Adiyamanli Kadinlar, 'Dut Yapragi' Ile Kanserojensiz Pekmez Yapiyor

Adiyaman’in Tut ilçesinde kooperatif kuran kadinlar, dut pekmezi kaynatilirken kullanilan ‘killi beyaz toprak’ yerine ‘dut yapragi’ ile kanserojen madde içermeyen daha saglikli ve hijyenik dut pekmezi elde ediyor.

Adiyamanli Kadinlar, 'Dut Yapragi' Ile Kanserojensiz Pekmez Yapiyor
Adiyaman’in Tut ilçesinde kooperatif kuran kadinlar, yüzyillardir serbetin berrak olmasi ve torfun (kef) çikmasi için kullanilan ‘killi beyaz toprak’ yerine dut agacinin kendi yapragini kullanmaya basladi.

Kadinlar, kanserojen etkisi oldugu tespit edilen killi beyaz toprak yerine dut agacinin kendi yapraklariyla kaynatilan serbetten daha berrak ve saglikli dut pekmezi yapiyor. Dogru bilinen yanlislari fark eden kadinlar, geleneksel yöntemler ile modern teknikleri harmanliyor.

Aile Destek Merkezi kadinlar için istihdam kapisi oldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Kaymakamlik kadinlarin egitimi için Tut Aile Destek Merkezi’ni kurdu. Bu kursa gelen kadinlardan 7’si üretim ve pazarlama sektöründe yer almak ve kadinlarin istihdamda daha fazla yer almasi için kooperatif kurdu. Tut Aile Destek Merkezi’nde açilan kursta teorik bilgilerin yaninda, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünün Dut Bahçesi Gelistirme ve Uygulama Sahasinda dut silkelemeden, dut meyvesinin hijyenik kosullarda toplanmasina, dut meyvesinin sikilmasindan, serbetinin kaynatilmasina ve pekmeze dönüstürülmesine kadar bütün konulari uygulamali ögreniyor.

Merkezlerde egitim gören kadinlar ‘Dut yapragi’ ile kanserojensiz pekmez yapiyor

Dut meyvesinin cografi isareti bulunan ilçenin ekonomisinde dut meyvesinin önemli bir yeri var. Dut meyvesinden daha fazla ekonomik girdi saglamak için merkeze gelen kadinlar kursta egitim görürken, çocuklari da ayni merkezdeki kreste egitimlerini aliyor. Anneler çocuklariyla birlikte geldikleri kurstan çocuklariyla birlikte çikiyor. Çocuk sahibi olan kursiyerler bir taraftan kendilerinin diger taraftan çocuklarinin egitim aldigini belirterek, bu kursa katilmaktan çok mutlu olduklarini ifade etti.

Kursiyerler, kursta yeni bilgiler ögrendiklerini ve dogru bildikleri eski yöntemlerin aslinda yanlis oldugunun farkina vardiklarini dile getirdi. Kadinlar aldiklari egitim sonucu yüzyillardir serbetin berrak olmasi ve torfun (kef) çikmasi için kullanilan ‘killi beyaz toprak’ yerine dut agacinin kendi yapragini kullanmaya basladi.

Kadinlar, kanserojen etkisi oldugu tespit edilen killi beyaz toprak yerine dut agacinin kendi yapraklariyla kaynatilan serbetten daha berrak ve saglikli dut pekmezi yapmaya basladi.

Tut Kadin Kooperatifi Baskani Semeyya Polat, dut meyvesini Tut ilçesinde kadinlar üzerinden markalastirmak istediklerini belirterek, “Bir kooperatif kurduk. Bu yöresel dogal ürünlerimizi burada ögrendigimiz teknikler ile üretmeyi pazarlamayi planladik. Amacimiz Tut ilçesini dut meyvesiyle markalastirmak” dedi.

Gida Mühendisi ve Kooperatif Kurucularindan Damla Yogurtcu ise yaptigi açiklamada, “Geleneksel yöntemleri modern ekipmanlar ile uygulayarak bir dizi teknik elde ettik. Olusturdugumuz düzenin nihai ürüne olumlu yansimasi bizlere rehberlik etmektedir. Ilçe kadinlarimiza saglikli yöntemleri ögretmeyi ve bunlari evlerinde uygulayabilmelerini istiyoruz. Bunun sonucunda her bir evin fabrikaya dönüsebilmesini hayal ediyoruz” diye konustu.

Tut Aile Destek Merkezi Koordinatörü Serkan Uçan ise her evi bir fabrika yapmayi düsündüklerini aktararak, “Çalisma çagina gelmis fakat bir meslek mensubu olmayan kizlarimiza, kadinlarimiza, ailelerimize meslege dair, hayata dair kurslar vererek her evi bir fabrika yapmayi amaçliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA