Gida Laboratuvarinda Akil Almaz Tepsitler Açiklamasi 'Tavuk Dönerin Içinden Bagirsak Çikabiliyor'

ANKARA – Ankara Gida Kontrol Laboratuvari et ve et ürünleri biriminde çalisan gida mühendisi Cemal Alptekin Seçkin, hayvanlardan yapilan ürünlerde bagirsak, akciger gibi organlara rastladiklarini belirtti.

Gida Laboratuvarinda Akil Almaz Tepsitler Açiklamasi 'Tavuk Dönerin Içinden Bagirsak Çikabiliyor'
Vatandaslarin saglikli tüketim yapmalarini saglamak için çalisan Ankara Gida Laboratuvari Merkezi’nde yag ürünlerinden et ürünlerine, hayvan yemlerinden alkole kadar birçok ürünün analizi yapiliyor. Sirketlerin özel istek üzerine merkeze basvurabildigi gibi, vatandaslar da ALO 174 üzerinden sikayet ettikleri ürünün analizini yapilmasini isteyebiliyor.

Ankara Gida Kontrol Laboratuvar Müdürlügü’nde Kimyasal Analizler Bölüm Sorumlusu Dr. Serhat Bilgehan Çinar, her türlü gidanin kalite ve saflik analizlerini yaptiklarini belirterek, “Biliyorsunuz piyasada her çesit ürünün sahtesi de mevcut. Bunlarla ilgili çalismalar yapip insanlarin daha saglikli gida tüketmesi adina her türlü çalismalari gerçeklestiriyoruz” dedi.

Kendisinin çalistigi alanda bal ve yag analizlerinin yapildigini aktaran Dr. Çinar, “Özellikle balda ürün tebliglerimiz var. Burada belirtilen kalite kriterleri ve saflik kriterleri söz konusu. Bununla ilgili balin yapisindan bulunan seker, enzim ve çesitli amino asitlere bakilarak balin kalitesiyle ilgili bilgi sahibi oluyoruz veya tahsise ugratilip ugratilmadigina bakiyoruz. Piyasaya sunulan her ürün görüntü olarak kaliteli görünebilir ama yaptigimiz denetimlerle bunlar bize geldiginde gerçekten görüntüdeki kaliteli mi degil mi gibi çalismalari burada detayli analizler yaparak tespit ediyoruz. Buna göre de gerekli islemler yapiliyor” diye konustu.

Gida Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlik ise numunelik ürünlerin ilk gelis yerini anlatarak sunlari söyledi

“Numunenin ilk giris noktasi burasidir. Il Tarim Orman Müdürlügümüz ve Ilçe Tarim Orman Müdürlügündeki mühendis arkadaslarimizin sahadan aldigi denetim numuneleri ilk önce buraya geliyor. Burada sicaklik, deformasyon, mühür kontrolleri yapildiktan sonra ilgili analizleri sisteme girilerek ilgili laboratuvara sevki yapiliyor. Uygun çikmadigi taktirde firma itiraz hakkini kullanarak farkli bir laboratuvarda analiz tekrar yapiliyor. Yine ayni sonuç bulunuyorsa Il Tarim Orman Müdürlügü tarafindan idari ve para cezasina çarptiriliyor”

Dana sucugun içinden domuz eti, tavuk dönerin içinden bagirsak çikabiliyor

Et ve et ürünleri analiz biriminde çalisan mühendis Cemal Alptekin Seçkin et ve et ürünlerinde 24 süt ürünlerinde ise 29 farkli türde hayvan genini tespit edebildiklerini belirtti.

Seçkin, dana sucugun içine at veya domuz eti katilip katilmadigini ayirt edebildiklerini söyleyerek, “ Genelde dana sucuk olarak üretilen ürünlerin içerisinden at eti, domuz eti gibi ürünlerle karsilastigimiz oluyor. Ayni sekilde diger et ürünlerinde de karsimiza çikiyor. Bize belirtilen etiket disinda gen tespit ettigimiz zaman bunu tespit ettigimize dair raporluyoruz. Et tebligine aykiri olanlarla ilgili denetçi arkadaslarimiz gerekli islemleri yerine getiriyorlar. Et ve et ürünleri içerisinde siklikla karsilastigimiz sahtekarliklar genelde tavuk ürünlerin içinde deri ve kikirdak parçalarinin bulunmasi ya da büyükbas hayvanlardan yapilan ürünlerde zaman zaman bagirsak, akciger gibi diger normalde pek tüketilmeyen organlarin katilmasi gibi durumlar ortaya çikabiliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA