Bakan Kurum Açiklamasi 'Amacimiz, Marmara'yi Ve Türkiye'yi Koruyacak Adimlari Kararli Bir Sekilde Atmak'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Marmara Denizi’nde görülen müsilaja iliskin amaçlarinin Marmara’yi ve Türkiye’yi koruyacak adimlari kararli bir sekilde atmak oldugunu söyledi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Amacimiz, Marmara'yi Ve Türkiye'yi Koruyacak Adimlari Kararli Bir Sekilde Atmak'
Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Konya’nin Çeltik ilçesinde yapimi devam eden Yeni Sanayi Sitesi Insaat alanini gezdi. Çeltik Belediyesinin ardindan esnafi ziyaret eden Bakan Kurum, Yunak Ilçe Belediyesini ve ve esnafi ziyaret etti. Ziyaretlerin ardindan Toplu Konut Idaresi’nin (TOKI) yaptigi konutlari gezen Bakan Kurum, burada açiklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, Çeltik ilçesinin bozkirin verimli arazilerinin bulundugu bölgesinde tarima istihdam saylayan ve tarim hayvancilik alaninda önemli yerlerden biri oldugunu söyledi.

Çeltik ilçesinde içeride kalan sanayinin disariya tasinma projesi oldugunu anlatan Bakan Murat Kurum, “Insallah yilsonuna kadar tamamlanmak suretiyle 80 sanayi sitemizi ilçeye kazandirmis olacagiz. Onun disinda belediye hizmet binamiz bitme asamasina geldi. Sehrin merkezinde bulunan ve o alanda belediye binamizi yikarak Çeltik’e meydan kazandirmak için projeyi tamamladik. Büyüksehir Belediyemiz oradaki düzenlemeyi yapacak. Belediye binasini Iller Bankasi Genel Müdürlügümüz belediyemiz ile birlikte tamamladi. Bakanligimiz ilçemize gerek sanayi sitesinin yapimi gerekse belediye binasinin yapiminda desteklerini sagladi. Bugün de yine vatandaslarimiza daha iyi hizmet vermesi adina ilçeye çevre düzenlemesi projeleri kapsaminda yine yenilenebilir enerjilerden faydalanmak, günes enerji sistemini hayata geçirmek üzere desteklerde bulunduk. Gerek temizlik araçlarinin gerekse yol yapim araçlarinin temini noktasinda Çeltik Belediyemize destek olarak hem istihdama hem de tarima katki saglayacak adimlarimizi attik. Bunun disinda bölgenin canlanmasi adina birçok yatirimimizi yapiyoruz” dedi.



“27 milyon TL destek sagladik”

Çeltik’te gelen talep üzerine TOKI tarafindan 200 konut projesine basladiklarini ve yilsonuna kadar ihale yapilacagini ifade eden Bakan Kurum, “96 konutumuz bitme asamasina geldi. Bu konutlarimizin teslimini insallah bunu içerisinde tamamlayip vatandaslarimiza teslimlerini gerçeklestirecegiz. Çeltik ilçesinde kamu hizmetlerini daha iyi verebilmek adina Tarim Il Müdürlügü binasini büyüksehir belediyesi ile yürütecegiz. Sehrin sanayi ihtiyacini gidermek adina bir dönüsüm projesini bakanligimiz büyüksehir belediyesi ile birlikte yürütüyor olacak. Valiligimiz ilçe emniyet müdürlügü hizmetlerinin daha iyi verilebilmesi adina çalismayi Içisleri Bakanligi ile birlikte yürütecek. Bu kapsamda Yunak sehir merkezinde vatandaslarimizin ihtiyaç duydugu tüm alanlara iliskin çalismalari yapiyor olacagiz. Merkezdeki imar planina iliskin de bir çalismada talebi var. Belediyemiz ekiplerini göndererek sosyal donati çalismalarini da giderecek bir anlayisla insallah sehrin tarihi dokusuna zarar vermeyecek az katli mahalle kültürünü yasatilacagi bir imar plani çalismasini da yapacak. Bu kapsamda hazine arazilerini ilçenin sosyal donati ihtiyaçlarini giderilmesi amaciyla bakanlik olarak biz de destek veriyor olacagiz. Bu kapsamda imar plani çalismasinda baslatmis olacagiz. Bugüne kadar yunak ilçemizde Iller Bankasi Genel Müdürlügü kanali ile içme suyundan atik su aritma tesislerine kadar 27 milyon TL destek sagladik. Bakanlik olarak desteklerimiz devam ediyor. Ilçenin tamaminda sifir alti uygulasin uygulamasini yapmak amaciyla Fatih Mahallesi’nde bir sifir atik tesisi açilis açilisi gerçeklestirdik. Bu kapsamda 27 kardesimizi istihdam edecek ve yillik 1 milyon TL yunakta tasarruf saglayacak. Esme ve Fatih mahallelerindeki kanalizasyon sebekesinin yenilenmesi için, Sevinç Mahallesi’ndeki içme suyu sebekesi için çalismalari da baslattik. Bu kapsamda iller bankasi genel müdürlügümüz yunak belediyesi ile birlikte çalismayi yürütüyor” diye konustu.



