11 Yasindaki Çocuga, Uyanikken Beyin Pili Takildi

Firat Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doçent Dr. Sait Öztürk, 11 yasindaki çocuga uyanik halde beyin pili takarak bir ilke imza atti.

11 Yasindaki Çocuga, Uyanikken Beyin Pili Takildi
Dogustan Distoni hastasi olan 11 yasindaki Hüseyin Yigit Tosun’un ailesi, tedavi için Mus’tan Firat Üniversitesi Hastanesine geldi. Yapilan tetkikler sonucu Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sait Öztürk, beyin pili ameliyatina karar verdi. Beyin cerrahi, nöroloji ve anestezi bölümlerinin destegiyle beraber ilk defa uyanik bir çocuk hastaya beyin pili ameliyati yapildi. Ameliyat ani ise kayit altina alindi. 2 gün hastanede müsahede altinda tutulan Tosun’ taburcu oldu. Hastanin önceki ve sonraki hali ise ameliyatin basarisini gözler önüne serdi.

Türkiye ilk defa 11 yasindaki bir çocuga uyanik beyin pili ameliyati gerçeklestirdiklerini belirten Doç. Dr. Sait Öztürk,“Normalde beyin pili ameliyatlari mümkün mertebe uyanik yapilmasi gereken ameliyatlardir. Ancak çocuk yas gurubunda ise çocuklarin uyumu çok zor oldugu için genellikle yapilamaz. Biz FÜ Tip Fakültesi Hastanemizde beyin cerrahi, nöroloji ve anestezi bölümlerimizin destegiyle beraber ilk defa uyanik bir çocuk hastaya beyin pili ameliyati yaptik. Hastamizin sorunu Distoni hastaligi dedigimiz, dogustan gelen vücutta kasilmalar, kirilmalar ve bükülmeler gibi sorunlarla karsimiza çikan rahatsizliktir. Bu rahatsizlikta tabi ki öncelikli tedavi ilaçtir. Ama belli bir gurup hastada ilaç tedavisi çok yetersiz ve etkin olmamaktadir. Bu sebeple bu tip hasta gurubuna beyin pili dedigimiz bir ameliyat yöntemimiz var” dedi.

Beyin pili ameliyatinda beyin içerisine pil yerlestirilmedigini vurgulayan Öztürk, “Ön planda beynin her iki tarafina küçük iki delik açarak o deliklerden kabloyu ilgili alanlara yerlestiriyoruz. Hassas ve milimetrik bir sekilde. Ardindan da o kablolarin ucuna bir pil takiyoruz. Hastayi uyanik ameliyat etmemizin sebebi ise yerlestirmis oldugumuz kablolarin uygun yerlere hatasiz bir sekilde yerlesip yerlesmedigini kontrol etmektir. Çünkü bizim kabloyu yerlestirecegimiz yer beyinde çok milimetrik hedeflerdir. Çok ufak sapmalarda bile istedigimiz kadar klinik etkinlik alamaya biliyoruz. Bu nedenle de biz ilk defa çocugumuzun da asiri uyumuyla, bu ameliyati basariyla gerçeklestirdik. Hastamizin ameliyattan 2 gün sonra pilini çalistirip, yeni hayatina dönmesi için bir kapi açmis olduk” diye konustu.

Kaynak: İHA