Cammu Kesmir'in Önde Gelen Siyasileri Hindistan Basbakani Modi Ile Bir Araya Geldi

Cammu Kesmir’in önde gelen siyasi isimleri Hindistan Basbakani Narendra Modi ile bir araya geldi.

Hindustan Times'in haberine göre, 2019'da Cammu Kesmir'in özel statüsünün kaldirilmasi üzerine merkezi yönetimle ters düsen Kesmirli siyasiler iki yil sonra ilk kez Yeni Delhi'de Modi ile görüstü.

Görüsmeye, muhalefet parti temsilcilerinin yani sira Modi'nin Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) üyeleriyle Cammu Kesmir'in eski basbakanlarinin bulundugu 14 isim katildi.

Bölgenin eski yapisina dönmesi gerektigini savunan GupKar Bildirisi Için Halk Ittifaki (PAGD) çatisi altinda birlesen partilerin temsilcileri de görüsmeye katilanlar arasinda yer aldi.

Içisleri Bakani Amit Shah, görüsmede seçimler, seçim bölgelerinin yeniden belirlenmesine iliskin çalismalar ve bölgenin özel statüsünün yeniden saglanmasi konularinin ele alindigini söyledi.

Hindistan Basbakani Modi, bölgede yapilacak seçimlerin önemini vurgulayarak, siyasileri seçim bölgelerinin yeniden belirlenmesi konusunda is birligi içinde hareket etmeye çagirdi. Modi ayrica bölgede demokrasiyi saglama sözü verdi.

-Cammu Kesmir’in eski liderlerinden özel statünün kaldirilmasina tepki

Cammu Kesmir'in eski basbakanlarindan Ulusal Konferans (NC) lideri Ömer Abdullah, bölge ile merkezi hükümet arasinda güven kaybi yasandigini ve bu güven boslugunu doldurmanin, birlik hükümetinin görevi oldugunu belirtti.

Görüsmede bölgenin özel statüsünün kaldirilmasina tepkilerini dile getiren Abdullah, "Basbakana 5 Agustos 2019'da yapilani desteklemedigimizi söyledik. Bunu kabul etmeye hazir degiliz." ifadelerini kullandi.

Abdullah, seçim bölgelerinin yeniden belirlenmesine iliskin çalismalari destekleyip desteklemeyeceklerine henüz karar vermediklerini de kaydetti.

Kesmirli liderler, seçim bölgelerinin yeniden belirleme çalismalarinin meclis seçimlerinde güç dengesini Kesmir'den Cammu'ya kaydiracagini, halihazirda mecliste Kesmir'in 46, Cammu'nun 37 sandalyesinin oldugunu belirtti.

Cammu Kesmir'in bir diger eski Basbakani ve Halklarin Demokratik Partisi (PDP) Baskani Mehbuba Müfti, Modi'ye Kesmir halkinin "(özel statüye iliskin) 370. maddenin anayasaya aykiri, yasadisi ve ahlaksizca geçersiz kilinmasini kabul etmedigini" ilettigini aktardi.

Müfti, "Cammu Kesmir halki, anayasal, demokratik ve barisçil sekilde mücadele edecek. Aylar ya da yillar içinde, kimligimizin geregi, 370. maddeyi eski haline getirecegiz." ifadesini kullandi.

- Cammu Kesmir'in özel statüsünün kaldirilmasi

Hindistan, anayasanin yarim asirdan uzun süredir Cammu Kesmir'e ayricalik taniyan 370'inci maddesini 5 Agustos 2019'da iptal etmisti. Bölgenin özel statülü yapisini ortadan kaldiran Hindistan, Cammu Kesmir'i merkeze bagli "Birlik Topragi" statüsünde iki bölgeye ayirmisti.

Bu madde, merkezi hükümetin Cammu Kesmir'deki gücünü sinirlandirmaktaydi. Buna göre, Hindistan parlamentosunun Cammu-Kesmir’e iliskin yasama yetkisi savunma, dis iliskiler ve iletisimle ilgili konulari kapsiyordu ve diger tüm konular için parlamento sadece Cammu Kesmir hükümetinin anlasmasiyla yasama faaliyeti yapabilmekteydi.

370'inci maddenin 35A fikrasi uyarinca Cammu Kesmir hükümetine, bölgede daimi oturum iznine sahip olma hakkinin kimlere verilebilecegini saptama ve belirlenen kisilere kamu sektöründe istihdam, tasinmaz mal edinme, burs ve diger yardim türlerinden yararlanma haklarini saglama yetkisi verilmekteydi.

Kaynak: AA