“26 tesisin isletmesini kapatma cezasi verdik”

Bir taraftan Anadolu’da projeler yaparken diger taraftan da Marmara’da müsilaja iliskin çalisma yürüttüklerini anlatan Bakan Kurum, “Müsilaja iliskin 22 maddelik eylem plani çerçevesinde çalismalarimizi kararli bir sekilde yürütüyoruz. Bugüne kadar yaklasik 7 bin denetim yaptik. Bu çerçevede 14 milyon TL idari para cezasi uyguladik ve toplamda 26 isletmeye men cezasi verdik. Isletmeleri bu noktada denetleyerek Marmaramizi korumak adina adimlarimizi atiyoruz. Yalova’da 3, Balikesir’de 5, Tekirdag’da 12, Kocaeli’de 1 ve Istanbul’da 5 isletme olmak üzere 26 tesisin isletmesini kapatma cezasi vermek suretiyle denetimlerimizi yaptik. Temizlik çerçevesinde 20. günümüzü geride biraktik. Toplamda 475 noktada yedi ilimizde bir süreçle ilgili devam ettiriyoruz. 20 günlük sürede toplamda yaklasik 7932 metreküp müsilajin temizlenerek bertarafini sagladik.22 maddelik eylem plani çerçevesinde akademisyen ve bilim insanlarimizla birlikte adimlarimizi hayata geçirir. Mecliste atik su aritma tesislerimizi çevre yatirimlarinin yap islet devret modeli ile yapilabilmesine imkan saglayacak bir düzenlemeyi meclisimizde birlikte çalistik. Insallah bu hafta meclisimiz bu görüsmeleri yapmak suretiyle belediyelerimizin kisa vadede yatirimlarini yapmasina imkan saglayacak adimlar atiyoruz” diye konustu.



“Amacimiz, Marmara’yi ve Türkiye’yi koruyacak adimlari kararli bir sekilde atmak”

Amaçlarinin Marmara’yi ve Türkiye’yi koruyacak adimlari kararli bir sekilde atmak oldugunu belirten Kurum, sunlari kaydetti:

“Eylem planinda ki maddeleri planinda belirtildiginden daha önce yapilmasi suretiyle Marmaramizi koruma altina almaya çalisiyoruz. Her sey planladigimiz sekilde yürütülüyor. Bilim insanlarimiz ile birlikte gerek biyolojik gerekse teknik çalismalar yürütüyoruz. Bu kapsamda organik bakteriler üzerindeki çalismamiz Istanbul Üniversitemizde devam ediyor. Marmara denizinde bes ayri noktada suya oksijen verme çalismalarimizi bir hafta önce baslatmistik. Bu çerçevede körfezde 4, Pendik marinada 1 olmak üzere 5 noktada denizin daha fazla oksijen almasina imkan saglayacak adimlarimizda attik. Bu çalismalari takip ediyoruz bir taraftan temizlik yapiyoruz bir taraftan da kisa vadede atilacak adimlari atmaya çalisiyor ve uzun vadede de yapilacak çalismalar çerçevesinde Marmaramizi insallah dünden daha iyi bir hale getirecek adamlari da hep birlikte atmaya çalisiyoruz. Yedi gün 24 saat esasliyla bu çalismamiz devam etmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA