CHP'li Agbaba'dan Kisa Çalisma Ödenegi Ve Isten Çikarma Yasagina Iliskin Yasal Düzenleme Talebi

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, 30 Haziran'da sona erecek kisa çalisma ödenegi ve isten çikarma yasaginin salgin sonrasina kadar sürdürülmesi için yasal düzenleme yapilmasini istedi.

Agbaba, yaptigi yazili açiklamada, Kovid-19 salgininin basindan bugüne kadar yaklasik 3,7 milyon isçinin kisa çalisma ödeneginden, isten çikarma yasagi kapsaminda da 3 milyon isçinin ücretsiz izin desteginden yararlandigini ifade etti.

ISKUR verilerine göre Mayis 2021 itibariyla kisa çalisma ödenegi kapsaminda olan isçi sayisinin 1 milyon 176 bin, isten çikarma yasagi kapsaminda olan isçi sayisinin ise 996 bin 727 oldugunu aktaran Agbaba, "30 Haziran itibariyla ise hem kisa çalisma ödenegi hem de isten çikarma yasaklari sona ermektedir. Henüz salginin ekonomik etkileri geçmemisken ve önümüzdeki süreçle ilgili belirsizlikler sürerken, kisa çalisma ödenegi ve isten çikarma yasaklarinin sona ermesi, yeni issizlik dalgasini beraberinde getirecektir. Kisa çalisma ödenegi salgin sonrasina kadar sürmeli, isten çikarma yasagi tüm istisnalar kaldirilarak devam etmelidir." ifadelerini kullandi.

Konuyla ilgili yeni bir yasal düzenleme yapilmasi ve Kisa Çalisma Ödenegi'nden yararlanma kosulu olan son 3 yil 450 gün prim ödeme ve son 60 gün kesintisiz hizmet sartinin ortadan kaldirilmasini isteyen Agbaba, "Tüm çalisanlar kisa çalisma ödenegi kapsamina alinmali, kisa çalisma ödeneginin alt limiti en az 2825 lira asgari ücret olarak belirlenmelidir. Isten çikarma yasaklarinda tüm istisnalar ortadan kaldirilmali, KOD-29'dan isçi çikarmalar yasaklanmalidir. Günlük 50 lira ücretsiz izin destegi yerine tüm çalisanlar kisa çalisma ödenegi kapsamina dahil edilmelidir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA