Karanlik Dünyasini Müzikle Aydinlatan Görme Engelli Ögrenci, Basarilariyla Göz Dolduruyor

Van'in Ercis ilçesinde görme engelli 3 kardesten biri olan absolut (kusursuz) kulaga sahip Selma Yildirim, ögretmenleri sayesinde gitar ve baglama çalmayi ögrendi, Kur'ani Kerim'in birçok suresini ezberledi Yildirim: 'Müzik benim dünyam oldu. Müzikle görüyorum, duyuyorum, hayaller kuruyorum. Dogadaki sesler beni baska bir aleme tasiyor' Müzik ögretmeni Erol Koçak: 'Selma, notalari ve akorlari duydugunda fark edebilen bir yetenege sahip. Yeterli imkan verildiginde çok iyi yerlere gelecegini düsünüyorum'

NECMETTIN KARACA - Van'in Ercis ilçesinde yasayan absolut (kusursuz) kulaga sahip görme engelli 19 yasindaki Selma Yildirim, karanlik dünyasini aydinlatan müzikle hayata tutunuyor.

Ilçenin Tasliçay Mahallesi'nde 3'ü dogustan görme engelli 6 kardesten biri olan Yildirim, duydugu sesleri notaya dökme yetenegi, çaldigi enstrümanlar ve katildigi sinavlarda elde ettigi basarilarla göz dolduruyor.

Babasinin destegiyle egitimine devam eden Yildirim, 4 yil önce 36 bin 780 ögrencinin katildigi deneme sinavinda tüm sorulari dogru yanitlayarak birinci oldu.

Iki yil önce de Ilk ve Orta Ögretim Kurumlari Bursluluk Sinavi'nda ( IOKBS ) 500 tam puan üzerinden 481,816 puan alan Yildirim'in hayati, ilk müzik ögretmeni Erkan Tasdelen'in yetenegini kesfetmesiyle degisti.

Aldigi egitimle gitar çalmayi ögrenen, duydugu sesleri notaya dönüstürebilen Yildirim, ögretmeninin tayininin çikmasi ve salgin sürecinde okullara ara verilmesi nedeniyle internet üzerinden dinledigi videolarla kendini gelistirdi.

Bu sürede baglama çalmayi da ögrenen Yildirim, okula yeni atanan müzik ögretmeninin destegiyle kentte düzenlenen etkinliklerde de sahne alarak yetenegini sergileme imkani buldu. Diyanet Vakfi'nin verdigi kabartma Kur'an-i Kerim ve ögretmenlerinin destegiyle Kur'an'i Kerim'i hatmeden Yildirim, birçok sureyi de ezberledi.

- "Müzik benim dünyam oldu"

Kazim Karabekir Ortaokulu 7. sinif ögrencisi Yildirim, AA muhabirine, birinci siniftan 4. sinifa kadar özel alt sinif egitimi, 5. sinifta da kaynastirma egitimi almaya basladigini söyledi.

Bu süreçte ögretmenlerinin çok büyük destegini gördügünü belirten Yildirim, söyle konustu:

"Müzigi çok seviyorum. Gitar ve baglama çaliyorum. Gitar egitimini müzik ögretmenim Erkan Tasdelen'den aldim. Ögretmenimizin tayini çikinca ben de internetten dinledigim videolarla kendimi gelistirmeye devam ettim. Simdi de klarnet çalmanin hayalini kuruyorum. Çünkü klarnetin insanin içine dokunan bir sesi var. Aslinda müzik benim dünyam oldu. Müzikle görüyorum, duyuyorum, hayaller kuruyorum. Dogadaki sesler beni baska bir aleme tasiyor. Dogada duydugum sesler nota gibi geliyor bana. Bazen de dogada duydugum sesleri notalara dökmeye çabaliyorum. Çok begendigim sanatçi var ama Sezen Aksu ile tanismayi çok istiyorum. Bana destek veren ögretmenlerime çok tesekkür ediyorum."

- "Çok özel yetenekleri var"

Okul Müdürü Kenan Yildiz ise kardesleriyle ilçeye 20 kilometre uzakliktan gelip egitimine devam eden Yildirim'in çok yetenekli bir ögrenci oldugunu, ilçe çapinda yapilan sinavlarda dereceler ettigini vurguladi.

Yildirim'in Türkiye genelinde yapilan deneme sinavinda sorularin tamamini dogru cevaplayarak birinci oldugunu anlatan Yildiz, "Ingilizceye karsi özel bir ilgisi var. Ögrendigi kelimeleri kolay kolay unutmuyor. Kur'an-i Kerim'i merak ettigini söylemisti ögretmenine. Biz de Diyanet Vakfi'ndan kabartma Kur'an-i Kerim talebinde bulunduk. Sag olsunlar bu talebimizi yerine getirdiler. Ögrencimiz simdi Kur'an-i Kerim'i de okuyabiliyor. Müzige karsida ilgisi var. Ilçe çapinda yapilan festivalde, okulumuzun düzenledigi etkinliklerde güzel sesiyle sahneye renk katiyor. Egitimine verilecek destekler dogrultusunda ileride çok güzel yerlere gelecegine inaniyorum." seklinde konustu.

- "Yetenegi dikkatimi çekti"

Müzik ögretmeni Erol Koçak da okulda göreve basladigi dönemde Selma'nin yeteneginin dikkatini çektigini belirterek, "Benden önceki dönemlerde okulumuzda aldigi egitimi birlikte gelistirdik. Birkaç konser etkinliginden sonra Selma'nin sesini ve yetenegini duyma imkanimiz oldu. Çok hassas bir kulagi var. Selma, notalari ve akorlari duydugunda fark edebilen bir yetenege sahip. Yeterli imkan verildiginde çok iyi yerlere gelecegini düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Baba Ayhan Yildirim ise 6 çocugundan 3'ünün dogustan görme engelli oldugunu belirterek, "Çocuklarimi her gün okula getirip götürüyorum. Selma gitar çalmayi ve müzigi çok seviyor. Ben de elimden gelen destegi vermeye çalisiyorum. Devletin imkanlari sayesinde egitimlerini sürdürüyorlar. Çocuklarimin her zaman yaninda olan ögretmenlerine tesekkür ederim." diye konustu.
Kaynak: AA