Kurakliga Karsi Yer Altinda Depolama Çözümü...

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan 2023 yilina kadar Türkiye’de bitirilmesi planlanan 150 adet yer alti su depolama tesisinden Bursa’daki 3 tanesi hizmete girdi. Yer alti barajlari sayesinde buharlasmanin önüne geçilecek, taskinlara sebep olan kar sulari depolanacak.

Kurakliga Karsi Yer Altinda Depolama Çözümü...
Yer alti sularinin toprak altinda bir perde gerisinde toplanmasi ile olusturulan depolama alanlari (yer alti barajlari), yer üstü barajlarina göre daha tercih edilebilir sistemler haline geliyor. Tarihteki sarniçlar ileri mühendislik yapilari ile birlestirilerek su depolamasinda tasarruf ve verim ortaya çikaracak. Tarim ve Orman Bakanligi 2023 yilina kadar Türkiye’de 150 adet yeralti su depolama tesisini bitirilmesini hedefliyor. 2020 yili sonuna kadar Türkiye’de 19 adet yeralti depolamasi tamamlandi. Bursa, Kocaeli ve Yalova illeri ile sinirli DSI 1. Bölge Müdürlügümüzün hedefi de 2023 yili sonuna kadar 12 adet yeralti su depolama tesisi oldugunu belirten Devlet Su Isleri 1 Bölge Müdürü Yüksel Tazegül, Bursa sinirlari içerisinde 3 adet yeralti depolamasi tamamlanarak depolama yapmaya basladigini söyledi.



Küresel iklim degisikliklerin sonucu sicakliklarin artmasi ve bunun dogal sonucu da buharlasmanin artmasi sebebiyle kuraklikla mücadele için buharlasmanin olmadigi yeralti depolamalarin önemi ön plana çiktigini ifade eden Tazegün, “Küresel iklim degisikliklerine tedbir hedefli, kis aylarinda ani kar erimeleri ve yogun yagislarda toprak tarafindan süzülemeyen denizlere akan ve taskinlara sebep olan bu sularin yeraltina yönlendirilerek yeraltinda biriktirilmesini hedefliyoruz. Bu dogrultuda, Barakfakih, Dokuzgözler ve Narlidere Yeralti Su Depolamasi tesisinde yilda toplam 4 milyon 450 bin metreküp su depolanacaktir. Bu su ile 70 bin nüfusun içme suyu ve sanayicilerimizin kullanma suyu ihtiyaci karsilanacak. 630 bin tarim arazimiz sulanacak. 14 milyon gelir artisi saglanacaktir. Bu 3 tesisimizin maliyeti 860 bin liradir. Bursa Ovasi’nin sahip oldugu yer alti suyu rezervinin tamami kullanim için tahsis edildiginden ilave tahsis yapilamamaktadir. Bu sebeple sanayilesmenin oldugu bölgelerde, asiri yeralti suyu çekimlerine bagli olarak yeralti suyu seviyelerinde ciddi düsmeler meydana gelmektedir. Yeralti suyu seviye düsümlerini engellemek hedefiyle yapilacak yeralti depolamalari ile bölgedeki yeralti suyu potansiyelinin arttirilmasi saglanmis olacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA