Afyonkarahisar'da Tibbi Aromatik Bitkiler Degerlendirme, Gelistirme Ve Organizasyon Komisyon Toplantisi Yapildi

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Tibbi Aromatik Bitkiler Degerlendirme, Gelistirme ve Organizasyon Komisyon Toplantisi'na katildi.

Çiçek, termal bir otelde düzenlenen toplantida yaptigi konusmada, Afyonkarahisar'in tibbi ve aromatik bitkiler açisindan çok zengin bir kent oldugunu, her ilçenin farkli alternatif ürünler yetistirmesi gerektigini söyledi.

Afyonkarahisar Saglik Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörlügü öncülügünde bitkisel üretim konusunda bir komisyonun kuruldugunu dile getiren Vali Çiçek, söyle konustu:

"Bu konuda kaymakamlarimiza, belediye baskanlarimiza yapilacak çalismalarda marka olusturmak için tam destek verecegiz. Kurulan komisyonun da Afyonkarahisar'a yenilikler yasatmasini istiyoruz. Son zamanlar Dinar ilçemizde bir lavanta bahçesi kuruldu. Kaymakam ve belediye baskanimizi tebrik ediyorum. Bütün ilçelere bu konuda destek olacagiz."

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumus ise Afyonkarahisar'da 300'e yakin endemik bitki türünün bulundugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Dünyada tibbi ve aromatik bitkilerin kullanimi inanilmaz derecede artti. Son yillarda sentetik olarak üretilmis, siklikla kullandigimiz ucuz ilaçlardan artik biyoteknolojik ilaçlara dogru bir yönelim var. Sadece bizde degil, tüm dünyada geleneksel yöntemlere de bir geriye dönüs var. Insanlarin yüzde 80'i hayatinin bir asamasinda en azindan geleneksel tamamlayici tedavileri kullanmis veya kullanmaya devam ediyor. Dünyada 150 milyar dolarlik bir tibbi aromatik bitki pazari var. Biz endemik türler açisindan çok zengin ve birçok tibbi aromatik bitkinin ham madde tedarikçisi olmamiza ragmen bu paydan sadece yüzde bir alabiliyoruz."

Okumus, ilerleyen süreçte de Afyonkarahisar'da tibbi ve aromatik bitkiler için borsa kurulmasi çalismasi yapacaklarini ifade etti.

Toplantiya, Çiçek ve Okumus'un yani sira Afyonkarahisar Belediye Baskani Mehmet Zeybek, Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Acar, daire müdürleri, kaymakamlar ve belediye baskanlari katildi.

Kaynak: AA