Arap Ülkelerindeki Idam Cezasinin Kaldirilmasi Için Uluslararasi Komite Kuruldu

Komiteye eski Tunus Cumhurbaskani Munsif elMerzuki baskanlik edecek.

Tunus eski Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki liderliginde, Arap ülkelerinde idam cezasinin kaldirilmasi için uluslararasi bir komite kuruldugu belirtildi.

ABD, Avrupa ve Arap dünyasindan 100 kisinin katilimiyla zoom üzerinden gerçeklestirilen toplantida Arap ülkelerindeki idam cezalari ele alindi.

Uluslararasi Idam Cezalarini Kaldirma Komitesinden yapilan yazili açiklamada, komitenin baskanligina Merzuki'nin seçildigi ve eski Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW) Baskani Sarah Leah Whitson, Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman ve eski Suriye Geçici Hükümeti Baskani Ahmed Tuma'nin da aralarinda bulundugu uluslararasi sahsiyetlerden olusan bir yönetim kurulu olusturulmasina karar verildigi ifade edildi.

Idam cezasinin uygulandigi pek çok ülkede yargida seffaflik ve adalet gibi temel unsurlarin olmamasiyla ilgili yapilan derin tartismalar sonucunda söz konusu komitenin olusturulmasina karar verildigi kaydedildi.

Açiklamada, Misir rejiminden, son dönemde siyasi tutuklular hakkinda verilen idam cezalarini infaz etmemesi istendi.

Pek çok Arap ülkesi, insan haklari kuruluslari tarafindan, idam cezasini muhalifleri susturma araci olarak kullanmakla suçlaniyor.

Misir'da ise Kahire Ceza Mahkemesinin Eylül 2018'de aralarinda Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ile Ihvan liderlerinden Safvet Hicazi'nin de oldugu darbe karsiti 12 kisi hakkinda verdigi idam cezasi 14 Haziran'da Yargitay tarafindan onanmisti.

Kaynak: AA