Fransa'da Bölge Ve Vilayet Seçimlerinin Ikinci Turuna Katilim Yüzde 34'Te Kaldi

Fransa’da ikinci turu düzenlenen bölge ve vilayet seçimlerinde sandiga gitmeyen seçmen oraninin yüzde 65,7 oldugu belirtildi.

Ipsos-Sopra Steria arastirma sirketinin tahminlerine göre, seçimin ikinci turunda katilim orani yüzde 34,3 oldu. Kayitli seçmenlerin yüzde 65,7’si oy kullanmadi.

Diger yandan, Le Figora gazetesi ülke genelinde ana muhalefet partisi Cumhuriyetçilerin (LR) de içinde bulundugu sag partilerin yüzde 38,1, sol ve çevreci partilerin yüzde 34,8, asiri sagci Ulusal Birlik’in (RN) yüzde 20,2, iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüsü (LREM) ile Demokratik Hareket’in (MoDem) yüzde 6,9 oraninda oy aldigi tahminlerini paylasti.

- Macron ilk turda elendi, asiri sagcilar hiçbir bölgeyi kazanamadi

Bölge seçimlerinde, Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un partisi LREM daha ilk turda elenirken, asiri sagci RN de hiçbir bölgeyi alamadi.

Geçen hafta pazar günü düzenlenen ilk turda katilim 33,9 olmustu.

Mart ayinda yapilmasi planlanan ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle ertelenen seçimlerin geçen hafta pazar günü yapilan ilk turu, Fransa’da 5. Cumhuriyet döneminde referandumlar hariç katilimin en düsük oldugu oylama olarak tarihe geçmisti.

Ilk turda katilimin düsüklügünden endiselenen siyasetçiler, halki sandiga çagirmislardi.

Fransa’da bölge ve vilayet seçimleri, Nisan 2022’de düzenlenmesi planlanan cumhurbaskanligi seçimi öncesi, seçmenin nabzinin tutuldugu son seçimler olarak ön plana çikiyor.

- Bölge ve vilayet seçim sistemi

Bölgesel seçimlerde ilk turda, bir partinin ve ittifakin listesi oylarin yüzde 50’den fazlasini alirsa, bölge konsey üyeleri dogrudan belirlenebiliyor.

Birinci gelen listeye, çogunluk bonusu verilerek koltuklarin yüzde 25’i ayriliyor, geri kalan koltuklar da yüzde 5’i geçen her listenin oy oranina göre dagitiliyor.

Hiçbir listenin yüzde 50 oya ulasamamasi durumunda ikinci tur düzenleniyor. Partilerin ikinci turda yer alabilmesi için ilk turda en az yüzde 10 oy almasi gerekiyor.

Bununla birlikte ilk turda en az yüzde 5 oy alan bir liste, ikinci tura kalan bir listeyle birlesip ikinci turda da yer alabiliyor.

Ikinci turda en yüksek oyu alan listeye de çogunluk bonusu verilerek koltuklarin yüzde 25’i ayriliyor, geri kalan koltuklar da yüzde 5’i geçen her listenin oy oranina göre dagitiliyor.

Vilayet seçimlerinde ise vilayetlerde yer alan seçim bölgesi tayin edilen her bir kanton için bir kadin ve erkekten olusan bir çift aday yarisiyor.

Fransa genelinde 2 bin 54 kantonda, birer kadin ve erkek toplam 4 bin 108 vilayet konseyi üyesi iki turlu seçimle belirleniyor.

Bir çift aday, ilk turda oylarin mutlak çogunlugu ve kayitli seçmen sayisinin 4’te 1’i oraninda oy alirsa dogrudan seçiliyor.

Hiçbir çift adayin ilk turda seçilememesi durumunda ise ilk turda kayitli seçmen sayisinin 8’de 1’ini alan adaylar ikinci tura kaliyor.

Ilk turda hiçbir çift aday bu esigi yakalayamazsa, oylarin en çogunu alan ilk 2 çift aday ikinci turda yarisabiliyor.

Ikinci turda oylarin en fazlasini, yani nispi çogunlugunu alan çift aday vilayet konseyi olarak seçiliyor.

Kaynak: AA