Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Baskanligindan Kolombiya Ve Panama'da Yakalanan Kokaine Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Iki ülke yetkilileri tarafindan operasyonlarin duyurulmasindan önce ülkemizle bir irtibat kurulmamis ve suç organizasyonunu tüm unsurlariyla ortaya çikarabilecek 'kontrollü teslimat' uygulamasi talep edilmemistir'.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Baskanligindan, Kolombiya ve Panama'dan Türkiye'ye gönderilmek üzereyken ele geçirilen kokaine iliskin yapilan açiklamada, "Iki ülke yetkilileri tarafindan operasyonlarin duyurulmasindan önce ülkemizle bir irtibat kurulmamis ve suç organizasyonunu tüm unsurlariyla ortaya çikarabilecek 'kontrollü teslimat' uygulamasi talep edilmemistir." denildi.

Açiklamada, Kolombiya Savunma Bakanliginin Twitter hesabindan 10 Haziran 2020'de paylastigi mesajda Buenaventura Limani'nda Türkiye'ye gönderilecek 4 ton 900 kilo kokainin, 8 Mayis 2021'de ise Panama Kaçakçilikla Mücadele Birimi'nin Twitter hesabindan Türkiye'ye gönderilmek üzere 616 paket kokainin ele geçirildigi bilgisinin paylasildigi kaydedildi.

"Her iki ülke yetkilileri tarafindan operasyonlarin duyurulmasindan önce ülkemizle bir irtibat kurulmamis ve suç organizasyonunu tüm unsurlariyla ortaya çikarabilecek 'kontrollü teslimat' uygulamasi talep edilmemistir." bilgisinin yer aldigi açiklamada, Kolombiya makamlariyla bu zamana kadar yapilan görüsmeler neticesi sözlü bilgilendirme disinda olayin detaylari hakkinda düzenlenmis resmi belgelerin alinamadigi belirtildi.

Açiklamada, "Adli makamlarimiz üzerinden girisimlerimiz devam etmektedir. Panama yetkilileri ise iletisime kapali bir tavir sergilemis ve tüm taleplerimizi geri çevirmistir. Konuyla ilgili bilgi ve belge alma çabamiz sürmektedir." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de adli sorusturmalarin cumhuriyet savcilari tarafindan yürütüldügünün animsatildigi açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Yürütülen adli sorusturmalardaki içerik ve iddialarin kamu davasi açilmadan yetkisiz kisilerle paylasilmasi ve elde edilen bilgilerin açiklanmasi 'masumiyetin korunmasi' ve 'sorusturmanin gizliliginin ihlal edilmemesi' ilkelerine aykiri olacaktir. Hatta bu durumun 'adil yargilanma hakkini' dahi zedeleyebilecegi düsünülebilir. Sorusturmalar cumhuriyet savcilari tarafindan sürdürülmektedir."

Kaynak: AA