Rektör Aydin Açiklamasi 'Hedefimiz Düsünen Ve Üreten Bireyler Yetistirmek'

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin, hedeflerinin düsünen ve üreten bireyler yetistirmek oldugunu söyledi.

Rektör Aydin Açiklamasi 'Hedefimiz Düsünen Ve Üreten Bireyler Yetistirmek'
Rektör Mahmut Aydin, bir TV kanalinda Kampüs Yolunda programina konuk oldu. Programda konusan Rektör Aydin, “Yeni nesil bir üniversiteyiz. Alti fakültede toplam 4 bin civarinda ögrenciye sahibiz. Hem sosyal bilimler hem de teknik bilimler alanlarinda fakültelerimiz mevcut. Tip Fakültemiz yeni kuruldu. Ilk ögrencilerimizi de bu yil alacagiz. Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi ile birlikte imzaladigimiz afilasyon protokolü ile hastanedeki saglik hizmetleri Saglik Bakanligi tarafindan, egitim hizmetleri ise üniversitemiz tarafindan verilecek. Az önce bahsettigim gibi ilk tip ögrencilerimizi 40 ögrenci alarak bu yil ailemize dâhil edecegiz. Ballica Kampüsümüzdeki alan teknik fakültelerimizi barindiriyor. Buradaki çalismalarimizda havacilik ve uzay alaniyla ilgili çalismalari merkeze koyarak ilerliyoruz. Havacilik ve Uzay Bilimleri ile Mühendislik Fakültelerimizde açtigimiz bölümleri AR-GE odakli olarak sekillendiriyoruz. Ülkemizin son 10 yildir savunma sanayi alaninda yaptigi müthis ilerlemeyi ve Milli Uzay Programi hedeflerini dikkate alarak bir egitim ve arastirma modeli hazirladik. Bu yil üniversite tercihi yapacak ögrencilerimizi havacilik ve uzay alanina yönlendirmek isteriz. Öyle ki bu alanlar ülkelerin gelismislik düzeyini belirliyor. Yine Milli Teknoloji Hamlesi kapsaminda 2018 yilinda yapilmaya baslanan Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) yarismalarinda ögrencilerimiz ciddi basarilar elde etti. Örnegin roket takimlarimiz 2018’de ikincilik, 2020’de birincilik elde ettiler. Yine geçen hafta Amerika’da yapilan 2021 Uluslararasi Roket Mühendisligi yarismasinda roket takimimiz ‘Kizilirmak’ adli roketleriyle teknik mükemmeliyet alaninda ikincilik elde etti. Bu alani çok önemsiyoruz” dedi.



“Akademik bilgiyi pratik alana, pratik alandaki bilgiyi de akademik alana çekerek harmanlamak istiyoruz”

Akademik bilgiyi pratik alana, pratik alandaki bilgiyi de akademik alana çekerek harmanlamak istediklerini belirten Rektör Aydin söyle devam etti:

“Bilginin sadece teoride kalmasini istemiyor, bu bilginin pratige yansiyarak üretime dönüsmesini istiyoruz. Bu yil mimarlik bölümümüz ilk ögrencilerini alacak. Verecegimiz mimarlik egitimi dogrudan insa eden ve yasayan bir egitim model olarak arkadaslarimiz tarafindan planlandi. Mimarlik Fakültemizin egitim verecegi bina halihazirda yapim asamasindadir; insaati devam eden binamizi eylül ayinda bitirmeyi planliyoruz. Hangarlardan tasarladigimiz bir bina olacak. Iki tane de atölyemiz olacak. Dolayisiyla ögrenciler elde ettikleri teorik bilgileri bu atölyelerde pratige de dönüstürebilecekler. ‘Nitelikli toplum için nitelikli üniversite’ bizim sloganimiz. Nitelige sadece vurgu yapan degil onu fiiliyata geçiren bir üniversite olmayi hedefliyoruz. Samsun ayni zamanda bir saglik kenti. Saglik açisindan civardaki kentlerin saglik merkezi Samsun’dur. Bu durum hem bölgemize hem de ülkemize ciddi anlamda bir katki saglayacaktir.”

“Türkiye’nin az katli, çevreci, yenilikçi ve sürdürülebilir egitim kampüsünü insa ediyoruz.”

