Antik Tiyatroda Heyecan Verici Bir Gelisme Daha

Düzce Belediyesi öncülügünde Prusias Ad Hypium Antik Kenti Tiyatrosunda devam eden kazilarda heyecan verici bir gelisme daha yasandi. Yapilan son kazi çalismalari neticesinde tiyatro sahnesinin en az iki katli oldugu düsünülüyor.

Antik Tiyatroda Heyecan Verici Bir Gelisme Daha


Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü’nün özel önem verdigi ve dünya tarihine kazandirmak için büyük gayret sarf ettigi Konuralp Antik Tiyatro’da gün geçmiyor ki yeni bir kesfe imza atilmasin. 60 belediye personeli, arkeologlar, danismanlardan olusan ekipler, son olarak tiyatro sahnesini bölümünde yaptiklari kazilarda heyecan verici bir gelisme daha yasandi. Zemine yaklastikça sahne binasinin tasiyici sistemlerinin sütun parçalari ve süsleme kismina isaret eden bezemeli arsitrav parçalari gün yüzüne çikmaya basladi.



Sahne en az iki katli

Sahne binasi alinlik parçasi; yumurta ok silmeleri ve akantus yapraklari alinlik ön kisminda önemli bezeme sekli olarak betimlendigi gözlemlendi.

Sütun parçalarinin çikmasi ile sahne binasinin en az iki katli oldugunu düsünen arkeologlar, süslemelerin de zengin Roma dönemine ait oldugunu kaydetti.



Essiz tiyatro sahnesi ortaya çikiyor

Son günlerde kazilara daha çok agirlik verdiklerini kaydeden Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü, “Konuralp Antik Tiyatromuzu tüm dünya mirasina kazandiracagiz. Yapilan son kesifle birlikte öyle tahmin ediyoruz ki essiz güzellikte bir tiyatro sahnesi ile karsilasacagiz. Düzce’mizin markasi olacak Antik Tiyatro ile yerli yabanci turistler sehrimize akin edecek. Çalismalari özveri ile gerçeklestiren arkadaslarima tesekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Genel olarak tas malzemeden yapilan alternatif olarak mermer kullanilan, saçakligin en alt bölmesini olusturan sütunlarin üzerinde yer alan bastaban malzeme.
Kaynak: İHA