Kars'ta Beefmaster Ve Zavot Sigir Irklarinda Embriyo Transfer Lansman Toplantisi Yapildi

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ)’de Beefmaster ve Zavot Sigir Irklarinda Embriyo Transfer Lansman toplantisi yapildi

Kars'ta Beefmaster Ve Zavot Sigir Irklarinda Embriyo Transfer Lansman Toplantisi Yapildi
Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Beefmaster ve Zavot Sigir Irklarinda Embriyo Transfer Lansman Toplantisi’na, Vali ve Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, 65. Hükümet Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakani Ahmet Arslan, TBMM Tarim Orman ve Köy Isleri Komisyon Baskani Prof. Dr. Yunus Kiliç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik ve Islah Gelistirme Daire Baskani Adem Bölükbasi, protokol üyeleri, akademisyenler ve davetliler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan toplantida; Vali ve Belediye Baskan Vekili Sayin Türker Öksüz, 65. Hükümet Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakani Ahmet Arslan, TBMM Tarim Orman ve Köy Isleri Komisyon Baskani Prof. Dr. Yunus Kiliç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik ve Islah Gelistirme Daire Baskani Adem Bölükbasi, Anadolu Hayvancilik A.S’den Nurdan Erbag tarafindan birer konusma yapildi.

Vali/Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, Kars’in 1 milyon 200 bin büyükbas ve küçükbas hayvan varligiyla Türkiye’de ilk siralarda yer aldigini söyledi.



Öksüz, “Kars, sahip oldugu yaklasik 1 milyon 200 bin büyükbas ve küçükbas hayvan varligiyla Türkiye’de ilk siralarda yer aliyor. Amacimiz sahip oldugumuz hayvan varligimizla, kaliteli besicilige uygun dogal meralarimizla, yaylalarimizla, Kars Baraji’nin hizmete girmesiyle artacak sulanabilir tarim arazilerinde üretilecek yem bitkileriyle, tarim ve hayvancilik sektörünün ilimizde olusturdugu katma degeri daha da yükseltebilmektir. Bunun için de devlet olarak, Valilik olarak çesitli desteklerle, projelerle, Tarima Dayali Ihtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’yle, Kafkas Üniversitemizle, cezaevi bünyesinde hizmete sunulacak olan kesimhane gibi yatirimlarla çiftçimizin, köylümüzün, hayvancilik sektöründeki tüm aktörlerin ve vatandaslarimizin refahinin artmasi için çalisiyoruz” dedi.

Türker Öksüz, “Dolayisiyla; tarim ve hayvancilik sektöründe ürettigimiz ürünlerin standardinin daha da yükseltilmesi, üretimimizin artirilmasi, ürünlerin daha iyi degerlendirilmesi, daha iyi pazarlanmasiyla, daha iyi sartlarda, daha yüksek fiyatlarla satabilecegimiz ürünlere ulasabilmek ve böylece katma degerimizi artirabilmek en büyük amacimizdir. Bunun için de gelinen seviyeyi yeterli görmeyip hepimizin, sektördeki tüm aktörlerin, daha özverili ve daha çok çalismasi, üretim ve kaliteyi artirmamiz gerektiginin bilinciyle, sorumlulukla hareket etmesi gerekmektedir. Bu baglamda; Kafkas Üniversitemiz tarafindan baslatilan “Beefmaster Ve Zavot Sigir Irklarinda Embriyo Transferi” projelerinin ilimizdeki hayvanciligin gelismesine büyük katki sunacak ve hayvancilik sektöründe büyük bir ivme yakalamamiza zemin hazirlayacak uygulamalar olacagina inaniyorum. Biri uluslararasi olan bu iki önemli projenin, yöremizde bir farkindalik yaratacagini ve motivasyon saglayacagini, hedefimiz olan daha üst siralara, hizli adimlarla ilerlememizi saglayacagina inaniyorum” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Amerika Birlesik Devletleri Teksas eyaleti ile yapilan video-konferans baglantisiyla Beefmaster Sigir Yetistiricileri Baskani Mr.Larry ve Doyle Sanders proje ile ilgili görüslerini katilimcilara aktardi.

Proje yürütücüsü ve Veteriner Embriyo Teknoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Yavuz Öztürkler tarafindan Etçi Beefmaster Dondurulmus Embriyo Transferi Ile Damizlik Çekirdek Sürü Olusturulmasi, proje yürütücüsü ve Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Cihan Kaçar tarafindan Zavot Irki Ineklerde Embriyo Transfer Çalismalari ve Gen Bankasina Materyal Temini projelerinin tanitimini içeren sunumlarin yapilmasinin ardindan program sona erdi.
Kaynak: İHA