Ballica Kampüsü’nde Türkiye’nin az katli, çevreci, yenilikçi ve sürdürülebilir egitim kampüsünü insa ettiklerini belirten Aydin, “Amacimiz hangar alanlarinin mekan hafizasini koruyarak egitim isleviyle gelecek nesillere aktarmak. Geçmiste üretimin merkezde oldugu bu alanda, egitim görecek ögrencilerimizin bu üretim gelenegini miras alarak içsellestirmeleri ve kendilerini bu bilinçle hayata hazirlamalari en büyük arzumuzdur. Bu yüzden mevcut yapiyi oldugu gibi koruyarak, restore ederek, yeniden sekillendirerek ülkemize kazandirmaya çalisiyoruz. Kültürel ve tarihi miraslari korumamiz gerekiyor. Dünya kültürüne özellikle mimarlik adina önemli eserler birakmayi hedefliyoruz” diye konustu.

Pandeminin, saglik alanindaki ihtiyaci herkese gösterdigini söyleyen Rektör Aydin, “Sagligimiz yerinde olmadiginda yasamin hiçbir anlami olmadigini son bir buçuk yildir bizzat yasayarak tecrübe ediyoruz. Hedefimiz üst düzey bir Tip Fakültesi olusturmak. Nitelikli hekimleri istihdam ederek kaliteli bir tip egitimi vermeyi hedefliyoruz. Hedefimiz sadece saglik hizmeti vermek degil, ayni zamanda saglik hizmetinde yenilikçi ve gelistirici tarzda yapilanmalarin önünü açmak olacaktir. Mühendislik Fakültemiz bünyesinde ayni zamanda Biyomedikal Mühendisligi de bulunuyor. Samsun ayni zamanda biyomedikal cihaz teknolojisi alaninda bir merkez üssü. Biyomedikal teknolojilerine saglik alanindaki pratik ihtiyaçlari dikkate alarak katki saglamak için; Biyomedikal Mühendisligi ile Tip Fakültemizi birlikte hareket edecek hale getirip hekimlerimizin alandaki ihtiyaçlarina mühendislerimizin çözümler üretmesini hedefliyoruz” seklinde konustu.



“Düsünen ve elestiri kültürünü içsellestirmis nesiller yetistirmek zorundayiz”

Düsünen ve üreten bireyler yetistirme hedefini benimsediklerini aktaran Rektör Aydin sunlari söyledi: “Belki ülkemizin çok az üniversitesinde olan bir uygulama baslattik. Bilimin Dogasi ve Elestirel Düsünce adli bir dersi tüm bölümlerimize zorunlu kildik. Düsünen ve elestiri kültürünü içsellestirmis nesiller yetistirmek zorundayiz. Üniversitemizin bir diger ayirt edici özelligi basarili ögrencilerimizi çift anadal programina dahil ederek iki lisans diplomasina sahip olmaya tesvik etmemizdir. Örnegin Makine Mühendisliginde okuyan basarili bir ögrencimizin ayni zamanda Havacilik ve Uzay Mühendisligi veya Havacilik ve Uzay Mühendisligi ögrencilerimizin Yazilim Mühendisligi egitimi almasini istiyoruz. Ayni sekilde Uluslararasi Ticaret ve Isletmecilik Bölümü ögrencilerimizin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi; Tarih Bölümü ögrencimizin Sosyoloji alaninda çift anadal yapmasini gerçekten çok önemsiyoruz. Teknik bilimlerin sosyal bilimlerle desteklenmesinin çok önemli oldugunu düsünüyorum. Pek çok arastirma uygulama merkezimiz var ancak bunlar arasinda Düsünce ve Sanat Çalismalari Arastirma ve Uygulamama Merkezimizi çok önemsiyorum. Bu merkezimiz üzerinden pandemi döneminde alanlarinda söz sahibi bilim ve düsünce insanlariyla oldukça ses getirici çevrim içi akademik bulusmalar düzenledik.”

Rektör Aydin sözlerini söyle tamamladi:

“Ögrencilerimiz daha fazla destek, daha fazla akademik danismanlik ve daha fazla kendilerine vakit ayirmak için bizi tercih etsinler. Sosyal alanlarda da ögrencilerimiz bir yariyil ilgi alanlarina yönelik bir kurumda çalistiklarinda ilgi dönem/dönemleri okumus sayilacaklar. Mühendislik alanlarinda ise bu süreyi bir yil olarak planladik. Milli Teknoloji Hamlesi baglaminda düzenlenen yarismalar ögrencilerimize müthis bir ivme kazandirdi. Biz de bu ögrencilerimize destek oluyoruz. Nitelikli ve donanimli bireyler olarak hayata atilmak isteyen tüm üniversite adaylarini Samsun Üniversitesini de tercihleri arasina almaya davet ediyorum.”
Kaynak: İHA