Stalin'in Kayinpederinin Yattigi Cezaevi Yikiliyor

Kars’ta Çarlik Rusyasi döneminde cezaevi olarak kullanilan ve Stalin’in yakin arkadasi ve kayinpederi Sergey Alliluyev’nde yattigi tarihi cezaevi her geçen gün biraz daha yikilarak talan ediliyor.

Stalin'in Kayinpederinin Yattigi Cezaevi Yikiliyor
Ünlü Bolsevik Devrimci Sergey Alliluyev, Alyosa Caparidze, Mihail Bagradza, Anton Gabernkorn gibi ünlü Bolseviklerin bulundugu Bakü Sosyal Demokrat Örgütü’ne mensup 32 kisinin kaldigi Cezaevi bosaltildiktan kisa süre yikilmaya basladi.

Kimligi belirsiz kisilerin mekani olan tarihi cezaevinin kapi, pencereleri kirilirken, duvarlari da yikilmaya yüz tuttu.

Çarlik Rusya döneminde cezaevi olarak kullanilan ve sonrasinda bir takim degisiklikler yapildiktan sonra 1918 yilindan itibaren günümüze kadar Cezaevi olarak kullanilan Tarihi Kars Cezaevi’nin müzeye dönüstürülmesini isteyen turizmciler, böylece tarihi binanin hem degerlendirilecegini, hem de koruma altina alinacagini kaydettiler.

Ünlü Bolsevik Devrimci Sergey Alliluyev’in Sovyet Lider Stalin’in kayinpederi oldugunu ve Kars Cezaevinde 1905 yilinda yattigina dikkat çeken vatandaslar, “Kars Cezaevi’nin tarihi Çarlik Rus dönemine dayaniyor. Stalin’in, Sosvyet Lideri Stalin’in kayinpederi Kars Cezaevi’nde kalmis. Geçmis tarihi tarihçilerimiz de arastirirlarsa burada önemli olan sahsiyetleri bir araya getirecek sekilde Kars Cezaevi’ni de bir müze haline getirebiliriz. Veya tarihi yapisindan dolayi, geçmisinden dolayi bunu daha farkli kullanabiliriz.Kars Cezaevi’nin tarihi, kültürel miras özelligine sahip olmasidir. Bu baglamda buranin korunup gelecek nesillere de aktarilmasi Kars’a bir katki saglamis olur” dediler.

Öte yandan bosaltildiktan sonra kapi pencereleri kirilan, duvarlari tahrip olan ve içler acisi durumda bulunan Tarihi Kars Cezaevi kaderine terk edilmis vaziyette bulunuyor.

Duvarlari da geçen süre içerinde hasar gören cezaevi yetkililerden ilgi bekliyor. Mahalle sakinleri ise cezaevinin biran evvel koruma altina alinmasini istiyor.
Kaynak: İHA