Bor Madeninden Yara Tedavisinde Ve Cilt Bakiminda Kullanilacak Krem Üretildi

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Arzu Ilçe: 'Borun yara üzerine yapilmis az sayida çalismasi vardi, bu konuda ne yapabiliriz diye düsünerek kimyager ve biyolog arkadaslarimizla tip fakültesinden hocalarimizla bir araya gelerek bu projeyi gerçeklestirdik' 'Molekül 1'in özellikle açik yaralarda, akut ve kronik yaralarda daha etkili oldugunu gördük. Molekül 2, güzellik ürünlerinde, el ve vücut kremi olarak, dermatolojik testleri yapildiktan sonra da pisik kremi gibi pek çok alternatif üründe kullanilabilecektir'

MEHMET EMIN GÜRBÜZ - Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi (BAIBÜ) Saglik Bilimleri Fakültesinde görev yapan bilim insanlari, bor madeninden yara ve cilt bakiminda kullanilacak krem gelistirdi.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Arastirma Kurumu tarafindan finanse edilen proje kapsaminda, bilimsel çalismalari ve testleri tamamlanan krem için patent basvurusu yapildi.

Proje yürütücüsü BAIBÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Arzu Ilçe, AA muhabirine, bor madeninin dünya rezervinin yüzde 73'nün Türkiye'de bulundugunu hatirlatarak, bunun ülke için önemli bir kaynak oldugunu söyledi.

- "Bor madenini endüstriyel ürüne çevirmemiz gerekiyor"

Borun kozmetik, metalurji, uçak sanayi, enerji, tarim, saglik gibi birçok sektörde kullanildigini aktaran Ilçe, "Biz bunu daha çok ham madde olarak satiyoruz, endüstriyel ürüne çevirmemiz gerekiyor. Ülke olarak bu isten daha fazla para kazanabilmek ve dünyada bununla ilgili bir rekabet unsuru olusturabilmek adina bilim insanlari olarak daha fazla çalismaliyiz. Biz de buradan yola çiktik. Borun yara üzerine yapilmis az sayida çalismasi vardi, bu konuda ne yapabiliriz diye düsünerek kimyager ve biyolog arkadaslarimizla tip fakültesinden hocalarimizla bir araya gelerek bu projeyi gerçeklestirdik." diye konustu.

Ilçe, iki molekül kesfedildigini dile getirerek, "Bizler de bunlarin testlerini üniversitemizin olanaklariyla gerçeklestirdik. In vitro dedigimiz hücresel düzeyde testleri ve in vivo dedigimiz deney hayvanlariyla deneylerini gerçeklestirildik." dedi.

Iki molekülün de etkin oldugunu gördüklerini anlatan Ilçe, söyle devam etti:

"Molekül 1'in özellikle açik yaralarda, akut ve kronik yaralarda daha etkili oldugunu gördük. Bu da çok umut vadedici çünkü yasli nüfusu artan bir ülkeyiz. Yaslilik ve diyabetle beraber, yataga bagimlilikla beraber, pek çok yarayi tedavi etmek durumunda kaliyoruz. Yara bakim ürünlerimizde ne kadar çok alternatif ürün artarsa farkli yaralarda farkli etkinliklerini görebiliriz.

Molekül 2, güzellik ürünlerinde, el ve vücut kremi olarak, dermatolojik testleri yapildiktan sonra da pisik kremi gibi pek çok alternatif üründe kullanilabilecektir."

BAIBÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kamil Gürel de pek çok alanda kullanilan bor madeninden tip alaninda da faydalanildigini belirtti.

Gürel, üniversitedeki akademisyenlerin gelistirdigi bor içerikli ürünler için patent basvurusu yapildigini kaydetti.
Kaynak: AA