Ayperi'ye Annesinden Ikinci Hayat

Bebegine, gebeliginin 18. haftasinda karaciger nakline götüren “biliyer atrezi” tanisi koyulan Ayse Yilmaz Akcan, hamileliginin sonlandirilmasi önerilerini reddetti, kizi Ayperi’yi dünyaya getirdi. Anne Akcan, kizi 5 aylik oldugunda donör olarak ameliyat masasina yatti. Ayperi’ye annesinin can asisi oldugunu belirten Prof. Dr. Murat Kiliç, “Karaciger nakli bu hastalikta kesin sonuç veren tek tedavi yöntemi. Hem anne hem de bebegini sifayla taburcu ettik” dedi.

Ayperi'ye Annesinden Ikinci Hayat
Antalya’da yasayan mali müsavir Ayse Yilmaz Akcan (29) ile bir markette çalisan Abdurrahman Akcan (29), pek çok çift gibi evlat sahibi olmak istedi. Ayse Akcan geçen yil hamile kaldi. Genç çift dogacak bebeklerinin heyecanini yasarken doktor kontrollerini hiç aksatmadan sürdürdü. Gebeligin 18. haftasinda ultrasonla detayli organ taramasi yapildi. Kadin hastaliklari ve dogum uzmani, muayeneden sonra Akcan çiftine bebeklerinde safra kesesi gelisiminin normal olmadigini söyledi, bu rahatsizligin karaciger nakline gidebilecegini söyledi.

Bebek heyecaninin yerini endise ve bilinmezlik alirken, Akcan çiftine bebekten vazgeçmelerini önerenler oldu. Biliyer atrezinin (safra yollari yoklugu) bir hastalik oldugunu en bastan kabul edip tedavisi için arastirmalara baslayan Akcan çifti için hastaneler ikinci adresleri oldu. 27 Kasim 2020’de dünyaya gelen Ayperi bebek ve ailesi için zor günler basladi.

Zaman Ayperi bebegin aleyhine islerken, en basta söylenen karaciger nakli ihtimali gerçek oldu. Akcan çifti nakil için Izmir Kent Hastanesine basvurdu. Anne Ayse Akcan’in uygun verici oldugu belirlendi, anne ve 5 aylik kizi 4 Mayis tarihinde operasyona alindi.

Anne, bebegine can asisi oldu

Izmir Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu baskani Prof. Dr. Murat Kiliç da; Opr. Dr. Cahit Yilmaz, Opr. Dr. Kamil Kiliç, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan ve Uzm. Dr Alihan Pirim’den olusan ekibin gerçeklestirdigi nakil sonrasinda su bilgileri verdi: “Ayperi, klasik biliyer atrezili bir bebek ama tanisi anne karninda konmus. Safra kesesinin gelismedigi kadin dogum hekiminin anne karninda yaptigi ultrason ile anlasilmis. Bebek henüz 33 günlük iken kasai operasyonu oldugu halde karaciger sirozu gelismis, bu ameliyat sonrasinda bir kez de barsak tikanikligi nedeniyle ameliyat olmus. Operasyon sonrasinda normal sinira gelen t.bilirubin degeri son bir ayda giderek yükselmis ve üç kez de kolanjit atagi geçirmis. Maalesef biliyer atrezili çocuklarda erken dönemde kasai operasyonu yapilsa bile yüzde 80 sonrasinda karaciger nakli gerekiyor. Karaciger nakli bu hastalikta kesin sonuç veren tek tedavi yöntemi. Ayperi bebege de bu uygulandi. Anne ve bebegin saglik durumlari gayet iyi, taburcu oldular.”

“Çaresi olan hastalik”

Öte yandan bebeginin saglik durumunun karnindayken belli oldugunu belirten Ayse Akcan, “Hamileligimin 18. haftasinda yapilan detayli organ taramasindan sonra doktor üç ihtimalden söz etti. Koledok kist, kistik fibrozis ya da bilier atrezi olabilecegini söyledi.

Amnio sentezde kistik fibrozis elendi. Fetal MR’da bilier atrezi çikmadi. Ancak içimize sinmedi ve perinatal uzmanina gittik. Biliyer atrezi oldugu, ileride karaciger nakli gerekebilecegi söylendi. Hatta bize bebegi aldirmamizi önerenler oldu. Esimle birlikte bunun bir hastalik oldugunu kabullendik. Bir hastalikti ve çaresi vardi. En kötü karaciger nakli gerekecekti. Her seyi gögüslemeye karar verdik. Zor günler olacagini biliyorduk. Hala da zor. Ates ölçer elimizde, atesi yükselir, organ reddi olur korkusu yasiyoruz. Çok sükür ki tedavimizi olduk. Umutsuz degiliz. Kizim da ben de iyiyiz, daha da iyi olacagiz” diye konustu.



“Dogru karar verdik, onu kaybetmedik”

Ayperi dogduktan sonra sürekli doktorda, hastanede olduklarini belirten baba Akcan da, “Kizimiz 1 ve 2 aylikken ameliyatlar, kolenjit ataklari geçirdi. 5 aylikken nakil oldu. Hiç kolay olmadi, olmayacak da ama kizimiz simdi bizimle ve çok mutluyuz. Dogru karar verdik, onu kaybetmedik” dedi.

Kaynak: İHA