'Sakaryali Kovanlar Türk Balini Lider Yapacak'

Bilimsel arastirmalar, ekosistemdeki yasam döngüsünü saglayan ari popülasyonunun hizla yok olduguna dikkat çekerken, çiçek ve bitki türlerinin azalmasinin besin zincirinin bozulmasina neden oldugunu vurguluyor. Dünyada tozlasmanin yüzde 80’ininden fazlasinin arilar tarafindan yapildigini belirten bilim insanlari; ünlü fizikçi Albert Einstein 1949’da söyledigi “Arilar yeryüzünden silinip giderse, insanoglu yalnizca dört yil yasayabilir. Arilar olmazsa hiçbir bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz” sözünün gerçege dönüsmemesi için girisimde bulunulmasi gerektigini ortaya koyuyor.

'Sakaryali Kovanlar Türk Balini Lider Yapacak'


Ari popülasyonu ve bal üretiminde önemli bir potansiyele sahip, verimli tarim arazilerini içerisinde barindiran Sakarya’da Büyüksehir Belediyesi tarafindan baslatilan “54 Katilimci Aricilik” projesi de “Sakarya Irki” arilarinin ve kovan sayisini artirarak bal üretiminde Türkiye’yi zirveye tasimaya hazirlandigi belirtildi. Yapilan açiklamaya göre, milyonlarca yildir süregiden yeryüzündeki canli ekosistemi bugünlerde tehdit altinda oldugu belirtilirken, bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için çiçeklerin tozlasmasini saglayarak, besin zincirinde bas aktör olan arilarin sayisindaki azalma, gida güvenligi konusunda endiseye yol açtigi vurgulaniyor. Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü’ne (FAO) göre, ekosistemi dengeleyen arilar ve benzer tozlayicilar, dünya çapinda mahsul üretiminin yüzde 35’ini etkiliyor. Ingiltere’deki Reading Üniversitesi tarafindan yapilan bir arastirma ise Avrupa’daki bal arisi nüfusunun halihazirda olmasi gerekenden yaklasik 7 milyar daha az oldugunu ortaya koyuyor. Bu noktada bütün canli türlerini içine alan bu zincirin kopma noktasina gelmesini önlemek için ariciliga hak ettigi önemin verilmesi büyük önem tasiyor. Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, hayata geçirdikleri “54 Katilimci Aricilik” projesi ile ariciligi yayginlastirarak bal üretiminde Türkiye’yi dünya liderligine tasimayi amaçliyor.

Bilim insanlarina göre dünya genelinde 20 binden fazla ari türü bulunuyor. Ari yogunlugunun sik oldugu ülkelerden biri Türkiye. Ülkemizde bu alanda önde gelen sehirlerden biri ise Sakarya oldugu belirtilirken, sehrin adini tasiyan “Sakarya Irki” arilar Türkiye’nin pek çok bölgesinde yasamaya elverisli oldugu vurgulaniyor. Büyüksehir Belediyesi’nin projesi kapsaminda geleneksel yöntemlerle süregiden aricilik faaliyetlerinin yeniden yapilandirilmasi hedefleniyor. Projenin amaciysa kentin bu alandaki çalismalarini organize etmek, ari ürünleri çesitliligini artirmak, genç girisimcilere destek olmak ve çiftçilerin ihtiyaçlarini karsilamak oldugu belirtildi.

Önce egitim, sonra hibe

Üç etaptan olusan projenin ilk basamaginda 550 Sakaryali üretici, ileri düzeyde teknik aricilik bilgisi içeren egitim programina alindi. Egitimlerde üretimsel çesitliligi ve verimliligi artirarak pazar ihtiyacini karsilayacak modern teknikler, koloni yönetim metotlari ve mevsimlere göre bakimlar, ari hastaliklari ve zararlilariyla mücadele yöntemleri ile ana ari, ari sütü, polen ve propolis üretim yollari çiftçilere uygulamali olarak aktarildi.

Temel egitimi tamamlayan üreticiler arasindan içlerinde ailelerinin de bulundugu 42 katilimci ile belediye arasinda anlasma yapilip ayrintili programa geçildi. Titizlikle belirlenen çiftçilere 680 çift katli polen tuzakli kovan, 750 tane 6’li ruset kovan, 600 adet 2’li ana ari çiftlesme kutusu, 180 ari kolonisi, 10 otomatik derin dondurucu, 10 ton seker, 10 polen temizleme ünitesi, 10 polen kurutma firini, 4 zehir toplama seti ve 4 jel akülü Günes enerjisi ünitesi hibe edildi. Ardindan 3 aile ana ari üretimi, 5 aile suni ogul üretimi, 6 aile ari sütü üretimi, 4 kisi ari zehri üretimi ve 10 kisi de polen-propolis üretimi olmak üzere görev dagilimi yapilip çalismalara baslandi.

"Cennet Vadisi arilarin vahasina dönüstü"

Baskan Yüce, 54 Katilimci Aricilik projesinin ikinci asamasinda, aromatik bitki cenneti “Sakarya Botanik Cennet Vadisi’ne” entegre edildigini söyledi.

Arilarin bal üretimi için ihtiyaç duydugu aroma ve polenleri karsilayabilmek adina üreticilere ait kovanlarin vadiye yerlestirildigini aktaran Yüce, “60 km uzunlugundaki Cennet Vadisi’nde 2 milyona yakin bitki bulunuyor. Üreticilerimizin yetistirdigi arilar vadideki envaiçesit aromatik bitkilerden topladiklari polenlerle bal üretirken diger yandan da tozlasma yaparak vadideki flora verimini de artiriyorlar” dedi.



Projenin son etabinda “markalasma” ve “üretimi pazara sürme” sirasinin geldigini belirten Yüce, “Sakarya Büyüksehir Belediyesi bünyesinde ‘BAL 54’ isimli marka olusturarak çiftçilerimizin ürettikleri bali tüketiciyle bulusturduk. Kent merkezinin islek iki noktasina insa ettigimiz Bal Evleri araciligiyla tamamen organik ballari vatandaslara ulastiriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA