Balon Baligi Avcisi Balikçilara Verilecek Desteklere Iliskin Esaslar Belirlendi

Balon baliginin 'lagocephalus sceleratus' türünün 500 bin adedine kadar her bir adedi basina 5 lira destekleme ödemesi yapilacak Diger lagocephalus spadiceus, lagocephalus suezensis, lagocephalus guentheri gibi türlerinin de aralarinda oldugu balon baliklari için 5 milyon adede kadar her bir adedi basina 50 kurus destekleme ödemesi verilecek.

Balon baligi avcisi balikçilara yapilacak destekleme ödemesi ile destekleme kapsaminda avlanan söz konusu baliklarin ekonomiye kazandirilmasina iliskin usul ve esaslar belli oldu.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan hazirlanan Balon Baligi Avciliginin Desteklenmesine Iliskin Teblig, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Teblig, 3 Mayis 2021 ila 31 Aralik 2023 döneminde, Su Ürünleri Bilgi Sistemi'ne (SUBIS) kayitli, geçerli ruhsat tezkeresine sahip bir balikçi gemisi ile istilaci balon baliklari türlerinin Akdeniz ve Ege Denizi'ne kiyisi olan illerde avciligini yapan balikçilara verilecek destekleme ödemelerine iliskin usul ve esaslari kapsiyor. Tebligde, avlanan balon baliklarinin ekonomiye kazandirilmasina iliskin hususlar da yer aliyor.

Buna göre, destekleme kapsaminda lagocephalus sceleratus, lagocephalus spadiceus, lagocephalus suezensis, lagocephalus guentheri, tylerius spinosissimus, lagocephalus lagocephalus, sphoeroides pachygaster, torquigener flavimaculosus balon baligi türlerinin avciligi bulunuyor.

Belirlenen dönemde, balon baliginin lagocephalus sceleratus türünün 500 bin adede kadar her bir adedi basina 5 lira destekleme ödemesi yapilacak.

Belirtilen diger türlerin ise 5 milyon adede kadar her bir adedi basina 50 kurus destekleme ödemesi verilecek.

Belirlenen adetlere ulasildiginda SUBIS üzerinden alim durdurulacak.

Balon baligi alimlari, bugünden itibaren 5 is günü sonra baslayacak.

Bakanlik, destekleme alimlari kapsaminda herhangi bir balon baligi türünün avciligini veya alimini durdurabilecek veya buna kisitlama getirebilecek.

- Kiyidan belirli uzaklikta bertaraf edilecekler

Destekleme kapsaminda avciligina izin verilen balon baliklarinin avlanmasi balikçi gemilerinde insan sagligina risk olusturmayacak kosullar altinda yapilacak.

Balon baligi avciligi yapacak balikçi gemilerinde ihtiyaç duyulacak koruyucu eldiven, sizdirmaz poset ve benzeri malzemelerin bulundurulmasi zorunlu olacak.

Söz konusu baliklar sadece il müdürlüklerince belirlenen noktalardan karaya çikarilacak.

Balon baliklari karni yarilarak Ege Denizi'nde kiyidan en az 5 deniz mili uzakta uluslararasi sularda, Akdeniz'de ise en az 10 deniz mili uzakta olmak kosuluyla denize birakilarak bertaraf edilecek.

Baliklari isleyerek ekonomiye kazandirmak isteyen mütesebbis veya herhangi bir proje kapsaminda Ar-Ge çalismasi yürütecek olanlar, faaliyet gösterdikleri sanayi dalinda alinmasi gereken izin belgelerinin birer örnegiyle balon baligi alacaklari yerdeki Bakanlik il veya ilçe müdürlügüne müracaat edebilecek.

Kaynak: AA