Igdirli Ögretmenler Yaptiklari Zimpara Makinesiyle Eskiyen Okul Siralarina Yeniden Hayat Veriyor

Igdir’da görevli ögretmenlerin bir araya gelerek atil malzemelerden yaptiklari zimpara makinesiyle, okullardaki yipranmis sira ve masalar elden geçirilerek tekrar geri dönüsüme kazandiriliyor.

Igdirli Ögretmenler Yaptiklari Zimpara Makinesiyle Eskiyen Okul Siralarina Yeniden Hayat Veriyor
Igdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görevli ögretmenler, eskiyen ve kullanilamaz hale gelen okul siralarini geri dönüsüme kazandirmak için hurdadan topladiklari malzemelerle zimpara makinesi yaptilar. Ögretmenler, bir buçuk ay kadar bir çalisma sonucunda yaptiklari zimpara makinesiyle kent genelinde bulunan okullarda yipranmis ve kullanilamaz hale gelen ögrenci siralarini tekrar okullara kazandiriyor. Yipranan sira ve masalarin geri dönüsüme kazandirilmasinda ögretmenlerine destek çikan ögrenciler de siralarin zimpara ve vernik islerini yapiyor.

"Makinemizi hurda malzemeleri bir araya getirerek ortaya çikardik"

Üstü çizilen sira ve masalarin geri dönüsüme kazandirilmasi için böyle bir makine yapma geregi duyduklarini belirten Igdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Nejdet Özer, “Okulumuzdaki ögretmen arkadaslarimizla birlikte toplandik. Geri dönüsüme ne kazandirabiliriz diye düsündük. Üstü çizilmis siralar gözümüze çarpti. Çizilen siralar hurdaya çikiyordu. Biz bunlari nasil geri dönüsüme kazandirabiliriz diyerek bir beyin firtinasi gerçeklestirdik. Ondan sonra zimpara makinesini yapmaya basladik. Makineyi yaparken de hedefimiz sira ve masalari makinenin oldugu yere degil makinenin onlarin yanina gitmesini planladik. Yaptigimiz çalismalarla zimpara makinesini ortaya çikardik. Bir ögrenci masa ve sirasinin okullarimiza maliyeti 400-500 TL’ye mal oluyorken biz zimpara makinesinin yardimiyla 20-25 liraya düsürdük. Aradaki fark okullarimizin bütçesine kar olarak kalmis oluyor. Makinenin tasarimi ve çizimi için arkadaslarla birlikte bir ay kadar zaman harcadik. Makinemizi ortaya çikarma süremiz ise 2 haftayi buldu. Makinemizi hurda malzemeleri bir araya getirerek ortaya çikardik” dedi.



"Devletimize bir nebze katkimiz olduysa gerçekten kivanç duyuyoruz"

Makineyi okullarda denediklerinde aldiklari güzel sonuçlardan dolayi çok mutlu oldugunu belirten ögretmenlerden Abdullah Tönbol, zimpara makinesi sayesinde çok sayida ögrenci sirasini kullanima uygun hale getirdiklerini dile getirdi. Siralarin yenilenmesi ve verniklenmesinde ögrencilerin de yer aldigina dikkat çeken Tönbol, “Makinenin tasarim kisminda yer aldik ve üretim yapilirken makinenin yardimiyla eskiyen sira takimlarimizi ne sekilde degerlendiririz düsüncesiyle bu sekilde tasarim üzerinde çalisarak makinemizi ekip arkadaslarimizla beraber ürettik. Daha sonra makinemizi okullarimizda denedigimizde geri dönüsüme ne kadar fayda sagladigini görmüs olduk. Bundan dolayi da çok mutluyuz. Bu siralar eger geri dönüsüme kazandirilmasaydi hurda gibi kullanilmadan atilacakti. Ama zimpara makinesi sayesinde yipranmis sira ve masalarimizi geri dönüsüme kazandirarak kullanima uygun hale getirdik. Su anda ögretmenlerimiz ve ögrencilerimizle birlikte okullarimiza giderek bu yipranmis sira takimlarimizi yenileyerek tekrardan hizmete sunduk. Devletimize bir nebze katkimiz olduysa gerçekten kivanç duyuyoruz” ifadelerini kullandi.

"Önümüzdeki yillarda is alaninda simdiden tecrübe edinmis oluyoruz"

Siralarin yenilenmesinde ögretmenlerine yardima gelen okulun son sinif ögrencisi Yusuf Için de su sekilde konustu:

“Igdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hocalarimizin yaptigi zimpara makinesiyle gönüllü olarak okullarin sira ve masalarini temizleme noktasinda yardim etmeye çalisiyorum. Arkadaslarimizin rahatça okumalari ve derslerini islemeleri için yardimci olmaya çalisiyoruz. Igdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sinif ögrencisiyim. Böyle uygulamali islerde bulunmak bizim için de tecrübe oluyor. Önümüzdeki yillarda is alaninda simdiden tecrübe edinmis oluyoruz.”
Kaynak: İHA