçliyoruz. Yerel kalkinmanin hamisi olan bakanligimiza bagli Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü, GAP Bölge Kalkinma Idaresi ve ajanslarimizla Türkiye’nin bu turizm atagina omuz vermekten büyük gurur duyuyoruz" seklinde konustu.
"Uzun vadeli stratejik bir is"
Turizm alaninda global bir marka olusturmanin uzun vadeli, stratejik bir çalisma oldugunu belirten Bakan Varank, "Projede ülkemizin turizm potansiyelini daha bütüncül bir yaklasimla ele aliyoruz. Il düzeyinde yürütülen küçük çapli bagimsiz çalismalar yerine, tüm cografyayi kapsayan turizm gelisim koridorlarini bir destinasyon yaklasimi ile planliyoruz. Buna yönelik olarak, bölge kalkinma idaremiz ve ajanslarimiz güç birligi yapti ve 9 ilimizde yürütülen çalismalari koordine eden çati yapi görevini üstlendi" dedi.
Markalasma projesi kapsaminda çok önemli islere imza attiklarini vurgulayan Bakan Varank, söyle devam etti:
"Saha çalismalarindan topladigimiz verilerle tematik kent içi ve bölge rotalarini belirledik. Belirlenen bu rotalar, olusturdugumuz web sitesi ve mobil uygulamaya aktarildi. Türkçe ve Ingilizce sosyal medya hesaplari olusturuldu. Mezopotamya’daki etkinlik, deneyim, gastronomi ve konaklama noktalarinin interaktif haritasini, 35 kent rotasini, 9 tematik rota ve seyahate dair ipuçlarini içeren bir web sitesi olusturduk. www.mezopotamya.travel adresinden erisilebilen sitede su anda öncelikle Türkçe ve Ingilizce içerikler sunuluyor. Insallah kisa süre içerisinde Almanca, Rusça ve Çince içerikler de yer alacak. Bu içeriklere mobil cihazlarindan ulasmak isteyenler Mezopotamya Gezi Rehberini uygulama magazalarindan indirebilirler. Ayrica, web sitesi ve uygulamadaki içeriklerimizi her geçen gün daha da zenginlestiriyoruz. Mezopotamya markamizin tanitim çalismalarinda kullanilacak hikayelerin ve filmlerin çekimlerini büyük oranda bitirdik. Bunun yaninda, Mezopotamya markasinin uluslararasi ve ulusal medya görünürlügünü ve bilinirligini artiracak, bölgenin avantajlarini ön plana çikaracak faaliyetler yürütecegiz”
“22 projeye 51 milyon lira destek”
GAP Idaresi ve bölgedeki 3 kalkinma ajansinin turizm altyapisini gelistirmek için projeler yürüttügünü anlatan Bakan Varank, “Dicle, Ipekyolu ve Karacadag Kalkinma Ajanslarimiz da son 11 yilda, turizm sektöründen gelen 300 projeye yaklasik 222 milyon lira mali kaynak sagladi. Bakanligimizca uyguladigimiz Cazibe Merkezleri Destekleme Programi kapsaminda ise 82 Milyon lira degerinde farkli yatirimlari bölge illerimize kazandirdik. Restorasyon, yeni müzeler, çevre düzenlemesi, ulasim altyapisinin iyilestirilmesi ve yenilikçi turizm platformlarinin kurulmasi gibi birçok konuyu kapsayan bu projeler, bölgenin dogal ve kültürel degerlerinin turizme istihdam ise yaklasik 8 bin 500 kisi oldu” ifadelerini kullandi.
Tanitim törenine katilan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy da sahneye çikmadan önce basin mensuplariyla bir araya geldi. Ersoy, burada yaptigi açiklamada, Göbeklitepe’de birtakim önemli merkezleri daha kesfettiklerini açikladi.
Göbeklitepe’nin çevresindeki 100 kilometrelik hat üzerinde 11 tane daha tepe oldugunu belirten Ersoy, “Buradan detayini ilk kez vermis olacagiz ve artik 12 tepe diyecegiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalisma var, tamamlanmak üzere, eylül ayinda tanitimini yapacagiz. Dünyanin bir çok üniversitesiyle, arkeoloji konusunda uzmanlasmis kazi baskanlariyla da is birligi yaparak 12 tepeyi dünya lansmani seklinde sunacagiz. Dünyada çok popüler bir yer haline gelecek, hatta Güneydogu’nun Piramitleri diyebiliriz buna. Lansman yapildiktan sonra çok fazla ses getirecek, Türkiye’nin esi benzeri olmayan bir hazinesi olarak düsünüyoruz” diye konustu.
