Metropolis Antik Kenti'nde Kazi Çalismalari Basladi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek baskanliginda baslayan bu yilin kazi çalismalarinda kente ait su yapilari ve kilise gibi kamusal ve dini alanlarin arastirilmasina devam edilecek

Kültür ve Turizm Bakanliginin izin ve katkilariyla devam eden, Sabanci Vakfi tarafindan desteklenen Metropolis Antik Kenti kazi çalismalari, 31. yilinda tarihin sirlarini aydinlatiyor.

Vakiftan yapilan açiklamaya göre, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek baskanliginda baslayan bu yilin kazi çalismalarinda kente ait su yapilari ve kilise gibi kamusal ve dini alanlarin arastirilmasina devam edilecek.

"Ana Tanriça Kenti" olarak bilinen Metropolis Antik Kenti kazi çalismalarinda kesfedilen 2 sarnicin da ortaya çikarilmasi ve böylece birbiriyle baglantili toplam 4 sarniçtan olusan su depolama kompleksinin gün yüzüne çikarilmasi hedefleniyor.

- "Antik çaglarda yasama dair yeni bilgilerin ortaya çikmasini büyük bir heyecanla bekliyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Sabanci Vakfi Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Metropolis Antik Kenti kazilarini 18 yildir desteklediklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Sabanci Vakfi olarak kültür sanat alaninda yürüttügümüz çalismalardan biri olan Metropolis Antik Kenti kazilarini, arkeoloji bilimine katkilari, bu topraklarda yasamis halklarla aramizda günümüzden geçmise uzanan bir köprü kurmasi nedeniyle çok kiymetli buluyoruz. Kazilarin ilk günlerinde bulunan görkemli kadin heykeli arkeoloji ve tarih bilimine sunacagi katkilari adina bizleri çok mutlu etti. Ana Tanriça Kenti Metropolis'te antik çaglarda yasama dair yeni bilgilerin bu yilin kazilariyla ortaya çikmasini büyük bir heyecanla bekliyoruz."

Kazi Baskani Prof. Dr. Serdar Aybek ise "Metropolis'te 1990 yilindan bugüne kadar sürdürdügümüz çalismalarla kiraç bir tepenin yillar içinde bölgede yer alan önemli bir antik kente ve arkeolojik alana dönüsümüne tanik olmanin heyecanini yasiyoruz. Bu dönüsümün gerçeklesmesi süphesiz büyük bir kent olarak Metropolis'teki genis ölçekli çalismalarin baslangicindan bugüne kadar basta devletimizin kurumlari olmak üzere her kesimden kurulus ve hatta sahislar tarafindan desteklenmesi ile mümkün olmustur." degerlendirmesinde bulundu.

Antik kentte bulunan oldukça iyi korunmus ve genis alanlara yayilmis durumdaki mozaiklerin temizlenmesi çalismalari da sürdürülecek.

Mozaiklerin yüzeyinde zamanla olusan kireç tabakalarinin temizlenmesi, zengin renk ve desen çesitliliginin ortaya çikarilmasiyla mozaikler ziyarete açilacak.

- Metropolis Antik Kenti hakkinda

1990'dan bu yana sürdürülen kazilarla gün yüzüne çikarilmaya çalisilan Metropolis Antik Kenti, Izmir'in Torbali ilçesine bagli Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasinda yer aliyor.

Metropolis'in tarihi, kentin yakinlarindaki Geç Neolitik Çagi ilk yerlesim izlerinden Klasik Çag'a, Helenistik Çag'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanli tarihine kadar uzaniyor.

Bugüne kadar yapilan kazilar sonunda Helenistik döneme ait tiyatro, Bouleuterion (meclis binasi), stoa (sütunlu galeri) ile Roma Imparatorlugu Dönemi'nde insa edilen iki hamam yapisi, hamam ve palaestra (spor alani) kompleksi, mozaikli salon, peristil ev, dükkanlar, genel tuvalet, cadde ve sokaklar gibi antik kent dokusunu olusturan yapilar ve mekanlar bulundu.

Ayrica bu mekanlarin kazi çalismalari sirasinda seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildisi eserler ve birçok maden buluntudan olusan 11 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çikartildi. Kazilarda elde edilen eserler, Izmir Arkeoloji Müzesi, Izmir Tarih ve Sanat ile Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.
Kaynak: AA