Yerli Asi 'TURKOVAC' Faz 3 Çalismasi Kapsaminda Gönüllülere Uygulaniyor

Asi için gönüllü olan 35 yasindaki Tahsin Tunç: 'Mesleki önceligim olmasina ragmen gönüllü olacagim için asi olmadim, biraz daha bekledim. Çünkü çalismaya katki saglamak istiyordum ve yerli asiya daha çok inaniyordum' Asi gönüllüsü 24 yasindaki Muhammet Çelik: 'Gönüllü olmamin ilk sebebi Türk asisi olmasi ve güvenilir olmasi. Digerlerini olacagima Türkiye'nin ürettigi asiyi olmam daha isabetli diye düsündüm'

Erciyes Üniversitesi ile Saglik Bakanligi Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) is birligiyle gelistirilen "TURKOVAC" faz 3 çalismasi kapsaminda gönüllülere uygulaniyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan isminin "TURKOVAC" oldugu açiklanan yerli inaktif asinin çalismalari, çalisma merkezlerinden olan Ankara Sehir Hastanesi'nde devam ediyor.

Asi, faz 3 çalismalari kapsaminda e-Nabiz üzerinden randevu alan ve gönüllülük sartlarini tasiyan vatandaslara uygulaniyor.

Hastanede yürütülen çalismalarina iliskin bilgi veren Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Bircan Kayaaslan, nihayet beklenen asamanin geldigini, bu haftadan itibaren faz 3 çalismasi kapsaminda gönüllülere asilarin uygulandigini söyledi.

Gönüllülerin e-Nabiz'dan üzerinden basvuru yaparak randevu aldigini belirten Kayaaslan, daha sonra hastanede yapilan ön degerlendirmelerin ardindan aday olarak kabul edildiklerini anlatti.

Doç. Dr. Kayaaslan, kisiden hem kan hem de PCR testi aldiklarini belirterek, "PCR testi o anda mevcut pozitifliginin olmamasi için aliniyor. Çünkü bazen belirti göstermese de virüsü tasiyabiliyor. Bunlari dahil etmiyoruz. Aldigimiz kan tetkikinde de SARS-CoV-2'ye yönelik antikorlarina bakiyoruz. Kisi kendisi bilmese de geçmiste bu hastaligi geçirmisse onlari da dahil etmiyoruz." dedi.

Içinde bulunulan olumsuz kosullardan çikabilmek için asilama oranlarinin yukari çekilmesi gerektigini vurgulayan Karaaslan, "Bu da yerli ve milli bir asimiz. Daha önceki çalismalar oldukça etkin oldugunu gösteriyor. Gönüllü olan bütün vatandaslarimizin merkezlerimize basvurmasini bekliyoruz." diye konustu.

- "Yerli asiya daha çok inaniyordum"

Asi için gönüllü olan ve Ankara'da erkek kuaförü olarak çalisan 33 yasindaki Tahsin Tunç ise söyle konustu:

"Mesleki önceligim olmasina ragmen gönüllü oldugum için asi olmadim, biraz daha bekledim. Çünkü çalismaya katki saglamak istiyordum ve yerli asiya daha çok inaniyordum. Diger asilar yaklasik 7-8 aydir piyasadayken yerli üzerine hala çalisiliyor olmasi ve tabii ki yerli hekimlerimize güveniyor olmam bunun en büyük nedenlerinden bir tanesiydi."

Diger bir gönüllü 24 yasindaki Muhammet Çelik de "Gönüllü olmamin ilk sebebi Türk asisi olmasi ve güvenilir olmasi. Digerlerini olacagima Türkiye'nin ürettigi asiyi olmam daha isabetli diye düsündüm." dedi.

Insanlarin bir an önce asi olmasinin ve sosyal hayata karismalarinin önemine isaret eden Çelik, herkese asi yaptirmalari çagrasinda bulundu.

- Gönüllüler hastanede hangi asamalardan geçiyor

e-Nabizdan gönüllülük basvurusunda bulunanlar için öncelikle hastaneden kayit olusturuluyor.

Yapilan bilgilendirmenin ardindan Kovid-19 geçirip geçirmediginin anlasilabilmesi için kan ve PCR testine yönlendirilen gönüllüler, daha sonra çalisma odasina gelerek asilarini oluyor ve yarim saat bekletiliyor.

Gönüllüler, herhangi bir yan etkiyle karsilasmalari halinde "0850 222 00 79" numarali telefonu arayarak saglik ekiplerini semptomlari hakkinda bilgilendiriyor.

- 40 bini askin gönüllünün faz 3 çalismasina katilmasi uygun bulundu

Yerli asi "TURKOVAC"ta faz 3 çalismasi için gönüllüler 18-55 yas araliginda, Kovid-19 geçirmemis, PCR testi pozitif olmayan, daha önce Kovid-19 asisi yaptirmamis, ayrica Toraks bilgisayarli tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kisiler arasindan seçildi.

Ayrica bagisiklik sistemini etkileyen kronik hastaliklardan "kelebek hastaligi" olarak da adlandirilan Sistemik veya Kutanöz Lupus Eritematozus, otoimmün hastaliklar, Romatoid Artrit, Guillain-Barre Sendromu, Sjögren Sendromu, Glomerülonefrit, Hasimato hastaligi, HIV ve dev hücreli arterit hastaliklarini tasiyanlar da çalisma disinda birakildi.

Belirlenen kosullari saglayan aday gönüllüler ayrica e-Nabiz üzerinden, toplu tasima araçlarini kullanip kullanmadigi, çalisip çalismadigi, çalisiyorsa insanlara yakin, halka açik bir ortamda mi görev yaptigi sorularinin yer aldigi ankete yanit verdi.

Bu kapsamda, basvurular arasindan gereken sartlari saglayan yurt içi ve yurt disindaki 40 bini askin gönüllünün yerli asinin faz 3 çalismasina katilmasi uygun bulundu.
Kaynak: AA