Afganistan Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah Açiklamasi 'Taliban Baris Görüsmeleri Için Çaba Göstermedi'

Afganistan Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah Abdullah, Taliban'in baris görüsmelerini ilerletmek için çaba göstermedigini söyledi.

Abdullah, baskent Kabil'de düzenledigi basin toplantisinda, Taliban'in inatla baris görüsmelerinde zaman kaybi yasattigini belirtti.

Taliban'in baris görüsmelerini yavaslatmak için bahane pesinde oldugunu ifade eden Abdullah, "Taliban baris görüsmelerini ilerletmek için çaba göstermedi." dedi.

Abdullah, ülkeden yabanci güçlerin çekilmesiyle savasmak için Taliban'in bir bahanesinin kalmadigini ancak Taliban'in daha çok siddet olaylarini artirdigini kaydetti.

Afganistan'daki sorunlarin çözümünün ancak müzakere yoluyla mümkün olacagini dile getiren Abdullah, müzakerenin de tek tarafli sonuç vermeyecegini ve bu konuda her iki tarafin da çaba göstermesi gerektigini vurguladi.

Abdullah, Taliban'in savasla asla kazanamayacaginin altini çizdi.

- Ilçelerin Taliban kontrolüne geçmesi

Son zamanlarda özellikle ülkenin kuzeyindeki birçok ilçenin Taliban kontrolüne geçmesi konusuna deginen Abdullah, bu olayin geçici oldugunu ve en kisa zamanda ilçelerin geri alinacagini, güç kullanarak Taliban'in bir yere varamayacagini vurguladi.

ABD'ye gerçeklestirdigi ziyareti de degerlendiren Abdullah, ''ABD, Afgan güvenlik güçlerini desteklemek amaciyla 3,3 milyar ve Afganistan'da insani yardim için 350 milyon dolar yardim etmeyi taahhüt etti. Böylece ABD'nin yardimlari askerlerinin ülkeden çekilmesinden sonra da devam edecek.'' diye konustu.

- Ülkede siddet olaylari artti

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken saldirilar devam ediyor.

Taliban, 21 Haziran'da da ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin Devlet Abad, Solgere ve Kisindeh ilçelerinin kontrolünü ele geçirmisti.

Yine kuzeydeki Belh ve Samangan vilayetlerinde iki ilçenin kontrolü, 20 Haziran'da örgütün eline geçmisti.

Son 2 ayda Taliban'in kontrolüne geçen ilçe sayisi 45'i asti.

Birlesmis Milletler verilerine göre, Taliban, kent merkezleri hariç ülke topraklarinin yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban, 407 ilçeden 130'dan fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Bunlardan 60 kadar ilçedeki bazi beldeler Afgan güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

Ülkenin 34 vilayet merkezi de hükümetin kontrolü altinda.

Afganistan topraklarinin büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasinda mücadele sürüyor, 407 ilçenin 200 kadarinda çatismalar devam ediyor.

Kaynak: AA