Ukrayna'da Kirim Tatar Milli Bayrak Günü Kutlandi

Ukrayna’nin baskenti Kiev'de 26 Nisan Kirim Tatar Milli Bayrak Günü dolayisiyla etkinlikler düzenlendi.

Kiev'in Kresatik Caddesi'nde 36 metre boyunda ve 9 metre eninde Kirim Tatar Türklerine ait "Altin Tarak Tamgali" dev bayragi tasiyan yüzlerce kisi Bagimsizlik Meydani'na kadar yürüdü.

Yürüyüs sirasinda, "Kirim Ukrayna'dir" ve "Kirim, Vatan, Millet, Bayrak" sloganlari atildi.

Etkinligin ardindan Bagimsizlik Meydani'nda Kirim Tatar Milli Meclisi (KTMM) Baskani Refat Çubarov, "Umma" Ukrayna Müslümanlari Dini Idaresi Müftüsü Said Ismailov, Kirim Müslümanlari Dini Idaresi Müftüsü Ayder Rüstemov ve pek çok katilimci degerlendirmelerde bulundu.

Çubarov AA muhabirine yaptigi açiklamada, 73 sene sonra 26 Haziran 1991'de 2. Kirim Tatar Milli Kurultayi'nin açildigi günü bayrak günü olarak kutladiklarini animsatti.

Kirim isgal altinda oldugu için böyle etkinliklerin orada yasak oldugunu belirten Çubarov, gerçeklestirilen bu tür organizasyonlarin önemine deginerek, insanlarin ruhlarini canlandirdigini kaydetti.

Öte yandan diger bir etkinlik Ukrayna Disisleri Bakanliginda düzenlendi. Disisleri Bakan Yardimcisi Emine Ceppar, Kirim Tatar halkinin lideri Mustafa Abdülcemil Kirimoglu ve Çubarov'un katilimiyla Kirim Tatar Türk bayragi göndere çekildi.

- Kirim Tatar Milli Bayrak Günü

Türklügü temsil eden gök mavisi zemin üzerinde yer alan ve binlerce yildir çesitli Türk boylarinda da kullanilan üç disli ve altin sarisi rengindeki Tarak Tamga'nin yer aldigi Kirim Tatarlarinin milli bayragi, 26 Haziran 1991'de toplanan 2. Kirim Tatar Milli Kurultayi'nda milli bayrak olarak kurultay salonlarina asilmisti.

Kirim Tatar Milli Kurultayi, 2010'da 26 Haziran gününü Kirim Tatar Milli Bayrak Günü olarak ilan etmis, o günden bu yana her yil Kirim Tatar Milli Bayrak Günü kutlanmaya baslanmisti.

Kaynak: AA