Hindistan'in Ilk Yerli Uçak Gemisi INS Vikrant, 2022'De Hizmete Alinacak

Hindistan'in ilk yerli uçak gemisi INS Vikrant'in 2022'de hizmete alinacagi bildirildi.

Ülke basinindaki habere göre, Hindistan Savunma Bakani Rajnath Singh, dün, Yerli Uçak Gemisi 1 (IAC-1) olarak da bilinen INS Vikrant'in üretildigi ülkenin güneydogusundaki Kerala eyaletinin Koçi tersanesini ziyaret etti.

Singh, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, yapimi süren 260 metre uzunlugunda ve 60 metre genisligindeki geminin 2022'de donanmaya dahil edilecegini kaydetti.

INS Vikrant'in üretim sürecinde kayda deger bir ilerleme gözlemledigini vurgulayan Singh, geminin gelecek ay deniz testlerine baslayacagini duyurdu.

Hint Donanmasinin envanterinde hali hazirda Rusya menseli uçak gemisi INS Vikramaditya bulunurken, INS Vikrant'in, Hint Deniz Kuvvetlerinin ikinci uçak gemisi olmasi bekleniyor.

- Gemide kullanilan malzemelerin yüzde 75'i yerli üretim

Hint Donanmasi, yaptigi yazili açiklamada, gemide MiG-29K tip savas uçagi, Kamov-31 tipi hava erken uyari helikopterleriyle MH-60R tipi çok amaçli helikopter ve yerli üretim hafif helikopterlerin faaliyet gösterecegini açikladi.

Açiklamada, gemide kullanilan çelik, silah ve sensör gibi malzemelerin yüzde 75'inin yerli üretim oldugu ifade edildi.

Bakan Singh'in deniz gücünün baris, güvenlik ve refahin teminati oldugunu vurgulayarak, güçlü bir donanma tesis edilmesine dair sözünü yineledigi vurgulandi.

Kaynak: AA