Izmir'deki Darbe Girisimi Davasinda Dosyalari Ayrilan 141 Sanik Hakkinda Karar Çikti

Mahkeme heyeti, 94 sanigin beraatine, 23 sanigin tutuklanmasina, 2'sinin 'anayasayi ihlal' suçundan agirlastirilmis müebbet ve birinin müebbet hapisle cezalandirilmasina karar verdi Eski Ege Ordusu Komutanligi Kurmay Baskan Yardimcisi Tuggeneral Hakan Eser, 'anayasayi ihlale yardim etme' suçundan 15 yil hapis cezasi aldi ve tutuklanmasina karar verildi.

Izmir'deki FETÖ'nün darbe girisimine yönelik davada dosyalari ayrilan tutuksuz 141 saniktan 23'ünün tutuklanmasina, 2 sanigin agirlastirilmis müebbet, bir sanigin ise müebbet hapisle cezalandirilmasina karar verildi.

Izmir 20. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya tutuksuz saniklar ve avukatlariyla Cumhurbaskanligi, TBMM ile Hazine ve Maliye Bakanligi avukatlari katildi.

Mahkeme Baskaninin son sözlerini sordugu saniklar beraat talebinde bulundu.

Eski Ulastirma Personel ve Egitim Komutani Tümgeneral Mustafa Ilter, eski Istihkam Okulu ve Egitim Merkezi Komutani Tuggeneral Osman Nadir Saylam, eski NATO Kara Komutanligi Kurmay Baskani Tümgeneral Salih Sevil ve eski Gaziemir Hava Sinif Okullari Komutani Tuggeneral Ersal Ölmez'in de aralarinda bulundugu 94 sanik beraat etti.

23 sanigin tutuklanmasina karar veren mahkeme heyeti, eski Ege Ordusu Komutanligi Kurmay Baskan Yardimcisi Tuggeneral Hakan Eser'i "anayasayi ihlale yardim etme" suçundan 15 yil hapisle cezalandirdi ve tutuklanmasina hükmetti.

Mahkeme heyeti, "anayasayi ihlal" suçundan Çigli 2. Ana Jet Üs Komutanliginda görev yapan eski Pilot Albay Nihat Bilican ile eski Pilot Binbasi Erdem Yilmaz'i agirlastirilmis müebbet ve sanik Cengiz Kaya'yi müebbet hapis cezasina çarptirdi.

"Anayasayi ihlale yardim etmek" suçundan 8 sanigin 12 yil 6'sar ay ila 17'ser yil hapis cezasina çarptirilmalarina karar veren heyet, 30 sanik hakkinda da "silahli terör örgütü üyeliginden" 1 yil 10 ay 15'er gün ile 10 yil 6'sar ay arasinda degisen hapis cezalari verdi.

1 sanigin ise yakalama emri devam ettigi ve savunmasi alinamadigindan dosyasi ayrildi, 4 sanik hakkinda da ceza ve karar verilmesine yer olmadigi kararlastirildi.

- Dava süreci

Izmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girisimine iliskin davada 137 sanik hakkinda 21 Mayis 2018'de karar verilmisti. Davada 145 sanigin ise dosyasi ayrilmisti. Bu saniklardan 4'ünün de dosyalarinin, "yargilamanin uzun süredir devam etmesi", "haklarindaki delillerin toplanmis olmasi" ve "Kovid-19 nedeniyle aksama yasanmasi" yüzünden ayrilmasina karar verilmis ve bu kisiler yargilama sonucunda çesitli cezalara çarptirilmisti.
Kaynak: AA