Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Hatipzade Açiklamasi 'Nükleer Anlasma Konusunda Asil Karar Vermesi Gereken ABD'

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatipzade, nükleer anlasma konusunda ABD’nin karar vermesi gerektigini belirterek, “Anlamaya iliskin asil karari ABD’nin vermesi gerekiyor. Yaptirimlari kaldirmali ve kesin olarak anlasmaya dönmeli” dedi.



Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatipzade, Iran’in hiçbir zaman nükleer anlasmayi terk etmedigini ve bu nedenle anlasmaya dönmek gibi bir kararin Tahran yönetimine ait olmadigini söyledi.

Hatipzade, ABD ve Fransa’nin nükleer anlasmada nihai sonuç için Iran’in alacagi karari bekleyecekleri yönündeki açiklamalarina tepki göstererek, Tahran yönetiminin nükleer anlasmadan ayrilmadigini belirtti.

Hatipzade, nükleer anlasma konusunda ABD’nin karar vermesi gerektigini belirterek, “Anlasmaya iliskin asil karari ABD’nin vermesi gerekiyor. Yaptirimlari kaldirmali ve kesin olarak anlasmaya dönmeli” dedi.



ABD’nin tek tarafli olarak anlasmadan çekildiginde Iran’in kararini verdigini belirten Hatipzade, “Viyana görüsmelerinde de birçok kez dile getirdigimiz gibi anlasmayi bozan taraf ABD oldu. ABD’nin anlasmaya tam anlamiyla dönmesi halinde anlasmadaki taahhütlerimizi biz de yerine getirmeye haziriz. ABD, yaptirimlari müzakere araci olarak kullanmayi birakirsa bir sonuç elde edebiliriz” ifadelerini kullandi.

Hatipzade ayrica, “Bizim Viyana görüsmelerindeki durusumuz degismedi. Yaptirimlarin kaldirilmasi, ardindan kaldirilan yaptirimlarin ekonomide etkisinin görülmesini istiyoruz. Biz de buna karsilik askiya aldigimiz anlasmadaki taahhütlerimize tekrar döneriz. Bu konuda asil karar almasi gereken karsi taraf” sözlerini kaydetti.



Avusturya’nin baskenti Viyana’da Kapsamli Ortak Eylem Plani (KOEP) olarak adlandirilan Iran ile nükleer anlasmanin tam uygulanmasi ve ABD’nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, 6 Nisan tarihinde baslamisti.
Kaynak: İHA