Bakan Ersoy, tanitim töreninde sahnede yaptigi konusmada da her bölgeyi ve sehirleri kendi farkliliklari ve sahip olduklari turizm unsurlari ile ön plana çikararak, turizmi ülkenin tamamina yaymayi temel hedef olarak belirlediklerini söyledi.
Mezopotamya’yi ise “bu topraklarin bilgesi ve hafizasi” olarak tanimlayan Bakan Ersoy, “Ilk kulak vermemiz, gözlerimizi çevirmemiz gereken yer. Biz de bakanlik olarak öyle yaptik ve bu bölgeye turizm ile kültür sanat basliklarinda yapilanlari, bundan sonra neler yapabilecegimizi masaya yatirdik” dedi.
Mezopotamya’da bulunan 9 ilin, Türkiye’nin sahip oldugu turizm çesitliligini yansittigini belirten Bakan Ersoy, sunlari söyledi:
“Bu sehirlerin tasidigi potansiyel sayesinde bölgenin doga, kültür, inanç, gastronomi turizmi ile eko ve termal turizm alanlarinda gelistirilmesi mümkündür. Öte yandan bu sehirlerimiz, sahip olduklari kültür varliklari ile de büyük deger tasimaktadir. Restorasyon, müze ve ören yeri uygulama çalismalari kapsaminda söz konusu sehirlerimizde bugüne kadar 130’dan fazla proje ve uygulama isi tamamlanmistir. Bu 9 ilimizde 611 tasinmaz kültür varligina 18 buçuk milyon liranin üzerinde proje ve uygulama yardimi yapilmis, çevre düzenlemesi ve altyapi uygulamalari için ise yaklasik 152 milyon lira ödenek gönderilmistir. Hasankeyf’ten Halfeti’ye, Midyat’tan Çermik Kaplicalari ve Egil’e, Zeugma’dan Balikligöl ve Viransehir’e, Göbeklitepe’den Nemrut’a, sadece genel bir bakisla yorumlarsak bile insanlik medeniyetinin kökleri ve inancin manevi mirasi bütün görkemi ve derinligi ile karsimizda duruyor. Bunlara sahip çikmali, korumali ve en dogru sekilde ülkemizin ve insanligin faydasina sunmaliyiz. Bunu basarmak için bölgeye karsi bir farkindalik olusturmak, barindirdigi zenginligin bilinirligini artirmak zorundayiz. Bu noktada devreye Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansimiz kisa adiyla TGA girmektedir. Bu sehirlerimizle ilgili yapilanlara ve planlananlara kisaca deginmek istiyorum.”
Bogazkere üzümüne ev sahipligi yapan Diyarbakir’i, aylik ortalama 6 milyon ziyaretçisi olan ve 10 farkli dilde içerik sunulan GoTürkiye platformunda “vineyard” rotalarina eklendigini anlatan Bakan Ersoy, ”Ayrica Kral Yolu güzergahinda Zerzevan Kalesi’nden baslayarak bir bisiklet yolu projesi üzerine çalismalar yapiyoruz. Yine Zerzevan Kalesi’nden baslayan yürüyüs yolunun altyapisi tamamlandiktan sonra hizla tanitimini yapacagiz. Ülkemizde ilki Kapadokya’da yapilan ve Youtube’da 9 ayda 13 milyondan fazla izlenme rakamina ulasan Cercle prodüksiyonunun ikincisi 14 Haziran’da Adiyaman Nemrut’ta yapildi. Nemrut’un Avrupa Birligi Projesi kapsamindaki tanitim faaliyetleri dogrultusunda planlanan uluslararasi bir festival de TGA’nin tüm platformlarinda tanitilacak” dedi.
Hasankeyf’in Arkeopark’a tasinmasi sonrasinda tanitim planlari hazirlanacagini belirten Bakan Ersoy, söyle devam etti:
“Hasankeyf’teki Doga ve Su Sporlari altyapi çalismalari tamamlandiginda da goturkiye.com’a ait tüm platformlarda tanitimi yapilacak ve rotalara eklenecek. Lezzet Rotasi kapsaminda Gaziantep’te 6 farkli ülkeden 19 influencer agirladik. Gaziantep Halfeti Rum Kale Göbeklitepe Sanliurfa Harran rotasini GoTürkiye’de paylastik. Gaziantep’teki kongre turizminin potansiyelini yasatmak amaciyla da sehrimizi “Meeting” rotalarina ekledik. Kilis Tava ve Cennet Çamuru gibi Kilis’e has cografi isaretli ürünlerin tüm platformlarda tanitimini yapacagiz. Berlin’den ödülle dönmüs Kilis Zeytinyaginin dünyaca ünlü bir marka haline gelebilmesi için de çalisma yürütecegiz. Mardin Midyat inanç rotasini GoTürkiye platformuna ekledik. Diger yandan dünyaca ünlü Sef Ebru Baybara Demir ile Mardin’in yerel üreticiye ve halka dokunan sürdürülebilir yerel tarim ve gastronomi konseptini, sosyal gastronomi rotalarini turistlerin deneyimleyebilecegi bir kurgu üzerinde çalisiliyor. Ayrica Matiate Yeralti Magaralari’nin kazi ve altyapi çalismalari bittikten sonra influencer destegiyle tanitimlarini saglayacagiz."
Tanitim gecesinin sonunda Bölge Kalkinma Idareleri ile Kalkinma Ajanslari adina Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi (TGA) adina ise Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy arasinda is birligi protokolü imzalandi. Sanliurfa Müzesi bahçesinde gerçeklestirilen törende GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanvekili Mehmet Açikgöz, Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin, Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynep Abidin Beyazgül ve Sanliurfa Valisi Abdullah Erin de birer konusma yapti.
Kaynak: İHA
"Mezopotamya medeniyetlerin besigi"
Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Mezopotamya bölgesinin tarihin her döneminde insanlari çektigini ve sayisiz medeniyete ev sahipligi yapan kadim bir bölge oldugunu vurgulayarak, “Bir baska deyisle "Medeniyetlerin Besigi". Nitekim tarihin ilerleyisinde ilk kilometre taslari bu bölgede dösenmeye basladi.
Bu destansi topraklar ilk tarimsal faaliyetlerin baslamasina, ilk sehirlerin kurulmasina taniklik etti. Insanoglu ilk yazilarini burada yazdi, tarihini burada ögrendi. Bu zengin geçmis, sayisiz kültürel ve dogal varlik insanligin ortak mirasi olarak daha fazla ilgiyi hak ediyor. Kültürel ve dogal mirasi koruyarak, Mezopotamya’yi global bir marka haline getirip insanlarin zihnine kazimak, daha çok insanin buralari ziyaret ederek unutulmaz anilar biriktirmesini saglamak istiyoruz ve böylece turizm gelirlerini artirmayi, yeni istihdam olanaklari ortaya çikarmayi ve kalkinmanin hizlanmasini amaçliyoruz. Yerel kalkinmanin hamisi olan bakanligimiza bagli Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü, GAP Bölge Kalkinma Idaresi ve ajanslarimizla Türkiye’nin bu turizm atagina omuz vermekten büyük gurur duyuyoruz" seklinde konustu.
"Uzun vadeli stratejik bir is"
Turizm alaninda global bir marka olusturmanin uzun vadeli, stratejik bir çalisma oldugunu belirten Bakan Varank, "Projede ülkemizin turizm potansiyelini daha bütüncül bir yaklasimla ele aliyoruz. Il düzeyinde yürütülen küçük çapli bagimsiz çalismalar yerine, tüm cografyayi kapsayan turizm gelisim koridorlarini bir destinasyon yaklasimi ile planliyoruz. Buna yönelik olarak, bölge kalkinma idaremiz ve ajanslarimiz güç birligi yapti ve 9 ilimizde yürütülen çalismalari koordine eden çati yapi görevini üstlendi" dedi.
Markalasma projesi kapsaminda çok önemli islere imza attiklarini vurgulayan Bakan Varank, söyle devam etti:
"Saha çalismalarindan topladigimiz verilerle tematik kent içi ve bölge rotalarini belirledik. Belirlenen bu rotalar, olusturdugumuz web sitesi ve mobil uygulamaya aktarildi. Türkçe ve Ingilizce sosyal medya hesaplari olusturuldu. Mezopotamya’daki etkinlik, deneyim, gastronomi ve konaklama noktalarinin interaktif haritasini, 35 kent rotasini, 9 tematik rota ve seyahate dair ipuçlarini içeren bir web sitesi olusturduk. www.mezopotamya.travel adresinden erisilebilen sitede su anda öncelikle Türkçe ve Ingilizce içerikler sunuluyor. Insallah kisa süre içerisinde Almanca, Rusça ve Çince içerikler de yer alacak. Bu içeriklere mobil cihazlarindan ulasmak isteyenler Mezopotamya Gezi Rehberini uygulama magazalarindan indirebilirler. Ayrica, web sitesi ve uygulamadaki içeriklerimizi her geçen gün daha da zenginlestiriyoruz. Mezopotamya markamizin tanitim çalismalarinda kullanilacak hikayelerin ve filmlerin çekimlerini büyük oranda bitirdik. Bunun yaninda, Mezopotamya markasinin uluslararasi ve ulusal medya görünürlügünü ve bilinirligini artiracak, bölgenin avantajlarini ön plana çikaracak faaliyetler yürütecegiz”
“22 projeye 51 milyon lira destek”
GAP Idaresi ve bölgedeki 3 kalkinma ajansinin turizm altyapisini gelistirmek için projeler yürüttügünü anlatan Bakan Varank, “Dicle, Ipekyolu ve Karacadag Kalkinma Ajanslarimiz da son 11 yilda, turizm sektöründen gelen 300 projeye yaklasik 222 milyon lira mali kaynak sagladi. Bakanligimizca uyguladigimiz Cazibe Merkezleri Destekleme Programi kapsaminda ise 82 Milyon lira degerinde farkli yatirimlari bölge illerimize kazandirdik. Restorasyon, yeni müzeler, çevre düzenlemesi, ulasim altyapisinin iyilestirilmesi ve yenilikçi turizm platformlarinin kurulmasi gibi birçok konuyu kapsayan bu projeler, bölgenin dogal ve kültürel degerlerinin turizme istihdam ise yaklasik 8 bin 500 kisi oldu” ifadelerini kullandi.
Tanitim törenine katilan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy da sahneye çikmadan önce basin mensuplariyla bir araya geldi. Ersoy, burada yaptigi açiklamada, Göbeklitepe’de birtakim önemli merkezleri daha kesfettiklerini açikladi.
Göbeklitepe’nin çevresindeki 100 kilometrelik hat üzerinde 11 tane daha tepe oldugunu belirten Ersoy, “Buradan detayini ilk kez vermis olacagiz ve artik 12 tepe diyecegiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalisma var, tamamlanmak üzere, eylül ayinda tanitimini yapacagiz. Dünyanin bir çok üniversitesiyle, arkeoloji konusunda uzmanlasmis kazi baskanlariyla da is birligi yaparak 12 tepeyi dünya lansmani seklinde sunacagiz. Dünyada çok popüler bir yer haline gelecek, hatta Güneydogu’nun Piramitleri diyebiliriz buna. Lansman yapildiktan sonra çok fazla ses getirecek, Türkiye’nin esi benzeri olmayan bir hazinesi olarak düsünüyoruz” diye konustu.
Bakan Ersoy, tanitim töreninde sahnede yaptigi konusmada da her bölgeyi ve sehirleri kendi farkliliklari ve sahip olduklari turizm unsurlari ile ön plana çikararak, turizmi ülkenin tamamina yaymayi temel hedef olarak belirlediklerini söyledi.
Mezopotamya’yi ise “bu topraklarin bilgesi ve hafizasi” olarak tanimlayan Bakan Ersoy, “Ilk kulak vermemiz, gözlerimizi çevirmemiz gereken yer. Biz de bakanlik olarak öyle yaptik ve bu bölgeye turizm ile kültür sanat basliklarinda yapilanlari, bundan sonra neler yapabilecegimizi masaya yatirdik” dedi.
Mezopotamya’da bulunan 9 ilin, Türkiye’nin sahip oldugu turizm çesitliligini yansittigini belirten Bakan Ersoy, sunlari söyledi:
“Bu sehirlerin tasidigi potansiyel sayesinde bölgenin doga, kültür, inanç, gastronomi turizmi ile eko ve termal turizm alanlarinda gelistirilmesi mümkündür. Öte yandan bu sehirlerimiz, sahip olduklari kültür varliklari ile de büyük deger tasimaktadir. Restorasyon, müze ve ören yeri uygulama çalismalari kapsaminda söz konusu sehirlerimizde bugüne kadar 130’dan fazla proje ve uygulama isi tamamlanmistir. Bu 9 ilimizde 611 tasinmaz kültür varligina 18 buçuk milyon liranin üzerinde proje ve uygulama yardimi yapilmis, çevre düzenlemesi ve altyapi uygulamalari için ise yaklasik 152 milyon lira ödenek gönderilmistir. Hasankeyf’ten Halfeti’ye, Midyat’tan Çermik Kaplicalari ve Egil’e, Zeugma’dan Balikligöl ve Viransehir’e, Göbeklitepe’den Nemrut’a, sadece genel bir bakisla yorumlarsak bile insanlik medeniyetinin kökleri ve inancin manevi mirasi bütün görkemi ve derinligi ile karsimizda duruyor. Bunlara sahip çikmali, korumali ve en dogru sekilde ülkemizin ve insanligin faydasina sunmaliyiz. Bunu basarmak için bölgeye karsi bir farkindalik olusturmak, barindirdigi zenginligin bilinirligini artirmak zorundayiz. Bu noktada devreye Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansimiz kisa adiyla TGA girmektedir. Bu sehirlerimizle ilgili yapilanlara ve planlananlara kisaca deginmek istiyorum.”
Bogazkere üzümüne ev sahipligi yapan Diyarbakir’i, aylik ortalama 6 milyon ziyaretçisi olan ve 10 farkli dilde içerik sunulan GoTürkiye platformunda “vineyard” rotalarina eklendigini anlatan Bakan Ersoy, ”Ayrica Kral Yolu güzergahinda Zerzevan Kalesi’nden baslayarak bir bisiklet yolu projesi üzerine çalismalar yapiyoruz. Yine Zerzevan Kalesi’nden baslayan yürüyüs yolunun altyapisi tamamlandiktan sonra hizla tanitimini yapacagiz. Ülkemizde ilki Kapadokya’da yapilan ve Youtube’da 9 ayda 13 milyondan fazla izlenme rakamina ulasan Cercle prodüksiyonunun ikincisi 14 Haziran’da Adiyaman Nemrut’ta yapildi. Nemrut’un Avrupa Birligi Projesi kapsamindaki tanitim faaliyetleri dogrultusunda planlanan uluslararasi bir festival de TGA’nin tüm platformlarinda tanitilacak” dedi.
Hasankeyf’in Arkeopark’a tasinmasi sonrasinda tanitim planlari hazirlanacagini belirten Bakan Ersoy, söyle devam etti:
“Hasankeyf’teki Doga ve Su Sporlari altyapi çalismalari tamamlandiginda da goturkiye.com’a ait tüm platformlarda tanitimi yapilacak ve rotalara eklenecek. Lezzet Rotasi kapsaminda Gaziantep’te 6 farkli ülkeden 19 influencer agirladik. Gaziantep Halfeti Rum Kale Göbeklitepe Sanliurfa Harran rotasini GoTürkiye’de paylastik. Gaziantep’teki kongre turizminin potansiyelini yasatmak amaciyla da sehrimizi “Meeting” rotalarina ekledik. Kilis Tava ve Cennet Çamuru gibi Kilis’e has cografi isaretli ürünlerin tüm platformlarda tanitimini yapacagiz. Berlin’den ödülle dönmüs Kilis Zeytinyaginin dünyaca ünlü bir marka haline gelebilmesi için de çalisma yürütecegiz. Mardin Midyat inanç rotasini GoTürkiye platformuna ekledik. Diger yandan dünyaca ünlü Sef Ebru Baybara Demir ile Mardin’in yerel üreticiye ve halka dokunan sürdürülebilir yerel tarim ve gastronomi konseptini, sosyal gastronomi rotalarini turistlerin deneyimleyebilecegi bir kurgu üzerinde çalisiliyor. Ayrica Matiate Yeralti Magaralari’nin kazi ve altyapi çalismalari bittikten sonra influencer destegiyle tanitimlarini saglayacagiz."
Tanitim gecesinin sonunda Bölge Kalkinma Idareleri ile Kalkinma Ajanslari adina Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi (TGA) adina ise Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy arasinda is birligi protokolü imzalandi. Sanliurfa Müzesi bahçesinde gerçeklestirilen törende GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanvekili Mehmet Açikgöz, Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin, Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynep Abidin Beyazgül ve Sanliurfa Valisi Abdullah Erin de birer konusma yapti.