AB Liderler Zirvesi Bildirisinin Türkiye Bölümü Paylasildi

AB liderleri, AB Komisyonundan Türkiye ve bölgedeki diger ülkelerde bulunan Suriyeliler için saglanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunmasini istedi AB liderlerinin AB ile Türkiye arasindaki Gümrük Birliginin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için teknik çalismalarin baslamasini not ettigi belirtildi Liderlerin Türkiye ile göç, saglik, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meselelerde yüksek düzeyli diyalog hazirliklarini not ettigi bildirildi.

Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi'nde, AB ülkelerinin devlet ve hükümet baskanlari, AB Komisyonundan, Türkiye'deki Suriyeliler için saglanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunmasini istedi.

AB Zirvesi devam ederken Türkiye ile ilgili görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan zirve bildirisinin Türkiye hakkindaki bölümü kamuoyuyla paylasildi.

AB Konseyi'nin Dogu Akdeniz'deki durumu ve AB-Türkiye iliskilerini yeniden görüstügüne dikkat çekilen bildiride, Dogu Akdeniz'de güvenli ve istikrarli bir çevrenin, Türkiye ile karsilikli faydali ve is birligini gelistiren iliskilerin, AB'nin stratejik çikarina oldugu vurgulandi.

Bildiride, Dogu Akdeniz'de gerginligin düsmesinin olumlu karsilandigi ve bunun sürdürülmesi gerektigi ifade edildi.

AB'nin Türkiye ile asamali, orantili ve geri dönülebilir biçimde ortak çikarlari içeren pek çok alanda is birligini arttirmaya hazir olduguna isaret edilen bildiride, AB liderlerinin AB ile Türkiye arasindaki Gümrük Birliginin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için teknik çalismalarin baslamasini not ettigi belirtildi.

- Gümrük Birligi ve yüksek düzeyli diyalog

Gümrük Birliginin güncellenmesine yönelik yetkilendirmenin, AB Konseyi'nde ilave yönlendirme ile kabul edilebilecegi dile getirilen bildiride, mevcut Gümrük Birliginin uygulanmasinda yasanan sikintilarin giderilmesi ve bunun AB üyesi bütün ülkelere etkin biçimde uygulanmasi gerektigi kaydedildi.

Bildiride, AB liderlerinin göç, saglik, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi karsilikli çikara dayali konularda Türkiye ile yüksek düzeyli diyalog hazirliklarini not ettigi vurgulandi.

- Suriyeliler için resmi teklifin sunulmasi istendi

Bildiride, "AB Konseyi, AB Komisyonuna Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin diger bölümlerindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara saglanacak finansmanin devami için resmi teklifi gecikmeksizin sunmasi çagrisini yapmaktadir." denildi.

Kibris konusundaki çözümün siyasi esitlige dayali iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde saglanabilecegi yönündeki AB tezine dikkat çekilen bildiride, AB liderlerinin kapali Maras'in statüsünün önemine vurgu yaptigi, BM Güvenlik Konseyi kararlarinin uygulanmasi için çagrida bulundugu ifade edildi.

AB Konseyi, Isviçre'nin Cenevre kentinde yapilan Kibris konulu görüsmelerin, resmi müzakerelerin baslamasini saglamamasindan üzüntü duyuldugunu, AB'nin süreci desteklemede aktif rol oynamayi sürdürecegini kaydetti.

Türkiye'de hukukun üstünlügü ve temel haklarla ilgili gelismelerin endise kaynagi oldugu savunulan bildiride, siyasi partilerin, insan haklari savunucularinin ve medyanin hedef alindigi ileri sürülerek, bunlarin demokrasi, hukukun üstünlügü ve kadin haklarinda gerilemeye neden oldugu iddia edildi.

Bildiride, "AB Konseyi, bölgesel baris ve istikrarda Türkiye ve AB'nin ortak çikarlari dogrultusunda Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katki yapmasini beklemektedir." degerlendirmesinde bulunuldu.
Kaynak: AA