Ankara Zafer Aniti, Anadolu OSB'nin Destegiyle Restore Ediliyor

Baskentin simgelerinden Ulus'taki Zafer Aniti'nin restorasyonu, Ankara Büyüksehir Belediyesi is birligiyle Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) tarafindan gerçeklestiriliyor.

Ankara Zafer Aniti, Anadolu OSB'nin Destegiyle Restore Ediliyor
OSB'den yapilan yazili açiklamaya göre, 1927 yilinda yapilan Zafer Aniti, ilk kez özgün yapisina sadik kalinarak restorasyona tabi tutuluyor.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Anadolu OSB Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Kutsi Tuncay, anita, aslina sadik kalinarak, yerinde bakim ve onarim yapilacagini belirtti. Tuncay, "Geçmise karsi sorumluluklarimizin parasal bir karsiligi yok. Biz Cumhuriyetin abidesi, emperyalist ülkelere karsi alinan zaferin simgesi olan bu anitin restorasyonunun yapilmasindan mutluluk duyuyoruz. Atatürk, Cumhuriyeti kuran irade ve sehitlerimiz bugün varligimizin sebebi oldular." ifadelerini kullandi.

Bir hafta önce baslayan restorasyon çalismasinda kesinlikle kimyasal madde kullanilmadigina ve temizligin mekanik yöntemle yapildigina isaret eden Tuncay, "Eserin özgünlügüne sadik kalinacak. Anitin etrafindaki asker ve kadin heykellerinin temizligi tamamlandi. Temizligin ardindan da nem testleri, koruma ve rötuslar tamamlanacak. Dikkatli bir sekilde çalismalar devam ediyor." bilgisini verdi.

Ankara Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskani Bekir Ödemis de Cumhuriyetin kurulusundaki ilk heykel olma özelligini tasiyan Zafer Aniti'nin, Avusturyali Heykeltiras Heinrich Krippel tarafindan yapildigini belirterek, "Türkiye halki, o dönemde Kurtulus Savasi kahramanlarina bir sükran simgesi olarak, bu aniti kendi cebinden yaptirdi. Simdi de Anadolu Organize Sanayi Bölgesi, Daire Baskanligimizla is birligi halinde bunu bir gönüllük projesi olarak yapiyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA