Zirve Yayinevi Sorusturmasinda Yalan Ifadeyle Magduriyete Neden Oldugu Iddia Edilen Saniklar Hakim Karsisinda

Malatya'da biri Alman 3 kisinin öldürüldügü Zirve Yayinevi cinayetlerine iliskin sorusturma sirasinda Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) çikarlari dogrultusunda yalan ifadeyle bazi kisilerin magdur olmasina sebebiyet verdigi öne sürülen 4'ü firari 10 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Malatya 5. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmada, tutuksuz sanik Özgür Birdal ile müstekiler Ruhi Abat ve Levent Kagan Türk ile emekli Orgeneral Hursit Tolon'un avukati Ilkay Sezer hazir bulundu.

Geçen durusmada tutuklanmasi için yakalama karari çikarilan ve daha sonra kendisinin gelip teslim oldugu kaydedilen Zirve Yayinevi davasinda gizli tanik olarak ifade veren Ilker Çinar, tutuklu bulundugu Aydin'daki cezaevinden SEGBIS sistemi ile durusmaya dahil oldu.

Çinar, Malatya Il Jandarma Komutanliginda haber elemani oldugunu, FETÖ'nün o dönem Malatya Jandarma Alay Komutani olan Albay Mehmet Ülger'i Zirve Yayinevi cinayetleri ile iliskilendirecek çalismayi bizzat yaptigini söyledi. Ayni iliskilendirmenin kendisi için de yapildigini belirten Çinar, mahkeme baskaninin bunu kimin yaptigini sormasi üzerine "Zekeriya Öz yapti." dedi.

Kendisinin de FETÖ magduru oldugunu, Zirve Yayinevi cinayetleri ile ilgili yargilamalar sirasinda 2010'da teslim ettigi flash bellege 2011 yilinda veri yüklendigini savunan Çinar, bu bellekte Malatya jandarmaya ait bir tutanak oldugunu, bunlari 15 Temmuz'dan önce CIMER'e yazdigini ifade etti.

Zekeriya Öz'ün gönderdigi "Kenan" isimli kisinin kendisine bir dilekçe imzalattigini, sorusturma ve yargilamalar sirasinda silah zoru ile okutturulan ifadeler oldugunu öne süren Çinar, mahkeme baskaninin "Çalistay yapilmis, Mehmet Ülger, Haydar Yesil'e 'Bu hard diski iyi sakla.' demis. Senin daha önceki ifadende de var. Buna ne diyeceksin?" sorusu üzerine, "Bunlar dogru degil efendim. Bizim çalistay düzenlemek gibi bir çalismamiz olmadi." açiklamasinda bulundu.

Savunmanin ardindan yapilan çapraz sorguda Çinar'a yargilamalar sirasinda 14 ifadesinin oldugu, bu kadar çok ifade vermeyi kendisinin mi istedigi soruldu.

Çinar, bunlarin kendisine ait olmadigini, yargilamayi yapan hakim, savci ile polislerin hazirladiklari ifadeleri imzalamasini istediklerini ileri sürdü.

Müsteki Ruhi Abat'in "Adil Öksüz'ü yargilayan savciya ifade verdin mi?" sorusu üzerine Çinar, "Kendilerinin Adil Öksüz'ü yargiladigini, kendilerine nasil yardimci olacagimi söylediler. Ben de Zekeriya Öz ile ses kaydim vardi onu verdim. Ben ilk gittigimde ses kaydi yapip basima gelenleri kanitlamak istiyordum. Çok kisa telefonun kaydini açmistim." dedi.

Abat'in "Hursit Tolon'un telefonunun açildigi tarihi sana kim söyledi." soru üzerine Ilker Çinar, "Yazdilar, okudum." ifadesini kullandi.

Ilker Çinar'in tutukluluk halinin devamina karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki diger talep ve eksiklerin giderilmesi için durusmayi 3 Eylül'e erteledi.

Kaynak: AA