Bu Kadinlar Hayat Kurtarmak Için Direksiyon Basinda

Ordu’da 10 yili askin süredir kadin ambulans soförü olarak görev yapan Ayse Kilinç ve Aysegül Pala, direksiyonlari basinda hayat kurtarmak için adeta zamanla yarisiyor. Iller arasi nakillerde de görev alan kadin ambulans soförleri, aldiklari hastalari yogun trafigi asarak, zamaninda hastaneye ulastirmak için çaba gösteriyor.

Bu Kadinlar Hayat Kurtarmak Için Direksiyon Basinda
Türkiye’de sayilari, erkeklere göre az olmasina ragmen alkislanacak bir meslegi yürüten kadin ambulans soförler, erkeklere tas çikartiyor. Ordu’da 10 yili askin süredir görev yapan kadin ambulans soförleri hem farkli illere nakillerde hem de il genelindeki hastalarin nakillerinde hayat kurtariyor. Aldiklari ileri sürüs egitim teknikleri ile ambulanslar ile trafikte rahatça hareket eden kadin sürücüleri görenler ise saskinliklarini gizleyemiyor.

“Zamanla yarisiyoruz”

Gülyali ilçesinde 12 yildir sürücü saglik personeli olarak görev yapan Ayse Kilinç, görev basinda zamanla yaristiklarini ve hastalarin hayatlarini kurtarmak adina çabaladiklarini belirterek, “2007 yilinda Saglik Bakanligi atamasi ile yerlesmistim. 2008 yilinda da ileri sürüs teknikleri egitimi aldim, 2009 yilinda da aktif olarak sürücülük yapmaya basladim. Zamanla yarisiyoruz, bazen bir vakada iken bir sonraki vakamiz neredeyse hazir olmus oluyor. Onu biran önce teslim edip yeni vakaya çikmamiz gerekiyor. Ordu’da çogu zaman zorluk çekmiyoruz, vatandaslar gerçekten çok fazla ile göre yol verme konusunda ön planda. Ordu ili genelinde il disinda görevlere gittigimiz de oluyor. Bizi ilk defa görenleri anliyoruz ama 12 yildir olumsuz bir sey duymadim” dedi.



“Diger illere gittigimizde övgü ile karsilaniyoruz”

Altinordu’da 2 numarali acil saglik istasyonunda ambulans soförü olarak görev yapan Aysegül Pala ise, “2011 yilindan bu yana sürücü ATT olarak görev yapiyorum. Yaklasik 10 senedir sürücü olarak görev yapiyorum. Erkeklere oranlar farkli bir zorluk yasadigimiz söylenemez, belki halkin gözünde güçsel olarak eksik göründügümüz için böyle bir önyargi ile karsilasiyor olabiliriz ama Ordu halki bizi görmeye alisti. Sehir içinde bir sikinti yasamiyoruz, diger illere gittigimizde de övgü ile karsiliyorlar” seklinde konustu.



“Amacimiz olay yerinde biran önce ulasmak”

Türkiye genelindeki tüm illere ihtiyaç halinde, nakil durumunda, sehir içerisindeki tüm ilçelere de acil vaka olarak gidis ve dönüs yaptiklarini belirten Pala, “Birini kurtarmak, birisine yardimci olmanin vicdani darligi ile birlikte siren ve adrenalin ile birlikte, kosturmayla birlikte biran önce olay yerine ulasmak amacimiz” ifadelerine yer verdi.

“Ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar”

Acil Saglik Hizmetleri Baskani ve 112 Acil Servis Hizmetleri’nden sorumlu Uzm. Dr. Kerem Dost Bilmez, Ordu’da acil saglik hizmetlerini 80 adet ambulans ve 42 adet ile istasyon ile sürdürdüklerini söyledi.

Bu ambulanslarin içerisinde kar paletli ve obez ambulansi ile hizmetlerin devam ettigini ifade eden Uzm. Dr. Kerem Dost Bilmez, afetlerde hizmet veren UMKE araçlarinin da mevcut oldugunu kaydetti.

112 Acil Saglik Hizmetleri personelleri arasinda kadin personellerin bulundugunu ve bu personellerden ikisinin ambulans sürücüsü olarak yaklasik 10 yildir hizmet verdigini kaydeden Uzm. Dr. Kerem Dost Bilmez, su ifadelere yer verdi:

“Iki kadin sürücümüz mevcut. Bu arkadaslarimiz ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Zaman içinde belli zorluklar yasadilar ancak Ordu ilimiz bu kadin sürücülerimizi zaman içinde kabullendi. Ilk baslarda vakaya gittiklerinde ‘bu ambulansin sürücüsü erkek degil mi?’ diye soranlar oluyordu ama zaman içerisinde alistilar.”

“Görevlerini gayet güzel yerine getiriyorlar”

“Kadin sürücülerimizi bizim için çok degerli, görevlerini gayet güzel bir sekilde yerine getiriyorlar” diyen Dr. Kerem Dost Bilmez, “Sürücülerimiz, gerekli egitimleri ve ambulans sürüs egitimlerini aliyorlar. Sonrasinda da hem il içinde, hem de il disina gerekli nakilleri gerçeklestiriyorlar. Ordu 112 olarak kentsel vakalara 10 dakikanin altinda, kirsal vakalara ise 30 dakikanin altinda ulasmaktayiz. Vatandaslarimizdan ricamiz, ambulansa yol vermek bir yasama yol vermek demektir. Lütfen trafikte bir ambulansi gördügünüzde yol verin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA