DEAS'la Mücadele Uluslararasi Koalisyonu, Terör Örgütüyle Küresel Mücadele Kararliligini Teyit Etti

Italya'nin baskenti Roma'da düzenlenen DEAS'la Mücadele Uluslararasi Koalisyon Toplantisi'nin ortak sonuç bildirisinden: 'Koalisyon, DEAS'in dünya çapinda tam ve kalici bir yenilgiye ugratilmasi için kapsamli ve kolektif bir çabanin gerekli olduguna olan inancini yineledi' 'Bakanlar, Irak Hükümeti'nin Koalisyon varliklarini korumasinin önemini vurgulayarak, Koalisyon personeli ile konvoylarina ve diplomatik tesislere yönelik devam eden saldirilari siddetle kinadi' 'Koalisyon, DEAS'tan kurtarilan bölgelerde kapsayici yerel toparlanma ile istikrari ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili karari geregince Suriye çapinda bir siyasi çözüme elverisli kosullari tesvik etmeye yönelik uzlasma ve yeniden entegrasyon çabalarini desteklemeye devam ediyor' 'Bakanlar ayrica Suriye'nin kuzeydogusundaki DEAS tutuklulari ve aile üyeleriyle ilgili durumun ciddi bir endise kaynagi oldugunu, bu ciddi soruna kapsamli ve uzun vadeli bir çözüm bulmanin önemini vurguladi'.

Terör örgütü DEAS karsiti uluslararasi koalisyon, örgütün dünya çapinda tam ve kalici bir yenilgiye ugratilmasi için kapsamli ve kolektif çabanin geregine olan inancini teyit etti.

Italya'nin ev sahipliginde Roma Fuar Merkezinde düzenlenen DEAS'la Mücadele Uluslararasi Koalisyon Toplantisi'nin ardindan yayimlanan sonuç bildirisinde, söz konusu terör örgütüne karsi mücadeleye devam etmeye kararliliklarini teyit ettikleri belirtildi.

Bakanlarin 2 yil aradan sonra yüz yüze bir araya geldigi toplantinin ortak bildirisinde, DEAS'in kapsamli, koordineli ve çok yönlü bir çabayla kalici biçimde yenilmesinin hedeflendigi, bunun için Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Moritanya ve Yemen'in de Koalisyon'a katildigi duyuruldu.

"Koalisyon, DEAS'in dünya çapinda tam ve kalici bir yenilgiye ugratilmasi için kapsamli ve kolektif bir çabanin gerekli olduguna olan inancini yineledi." denilen bildiride, Koalisyon'un uyumlu ve basarili bir araç oldugunu kanitladigi vurgulandi.

Bildiride, Bakanlarin gelecek toplantiyi Haziran 2022'ye kadar düzenleme ve 2021 sonbaharinda Brüksel'de "Küçük Grup Siyasi Yöneticiler Toplantisi" gerçeklestirme niyetinde oldugu bildirildi.

- Küresel mücadele

Bildiride, Bakanlarin DEAS ile mücadele ederken sivillerin korunmasina verdigi önem vurgulanirken; Irak ve Suriye'deki DEAS ile dünya çapindaki bagli kuruluslari ve aglarinin herhangi bir bölgeyi yeniden isgal etmemesi için is birligini güçlendirmeyi taahhüt ettikleri aktarildi.

Örgüt üyelerinin hesap verebilirliginin saglanmasi için DEAS tarafindan kurban edilenlerin ailelerinin ve magdur edilen kisilerin yaninda olunacaginin vurgulandigi bildiride, sunlar kaydedildi:

"DEAS artik bir bölgeyi kontrol etmiyor. Irak ve Suriye'de yaklasik 8 milyon insan DEAS kontrolünden kurtuldu ancak tehdit devam ediyor. DEAS faaliyetlerinin yeniden baslamasi ve Koalisyon'un aktif olmadigi bölgelerde güvenlik güçlerini ve sivilleri hedef almak için aglarini, yeteneklerini yeniden insa etme kabiliyetine karsi güçlü bir teyakkuz ve koordineli eylem gerekiyor."

