Cumhurbaskani Erdogan Müjdeyi Verdi Açiklamasi Selimiye Cami Meydani Restore Edilecek

Edirne’de Selimiye Camii Meydan düzenlemesi, 6 yil aradan sonra Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla yeniden baslatiliyor.

Cumhurbaskani Erdogan Müjdeyi Verdi Açiklamasi Selimiye Cami Meydani Restore Edilecek
Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Edirne Belediyesi’nin ortak yürütecegi çalismada, öncelikle çevredeki 16 is yerine Eylül ayina kadar bosaltmalari yönünde tebligat gönderildi. UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi’nde bulunan Selimiye Camii Meydan düzenlemesi için 2014 yilinda proje hazirlanmisti. Edirne Kültür ve Tabiat Varliklari Koruma Kurulu tarafindan da alan için koruma karari verildi.

Ancak Vakiflar Genel Müdürlügü, restorasyon ve restitüsyon projeleri ile hanin projesinin tamamlanmasini isteyerek, koruma kararinin da kaldirilmasi talebiyle Kültür Varliklar Yüksek Kurulu’na itirazda bulundu. Yüksek kurul, itirazi kabul etti ve koruma karari kaldirildi. Yillardir çevresi kapali bulunan ve Selimiye Camii önünde görüntü kirliligine neden olan bölgenin düzeltilmesi için talimat veren Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a halk ve bölge esnafi tesekkür etti.

Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkür etti

Tarihi Selimiye Camisi çevresinde esnaflik yapan Bahri Dinar, “Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’dan çok güzel ve müjdeli bir haber aldik. Tüm Edirneliler adina kendisine bir kez daha tesekkür ediyorum. 7 yildan bu yana burasi atil bir vaziyetteydi. Adeta bir çöplüge dönmüstü. Ama simdi aldigimiz habere göre artik burasi düzenlenecek ve eski haline gelecek. Hatta eski halinden daha modern bir hale gelecegine inaniyoruz. Tabii ki bizim için çok önemli, biz Edirne’de yasayan esnaflar için çok önemlidir. Çünkü dünyanin göz bebegi olarak tabir edilen bir bölgedeyiz. Bu saheserin dünyada baska bir esi yoktur. Tek örnegi Edirne’de bulunan eser için düzenlemeler yapilacak, Eskisinden daha fazla turist buraya gelecek. Biz esnaflar olarak da daha fazla kazanç saglamis olacagiz. Bu bizim için tabi ki çok güzel bir haberdir. Insallah en kisa zamanda hayata geçirilir” dedi.



“Geçmisini bilmeyen bir milletin gelecegi olmaz”

Yurtdisinda yasadigi için memleketi Edirne’ye 10 yil aradan sonra gelip, tarihi Selimiye Meydani’nin kapali bir sekilde gördügü için büyük üzüntü yasadigini belirten Ertan Sinek, “Tarihimize, kültürümüze sahip çikmak çok güzel. Temennimiz, yapilan bu çalismalari hizini artirilmasi. Türkiye için çok öneli olan meydanimizin halkimiza yeniden kazandirilmasini umut ediyoruz. Bu meydanin simdiye kadar halen yapilmamasi çok yanlisti. Edirne ilimiz tarihi bir sehir, Osmanli’ya baskentlik yapmis Serhat bir sehrimiz. Güzellikleriyle ve kültürüyle çok zengin bir sehirdir. Bir an önce bu projenin bitirilmesi bizim tek temennimiz. Geçmisini bilmeyen bir milletin gelecegi olmaz. Geçmisimize sahip çikmak bu güzelliklerimizi yeni nesillere tanitmak onlara kavusturmak çok önemli, ben Edirne’de büyüdüm ve bu meydanlar benim çocuklugumda çok önemli rol görev üstleniyor. Ramazan’da Kirkpinar Güresleri’nde buralar senlik alani gibiydi, halkin toplandigi bir araya geldigi yerlerdi. Su an baktigimda uzun bir süre kapatilmis olmasi eminim tüm Edirnelilere burukluk veriyordur” seklinde konustu.



“Cumhurbaskanimiz tarihi eserlere önem veriyor”

Mehmet Faruk Halibis ise “Tekrar buralarin restorasyon islemlerinin yapilmasi ve halkin hizmetine açilmasi, hem bizlerin hem de turistler adina olumlu gelismeler olacaktir. Ümit ediyorum ki; ziyaretçiler de buraya geldiklerinde çok memnun kalacaklardir. Bu gibi tarihi eserlerin restorasyonunu gerçeklestirip, halkin hizmetine sunulmasinda emegi geçen herkese sonsuz tesekkürler ederiz. Sayin cumhurbaskanimizin tarihi eserlere yilardan beri tarihi eserlere önem vermesi halk olarak bizleri çok mutlu ediyor. Tarihi eserlere sahip çikilmasi Türk halkini da bir o kadar memnun etmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA