AB Ile Iliskiler Genel Müdürü Büyükelçi Türkoglu, 'Güçlü UCIM, Güçlü Çocuklar' Projesi'nin Açilisina Katildi Açiklamasi

'Türk sivil toplumu ile AB üyesi ülkelerin sivil toplumlari arasinda diyalog temelli iliskiler kurulmasi, AB'ye uyum açisindan önem tasimaktadir' 'STK'ler tarafindan toplam 10 milyon 400 bin avro bütçeli 79 proje basariyla uygulanmistir'.

Avrupa Birligi (AB) ile Iliskiler Genel Müdürü Büyükelçi Basak Türkoglu, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin asli unsurlarindan birisinin etkin, dinamik ve aktif bir sivil toplumun varligi oldugunu belirterek, "Türk sivil toplumu ile AB üyesi ülkelerin sivil toplumlari arasinda diyalog temelli iliskiler kurulmasi, AB'ye uyum açisindan önem tasimaktadir." dedi.

Türkoglu, AB proje ortagi olarak Saadet Ögretmen Çocuk Istismariyla Mücadele Dernegince (UCIM) düzenlenen "Güçlü UCIM, Güçlü Çocuklar" Ankara Proje Ofisi açilis programina katildi.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin asli unsurlarindan birisinin etkin, dinamik ve aktif bir sivil toplumun varligi oldugunu vurgulayan Türkoglu, "Türk sivil toplumu ile AB üyesi ülkelerin sivil toplumlari arasinda diyalog temelli iliskiler kurulmasi, AB'ye uyum açisindan önem tasimaktadir." ifadesini kullandi.

AB'nin Katilim Öncesi Yardim Araci'nin (IPA), AB-Türkiye iliskilerinin gelistirilmesi bakimindan kayda deger bir destek saglamaya ve basariyla uygulanmaya devam ettigini dile getiren Türkoglu, sivil toplumun güçlendirilmesi ve sivil toplumlar arasindaki diyalogun gelistirilmesi amaciyla fon tahsisati yapildigini ifade etti.

Türkoglu, IPA 2014-2020 döneminde diger aday ülkelerden farkli olarak Türkiye'ye ayrilan fonlarin kullaniminda "sivil toplum"un enerji, çevre, ulastirma, tarim gibi ayri bir sektör olarak kabul edildigini kaydetti.

AB Baskanliginca STK'lerin kapasitelerinin gelistirilmesi ve ag kurma becerilerinin artirilmasiyla Kamu-STK is birliginin artirilmasi amaciyla "Sivil Toplum Destek Programi" isimli yeni bir program baslatildigini aktaran Türkoglu, 2'inci uygulama dönemi geride birakildigini söyledi.

Türkoglu, söyle devam etti:

"Bugüne degin STK'ler tarafindan toplam 10 milyon 400 bin avro bütçeli 79 proje basariyla uygulanmistir. Toplam bütçesi 3 milyon 200 bin avro olan Sivil Toplum Destek Programi 3. Dönemi altinda da 1 Nisan itibariyla 34 yeni proje uygulanmaya baslamistir. Güçlü UCIM, Güçlü Çocuklar Projesi de bu programin 3. Dönemi kapsaminda hibe aldi."

"Güçlü UCIM, Güçlü Çocuklar" projesinin çocuk istismari ve çocuklarin ihmali gibi hassas ve özel bir alanda destek verdikleri ilk proje oldugunu kaydeden Türkoglu, AB Baskanliginin lider kurum görevini yürüttügü IPA-2 Temel Haklar Alani kapsaminda da "Türkiye'de Çocuk Haklarinin Desteklenmesi için Teknik Yardim Projesi"nin 2022'de uygulanmaya baslayacaklarini belirtti.

Türkoglu, "Güçlü UCIM, Güçlü Çocuklar" projesine basarili bir uygulama dönemi diledi.

Kaynak: AA