Bildiride, bu çaba için yeterli kaynak tahsis edilmesinin, söz konusu örgüt tarafindan zorla silah altina alinmaya yol açan kosullarla mücadele edilmesinin önemine isaret edilerek, su ifadeler kullanildi:

"Koalisyon, DEAS'tan kurtarilan bölgelerde kapsayici yerel toparlanma ile istikrari ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili karari geregince Suriye çapinda bir siyasi çözüme elverisli kosullari tesvik etmeye yönelik uzlasma ve yeniden entegrasyon çabalarini desteklemeye devam ediyor."

Toplantinin sonuç bildirisinde, sunlar kaydedildi:

"Bu baglamda Bakanlar, 2021 Istikrar Taahhüdü'nün DEAS'tan kurtarilan bölgelere yardimci olmak ve örgütün yeniden canlanmasini önlemek için önemli bir araç oldugunu kaydetti. Bakanlar, DEAS'in gelirlerini artirmak, ikili ve/veya INTERPOL gibi çok tarafli kanallar vasitasiyla bilgi paylasimini artirarak ve sosyal medya üzerinden zehirli propagandasini yaymasini engelleyerek baski altina alinmasini saglamaya devam edeceklerini teyit etti."

- Irak

Bakanlarin Irak'in DEAS'in kalintilarina karsi koyma ve yeniden ortaya çikmasini önleme çabalarini takdir ettigi bildiride, "Koalisyon, Irak Hükümeti'nin talebi üzerine Irak'in bütünlügü, egemenligi, toprak bütünlügü ve halkinin yararina olacak sekilde Irak'ta faaliyet göstermektedir. Bakanlar, Irak Hükümeti'nin Koalisyon varliklarini korumasinin önemini vurgulayarak, Koalisyon personeli ve konvoylarina ve diplomatik tesislere yönelik devam eden saldirilari siddetle kinadi." ifadesi kullanildi.

Bildiride, NATO ve Avrupa Birligi'nin Irak'ta DEAS ile mücadeleye verdigi destekten de memnuniyetle söz edildi.

- Suriye

Suriye'deki duruma da deginilen bildiride, "Koalisyon, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili Karari uyarinca kalici bir siyasi çözümü desteklemek için Suriye halkinin yanindadir." denildi.

Bildiride, "Koalisyon, DEAS'tan kurtarilan bölgelerde kapsayici yerel toparlanmayi, istikrari ve Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili karari geregince siyasi çözüme elverisli kosullari tesvik etmeye yönelik uzlasma ve yeniden entegrasyon çabalarini desteklemeye devam ediyor." tespiti yapildi.

- Afrika

Bildiride, Bakanlarin Afrika'daki durum için de bir oturum düzenledigi vurgulanarak, DEAS'in aglarinin etkili oldugu Sahra alti Afrika'daki (Sahel Bölgesi, Dogu Afrika ve Mozambik) ülkelerle, onlarin talebi ve rizasiyla çalismayi taahhüt ettigi aktarildi.

Bildiride, bu ülkelerdeki kolluk kuvvetlerinin kapasitesini güçlendirmenin de hedeflendigi ifade edildi.

- DEAS'li teröristlerin durumu

Bakanlarin Suriye ve Irak'ta tutuklu bulunan DEAS'lilarin ve aile üyelerinin durumunun yarattigi sorunun bilincinde olduguna isaret edilen bildiride, "Bakanlar, mense ülkelerle yakin koordinasyon içinde mevcut etkili adalet ve hesap verebilirlik mekanizmalarini sürdürmeyi taahhüt etmislerdir." denildi.

Bildiride, sunlar kaydedildi:

"Koalisyon, yabanci uyruklular da dahil olmak üzere, terör zanlilarinin uygun sekilde muamele görmesini ve adil yargilanma garantileri de dahil olmak üzere geçerli uluslararasi hukuk yükümlülükleriyle tutarli sekilde yargilanmasini saglamaya yönelik çabalari tesvik etmeye kararlidir. Bakanlar, Suriye'nin kuzeydogusundaki DEAS tutuklulari ve aile üyeleriyle ilgili durumun ciddi bir endise kaynagi oldugunu ve bu ciddi soruna kapsamli ve uzun vadeli bir çözüm bulmanin önemini vurguladi."
Kaynak: AA