Adana'daki 'Orman Ekosistem Köprüsü' Yaban Hayvanlarinin Güvenli Geçis Rotasi Oluyor

TarsusPozanti Otoyolu'nda 2012'de yapilan köprüden, yaban keçisi, kurt, vasak, yaban domuzu, oklu kirpi, tilki, tavsan gibi hayvanlarin geçisi fotokapanlara yansidi Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangir: 'Ekosistem köprüleri yaban hayatina, hayvanlarin popülasyon artisina çok önemli katki sagliyor ve habitat bütünlügünü esas aliyor. Mevsim sartlarina göre de hayvanlarin hareketliligine imkan veriyor'

EREN BOZKURT - Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca yaban hayvanlarini korumak amaciyla Tarsus-Pozanti Otoyolu'na insa edilen "Orman Ekosistem Köprüsü" yaban hayvanlarinin güvenli geçis rotasi oluyor.

Bakanlikça otoyollarda alt ve üst geçitlere yapilan "ekolojik köprüler" yaban hayvanlarinin yolun karsisina rahat geçmesine imkan sagliyor.

Akdeniz'i, Toros Daglari üzerinden Iç Anadolu'ya baglayan Tarsus-Ankara Otoyolu'nun Gülek Bogazi mevkisinde 2012'de yapilan "Orman Ekosistem Köprüsü" de yaban hayati için önemli konumda bulunuyor.

Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlügü ekipleri, hayvanlara güvenli geçis sunan köprüdeki hareketliligi son bir yildir fotokapanlarla takip ediyor.

Ekipler, fotokapana takilan yaban keçisi, kurt, vasak, yaban domuzu, oklu kirpi, tilki, tavsan gibi çok sayida yaban hayvaninin davranislari ve mevsimsel hareketleriyle ilgili bilgiler de topluyor.

- "Ekosistem köprüleri yaban hayatina önemli katki sagliyor"

Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangir, AA muhabirine, son yillarda ekosistem köprülerinin sayisinin arttigini söyledi.

Ekosistem köprülerinin önemine dikkati çeken Çangir, "Ekosistem köprüleri yaban hayatina, hayvanlarin popülasyon artisina çok önemli katki sagliyor ve habitat bütünlügünü esas aliyor. Mevsim sartlarina göre de hayvanlarin hareketliligine imkan veriyor. Hayvanlar bu köprüleri kullanarak mevsim sartlarina göre pozisyon aliyor. Örnegin, kuzey bakida hava soguklugu artiyorsa güney bakiya geçiyor. Oradaki yem ihtiyacini daha fazla karsiliyor. Yaz aylarinda sicak hava sartlarinda da kuzey bakilar tercih etmektedir. Onun için ekosisteme dogrudan katkisi bulunmaktadir." diye konustu.

Çangir, sorumluluk alanlarindaki ekosistem köprüsünde fotokapanla izleme yaptiklarini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Diger alanlarimizda oldugu gibi bu alanlarda da ekosistem köprüleri, kullanan yaban hayvanlarinin çesitlerini, kullanim sikligini ve mevsimsel sartlara göre hareketlerini belirlemek ve varsa kaçak avcilikla mücadele etmek amaçli da kullanilmakta. Ekosistem köprülerinin sayilarinin her geçen gün artmasi bizleri memnun etmektedir. Yaban hayvanlarinin her türlü hareketlerini, bu geçitlerde cins ve tür olarak takip etmekteyiz. Onun için oldukça önem arz etmektedir. Bölge Müdürlügümüzde hedef türümüz yaban keçisidir. Basta yaban keçilerimiz olmak üzere çakal, kurt, tavsan, oklu kirpi ve benzeri farkli türde yaban hayvanlarinin buradan geçtigini görmekteyiz."
Kaynak: AA