Daha Önce Hiç Böyle Bir Köy Okulu Görmediniz

Kocaeli’nin Izmit ilçesinde bir köy okulunun bahçesi, 1 TL karsiliginda tarim arazisine dönüstürüldü.

Daha Önce Hiç Böyle Bir Köy Okulu Görmediniz
Görenlerin hayran kaldigi hobi bahçesinde ögretmenler ve ögrenciler tarafindan onlarca çesit sebze ve meyve yetistiriliyor.

Kocaeli’nin Izmit ilçesinde mahalle statüsündeki Çubuklu Osmaniye köyündeki ilkokulun yaninda bulunan bos bahçe, ögretmen ve ögrenciler tarafindan tarim arazisine dönüstürüldü. Daha önce görev yaptigi okulun bahçesindeki bir kösede çesitli sebze ve ürünler yetistiren Okul Müdürü Kerim Öz, Çubuklu Osmaniye Ilkokulu’na atandigi süreçte de tarim projesi hazirlamaya karar verdi. Okulun hemen arkasinda bulunan bos araziyi sahibinden 1 TL karsiliginda 4 yilligina kiralayan Öz, bahçeyi ögretmenler ve ögrencilerin yardimi ile tarim arazisine dönüstürdü. Çilekten sarimsaga, domatesten bibere onlarca sebze ve meyveyi ögretmenler ve ögrenciler bahçeye ekti. Her geçen yil büyütülen bahçede seralar da bulunuyor. Arazide ögrenciler hem hosça vakit geçiriyor hem de sebze ve meyve yetistiriciligi konusunda bilgiler ögreniyor. Bahçede yetistirilen sebze ve meyveler ise ögretmenler ve ögrenciler tarafindan tüketiliyor, okula gelen misafirlere ikram ediliyor. Artan ürünler de Aile Çalisma ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne bagislaniyor. Ayrica ögrencilerin doga ile iç içe olmasinin saglanmasi için ormanda kamp egitimi veriliyor.

“Bu tarlaya parke döseyerek basladik”

Okulun tarlasinda severek çalistigini söyleyen 8. sinif ögrencisi Mehmet Ali Han, “Bu tarlaya parke döseyerek basladik. Sonra gübre tasidik, sürdük, çapaladik, daha sonra ektik. Biber, domates, fasulye, çilek gibi ürünler yetistiriyoruz. Bahçede sebzelerin arasinda otlar olunca onlari söküyoruz. Okula geliyorum, okul çikisinda da bahçede çalisanlara yardim ediyorum” dedi.



“Çiftçilerimizden bilgi alarak, tohumlarimizi ektik”

Bahçede çalismanin derslerinde kendilerine motivasyon sagladigini söyleyen 5. sinif ögrencisi Ayse Uçar, “Ilk basta bahçemizi yaptik. Daha sonra köyleri gezdik. Çiftçilerimizden bilgi alarak, tohumlarimizi ektik. Bu ürünlerimiz çikana kadar etkinlikler yaptik. Afisler tasarladik. Mesela sinavdan önce bahçeye bakinca motivasyonumuz tamamlaniyor” diye konustu.



“Burada olmak beni mutlu ediyor”

Bahçede çalisarak yetistirdikleri ürünleri insanlara ulastirmanin gurur verdigini belirten 8. sinif ögrencisi Aysegül Keskin ise, “Bahçemizdeki kivircik marullari toplayip kargoladiktan sonra Hatay Sevgi Evi’ne göndermistik. Onlar da memnun kaldi. Çok mutluyum ve gururluyum. Burada olmak beni mutlu ediyor. Nuri agabeyimiz var. O bizim okulumuzda görevli birisi. Bahçeyle çok ilgileniyor. Biz de sürekli ona yardim ediyoruz” seklinde konustu.



"Bulundugumuz ortami degistirmemiz gerektigine inaniyorum"

Okulun yanindaki bos bahçeyi tarim arazisine dönüstürme hikayesini anlatan Okul Müdürü Kerim Öz, “2019 yilinda bu okulda görevlendirildim. 25 yillik egitimciyim. Okulum 8 köyden ögrencilerin tasimali olarak egitim gördügü bir okuldu. Ögrenciler, saat 15.00’de dersler bittigi zaman tekrar köylerine dönüyorlardi. 8 siniftan olustugu için etkinlik yapabilecegimiz baska sinif yoktu. Bu nedenle okulumuzun bahçesinde bulunan alani, Okul Aile Birligi Baskani Mehmet Bey’den talepte bulundum, istedim. Önce 500 metreyle basladik, daha sonra 1 dönüme, simdi de 1 buçuk dönüm alana yayildik. Bulundugumuz ortami degistirmemiz gerektigine inaniyorum. Sadece egitim ve ögretimle olmuyor. Çocuklara yasam alani sunmamiz gerektigine inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Suyu dere yatagindan aliyoruz”

Tasarruf saglamak için bahçede kullandiklari suyu okula yakin dereden aldiklarini ifade eden Öz, “Asagida bulunan dere yatagindan buraya elektrik ve su sistemi dösedik. Suyu dere yatagindan aliyoruz. Hem kamu zarari olusturmamak adina, hem de dere suyu mineral açisindan zengin oldugu için bahçe suyumuzu dereden kullaniyoruz” dedi.



“Yetistirdigimiz bitkilerin daha dogal olabilmesi için organik gübreler kullaniyoruz”

Tarimsal bilgileri arttikça bahçeyi gelistirdiklerini söyleyen Kerim Öz, “Bu bölgenin iklimi farkli. Kiragi yagdigi için ektigimiz ürünlerin verimini tam anlamiyla alamayinca sera sistemine ve damlama sulama sistemine geçmeyi tercih ettik. Yetistirdigimiz bitkilerin daha dogal olabilmesi için organik gübreler kullaniyoruz. Ayni zamanda Kocaeli Il Tarim Müdürlügünün katkilariyla buraya belli sürelerle gönderilen ziraat mühendislerinden bilgiler aliyoruz. Ben amatör olarak yaptigimizi saniyordum ama ziraat mühendisleri bize profesyonel bilgiler verdi. Bu çalismalarimizin önce yerelde, sonra ulusalda duyulmaya basladigini fark ettik. Bizi yalniz birakmayan Kocaeli Il Milli Egitim Müdürlügümüze, Ilçe Milli Egitim Müdürlügüne, ziraat mühendislerine tesekkür ederiz” diye konustu.



“Misafirlere, ögrencilere ikram ediyoruz”

“Ögrencilerimiz her sebzenin dikilisinden budamasi ve hasadina kadar isin içindeler” diyen Kerim Öz, “O yüzden bol ürün ekmeye çalisiyoruz. Biz her üründen azar azar ektigimiz için gelen misafirlere, ögrencilere ikram ediyoruz. Eger fazla mahsul olursa Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmet Il Müdürlügü’ne bagli yurtlardaki ögrencilere gönderiyoruz. Teneffüslerde çocuklarin bahçeye kostugunu, ders sonrasi da bahçeye kostugunu gözlemledik. Burada Etwinning, ERASMUS üzerine bazi projeler de yaptik. Yeni bir projenin içerisindeyiz ve alt yapisini kurdugumuzu düsünüyorum” seklinde konustu.



“Aldigimiz güzel tepkiler de bunu basardigimizi gösteriyor”

Çocuklarin doga ile iç içe olmalarini saglamak için çesitli projeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Öz, “Doga okulu olarak yola çiktik ve spor kulübünü davet ettik. Çocuklarimiza ormanda kamp egitimi veriyorlar. Okul binalari hep birbirine benziyor. Beton yapilar, özellikle sehirde ise bahçesi olmayan okullar var. Biz böyle bir ortamda bu firsati yakalamisken bunu degerlendirmek ve fark olusturmak istedik. Aldigimiz güzel tepkiler de bunu basardigimizi gösteriyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA