Dügün Sezonu Açildi, Kuyumcularda Yogunluk Artti

Korona virüs salgininda yeni normallesme dönemine girilmesinin ardindan nikah ve dügün kisitlamalarinin kaldirilmasiyla pek çok kentte oldugu gibi Gaziantep’te de kuyumcularda yogunluk yasanirken, kuyumcular vatandaslari sahte altina karsi uyardi.

Dügün Sezonu Açildi, Kuyumcularda Yogunluk Artti
Korona virüs salgininda yeni normallesme dönemine girilmesinin ardindan nikah ve dügün kisitlamalari da kaldirildi. Nikah ve dügün kisitlamalarinin kaldirilmasiyla birlikte kuyumcularda yogunluk artti. Pandemi nedeniyle 2 yildir dügün yapamayan ve erteleyen vatandaslar kuyumculara kostu.

Yogun olarak bilezik, set gibi altinlarin satildigini belirten kuyumcu Ibrahim Kocaardiç, 2 yildir pandemi dolayisiyla kuyumcu esnafinin islerinde azalma oldugunu söyledi.

Kocaardiç, pandemi döneminde yatirim olarak vatandaslarin çeyrek, yarim ve tam altina yöneldiklerini, satislarinin da bu yönde oldugunu belirtti.

Kuyumcu Kocaardiç, dügün sezonunun açilmasiyla birlikte beklentilerinin çok yüksek oldugunu söylerken, vatandaslari sahte ve imitasyon altina karsi uyardi.

“1 Temmuz’dan sonra islerin daha iyi olacagini düsünüyoruz”

Kisitlamalarin kaldirilmasiyla birlikte beklentilerinin yüksek oldugunu belirten kuyumcu Ibrahim Kocaardiç, “Bizim beklentimiz bu açilimdan sonra aslinda çok yüksek. Çünkü 2 senedir maalesef dügünler ertelendi, nisanlar ertelendi. Kisitlamalardan dolayi yapilan dügünler de çok az oldu. Beklentimiz yüksek ama henüz beklentimizi almis degiliz. Insallah temmuz ayi itibariyle islerimizin daha iyi olabilecegini düsünüyoruz. Bu dönem dügün sezonu, yani dügünleri ve nisanlari olan daha önceden ertelenmis olan dügünler simdi yapiliyor. Bundan önceki dönemlerde yatirim amaçli daha çok külçe altin, cumhuriyet, yarim, urup diye tabir ettigimiz ziynet altinlari daha çok sattik. Su dönemde taki sezonunun açilmasini bekliyoruz ve beklentimiz yüksek” dedi.



“Profesyonelce yapilan sahte altini anlamak çok zordur”

Vatandaslarin güvendigi, bildikleri kuyumculardan alisveris yapmalarini ve sahte altina dikkat etmeleri gerektigini söyleyen Kocaardiç, “Sahte altin maalesef her dönem oluyor. Altin pahalandigi zaman daha çok ragbet görüyor. Vatandasimizin mümkün mertebe güvendigi, bildigi ve tanidigi kuyumcudan almasi lazim. Kuyumcularin bunu yapacagini düsünmüyoruz. Ama maalesef her toplumda oldugu gibi çürük elmalar da çikabiliyor. Yani vatandaslar altini güvendigi yerden alirsa bir problem yasayacagini düsünmüyoruz. Vatandas, çok profesyonelce yapilmis bir sahte altinsa anlamasi çok güçtür. Çünkü bunu birçok kuyumcu bile anlayamiyor. Vatandasin elinde mihenk tasi yok, altini kezzaba koyacak ya da tavlayacak bir durumu olmadigi için güvendigi yerden alacak, bildigi yerden alacak. Biz altinin yumusakligina, sesine, terazideki gramina, hacmine bakiyoruz. Ona göre de altinin sahte olup olmadigini ayirt edebiliyoruz. Sattigimiz altinlari kartimizin arkasina gramajini, fiyatini, milyemini, çapini neyse ürünümüzü yaziyoruz ve müsterimize bunu veriyoruz. Altin alirken de bunu aldiklari yerden istesinler” ifadelerini kullandi.

“Kuyumcuda altin olur, imitasyon olmaz”

Kuyumcularda altin oldugunu, imitasyon olmadigini ve imitasyon satan kuyumcudan alisveris yapilmamasi gerektigini belirten Ibrahim Kocaardiç, “Maalesef alim gücü azaldigi zaman insanlar bir dügün yapiyorsa dönem dönem bize altin kiralamak için geliyorlar. Bizde de kiralama gibi bir sey olmadigi için imitasyona yöneliyor. Bazilari da imitasyonu gerçekmis gibi götürüp kuyumculara satmaya çalisiyor. Tabii ki kuyumcular bunun imitasyon oldugunu bildigi için almiyorlar. Kuyumcu esnafinda imitasyon olmaz. Eger bir kuyumcunun vitrininde imitasyon ürün varsa o kuyumcudan da alisveris yapilmamasi lazim. Kuyumcuda altin olur, imitasyon olmaz. Burasi tuhafiyeci, tablaci ya da sahte satan bir yer degil. Vatandas bunlara disardan baktigi zaman altin olarak görüyor, onun imitasyon oldugunu bilmez. Imitasyon bulunduruyorsa mutlaka camina, vitrinine ’ürünlerimiz imitasyondur’ diye belirtmesi lazim. Zaten kanunen de bunu yapma zorunlulugu vardir" seklinde konustu.



"Vatandas her zaman altina yatirim yapabilir"

Vatandaslarin her dönem altina yatirim yapabilecegini aktaran kuyumcu Kocaardiç, "Vatandas pahaliyken de ucuzken de devamli altina yatirim yapmali. Altini vatandas aldigi zaman bir sene, iki sene kendisini kaldiriyor. O yüzden ben devamli vatandasimiza altina yatirim yapmasini tavsiye ederim. Eksimez, çürümez, kokmaz, istedigi zaman istedigi anda para ediyor” diye konustu.

Kaynak: İHA