10 Bin Yillik Ata Tohumundan Elde Edilen Siyez Unu Tescillendi

Geçmisi 10 bin yil öncesine dayanan ve “Hitit bugdayi” olarak da bilinen Kastamonu siyez ununa Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret tescil belgesi verildi. Ayrica 13 ürünün degerlendirme sürecinin devam ettigi kentin cografi isaretli ürün sayisi ise 22’ye yükseldi.

10 Bin Yillik Ata Tohumundan Elde Edilen Siyez Unu Tescillendi
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasi’nin 2018 yilinda basvuruda bulundugu Kastamonu siyez unu Türk Patent ve Marka Kurumu’nca 1 Haziran tarihli Cografi Isaret ve Geleneksel Ürün Adi Bülteni’nde yayimlanarak tescil edildi. Böylece Kastamonu’da cografi isaretli ürün sayisi 22’ye yükseldi. Tescil belgesinin Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasi (KATSO) baskanligina ulastirilmasiyla birlikte tescil belgesi Vali Avni Çakir’a takdim edildi. KATSO Baskani Oguz Findikoglu, beraberinde Devrekani Belediye Baskani Engin Altikulaç, Ihsangazi Belediye Baskani Hayati Saglik, Seydiler Belediye Baskani Mehmet Erdogan ile ilgili kurum ve oda temsilcileriyle birlikte Vali Avni Çakir’i ziyaret etti. Ziyarette KATSO Baskani Findikoglu, Kastamonu siyez ununun tescil belgesini Vali Çakir’a takdim etti.

"Tescilli ürün sayimiz 22’ye yükseldi"

Vali Çakir, emeklerinden ötürü KATSO Baskani Findikoglu ile oda temsilcilerine ve ilçe belediyelerine tesekkür ederek, “Bu belge bir evrakin ötesinde bir anlam ifade ediyor. Ülkemizin birçok yerinde siyez üretiliyor ama Kastamonu, siyezin anavatanidir. En eski ata tohumu siyez Kastamonu’dadir. Eski usulle hem üretimde hem de mamul hale getirilmesinde genetigi oynanmadan günümüze kadar gelmistir. Bu anlamda Kastamonu olarak böyle bir verimlilige de sahibiz. Biz, marka olmanin ve tescilli ürüne sahip olmanin ne anlama geldigini Kastamonulular olarak artik biliyoruz. Bu anlamda da su anda tescilli ürün sayimiz 22’ye yükseldi. 22 tescilli ürün ile Türkiye’de su anda üçüncü sirada bulunuyoruz. Bizler gelecekte bu tescilli ürünlerin çok daha önemli olacagini düsünüyoruz. Bu yüzden tescilli ürün sayimizi arttirma noktasinda yogun çaba içerisindeyiz. Ürün sayisini da arttirmak sadece yetmiyor. Bunda ürün kalitesini de korumak, bu konuda da olusacak ticari talebi ve potansiyeli de çok iyi yönetmek gerekiyor. Eger bizler sürümü ve talebi görüp, fabrikasyonu dönüp ana temasindan alirsak çok kisa süre sonra siradanlasiyor. Ama ne kadar orijinalini korursak, ne kadar toprakla bulusturursak, tüketiciye ulastirana kadar ne kadar dogalligini koruyabilirsek o kadar kiymetli ve karli olur. Buradaki amacimiz ayni zamanda ticari kar elde etmek. Çiftçimiz biraz daha zahmetlisini yapsin, biraz daha böyle masraflisini yapsin ama alin terini de o anlamda alsin. Bizim amacimiz o. Zaten bunun özel müsterisini çok fiyatina bakmiyor. Alip kullaniyor” dedi.



"Para kazanmasi ve istihdam saglanmasi noktasinda vesile olacagiz"

Tescilli ürün sayisinin daha da yükseltilmesi gerektigine isaret eden Vali Çakir, “Küresel ticaretin ve pazar sayisinin arttigi bir dönemde herkes internetten elde ettigi ürünü rahatça pazarlayabiliyor. Amerika’dan bir talep gelse, Devrekani’nin, Seydiler’in ya da Ihsangazi’nin köyünden hemen siyez kargoya verilebiliyor. Bizler bunun farkindayiz. Insallah bu ürünlerin pazarlanmasi noktasinda Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) olarak bir çalismamiz bulunuyor. Kastamonu Belediyemizin bir çalismasi var. Bunlari kisa sürede hayata geçirecegiz. Hem kendi imkanlarimizla hem de disaridaki insanlara elde ettigimiz ürünleri pazarlayacagiz. Herkes Ihsangazi ya da Seydiler’i bilemeyebilir ama Kastamonu’yu bilir. Bu kapsamda Kastamonu ön planda olarak alt kategorilerinde de ilçelerimizi yapacagiz. Ilerleyen süreçte vatandasimizdan insallah bu konuda ciddi anlamda para kazanmasi ve istihdam saglanmasi noktasinda vesile olacagiz. Bu yüzden tescil sayimizi 30’a yükseltmemiz lazim. Bu konudaki çalismalarimizda sürüyor” diye konustu.



“Kastamonu’nun tescilli ürünleri tüm Dünyaya pazarlanacak”

Kastamonu’nun tescilli ürünlerinin tüm Dünyaya pazarlanacagini vurgulayan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasi (KATSO) Baskani Oguz Findikoglu da, “Ata bugdayimiz siyez ununun tescilini almis bulunmaktayiz. Bundan sonrasi için marketlerde, raflarda katma degerini yükselterek ve çesitliligini arttirarak insallah bir de üretimini arttirarak marketlerde daha çok ve uluslararasi pazarlarda hem tanitimi hem de pazarlanmasi için elimizden geleni yapacagiz. Ticaret ve Sanayi Odasi olarak, tescil ettirdigimiz bu ürünü Insallah bu sayede de taçlandirmis olacagiz. Bu tescil, çiftçilerimize hem üretim hem de siyez ununun potansiyelini arttirarak cografi isareti olan bir ürünlü katma degeri yüksek ürünler elde ederek uluslararasi pazarlarda yer almasini ve pazarlanmasini saglayacak” seklinde konustu.



“Cografi isaretli siyez unu, birçok ilçemizde ayri bir önem ifade ediyor”

KATSO Baskani Oguz Findikoglu ile ekibine çalismalarindan ötürü tesekkür eden Devrekani Belediye Baskani Engin Altikulaç ise, söyle konustu: “Bizim çiftçilerimizin üretmis oldugu ürünlerin KATSO tarafindan sahip çikilarak cografi isaretli tescilli ürün olarak gösterilmesi ayri bir bizlerin hosumuza gidiyor. Bizim su anda tescilli 22 tane ürünümüz var. Kastamonu malumunuz farkli lezzetleriyle ve çesitleriyle zengin bir memleket. Her bölgenin kendisine göre lezzeti ve ürünü var ama bu cografi isaretli ürünümüz siyez unu, birçok ilçemizde merkez dahil ayri bir önem ve anlam ifade ediyor. Bizler, bir tane tescilli ürün süreci yürüttük. Gerçekten sahiplenilmesi gerekiyor, kolay degil. Ben, baskanimiza ve ekibine bu ürünümüzü sahiplendikleri için tesekkür ediyorum.”

Öte yandan Kastamonu’dan 13 ürünün cografi isaret basvurusunun da Türk Patent ve Marka Kurumunda inceleme asamasinda oldugu ögrenildi.
Kaynak: İHA