Hollandali Petrol Sirketleri, Afrika'ya Yüksek Oranda Toksitli Petrol Ihracati Nedeniyle Uyarildi

Hollanda Altyapi ve Su Isleri Bakanligina bagli Çevre ve Tasimacilik Denetleme Kurulu (Inspectie Leefomgeving en Transport), Hollandali petrol sirketlerini Afrika'daki ülkelere yüksek oranda toksitli petrol ihracati nedeniyle olusan zararlara karsi uyardi.

Çevre ve Tasimacilik Denetleme Kurulunun bugün yayimladigi raporda, Hollandali sirketlerinin Afrika'ya sattigi petrolde hidrokarbon seviyesinin çok yüksek oldugu belirtildi.

Kurul raporunda, Hollandali sirketlerin sattigi petrolde yogun miktarda bulunan benzen, sülfür ve manganez gibi maddelerin insan sagligini tehdit ettigi uyarisinda bulundu.

Yüksek oranda toksit içeren petrolün Afrika'da insan ve çevre sagligi için ciddi tehlike olusturdugu kaydedildi.

Raporda, bu durumun petrolün satildigi ülkelerde herhangi bir yaptirim olmasa da Hollandali petrol sirketlerinde gerekli adimlari atmalarini ve "gerekli özeni göstermeleri" çagrisinda bulunuldu.

Çevre ve Tasimacilik Denetleme Kurulu Baskani Jan van den Bos rapordaki bulgular için "Toplum sagligi ve çevre açisindan son derece üzücü sonuçlar." dedi.

Kurul sözcüsü Frank Peen ise "Afrika'ya ihraç edilen petrolde bulunan maddeler uzun süredir Avrupa'da yasak" ifadesini kullanirken sirketlerin Avrupa'dakine yakin standartlardaki ürünleri Afrika'ya ihraç etmeleri gerektigini vurguladi.

Peen, Hollandali petro-kimya firmalarinin Avrupa'ya satilan petroldeki sülfürü ayristirdiklarini, fakat Afrika'ya satilan petroldeki sülfürün ayrisma islemine tabi tutulmadigina dikkati çekti.

Çevre ve Tasimacilik Denetleme Kurulu'nun geçen yilki raporunda Afrika'ya gönderilen eski araçlarin ülkedeki emisyon standartlarini karsilamadigi ve çevreye zararli oldugu konusunda uyarilarda bulunmustu.

Kaynak: AA