Abdi Ibrahim Otsuka, Çalisanlarina 'Öyle Söyleme!' Egitimi

Sirket, dilde damgalamayi önlemeye yönelik 'Öyle Söyleme!' hareketine çalisanlarini da dahil etti.

Abdi Ibrahim Otsuka (AIO), ruhsal hastaliklarla yasayan bireylere yönelik dilde damgalama konusunda farkindalik olusturmayi amaçlayan "Öyle Söyleme!" hareketi konusunda çalisanlarina egitim verdi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Abdi Ibrahim Online Egitim Platformu üzerinden verilen egitimlerde binin üzerinde çalisana ulasildi.

Abdi Ibrahim Otsuka Kidemli Medikal Müdürü Dr. Hasan Akalin liderliginde, psikiyatri uzmanlari ve hasta dernekleri baskanlari tarafindan dijital platform üzerinden verilen egitimlerde, ruhsal hastaliklarda damgalama, damgalamanin tarihçesi, dilde damgalama ve “Öyle Söyleme!” hareketinin amaçlari anlatildi.

Avrupa Birligi'nin ruhsal hastaliklarla ilgili gerçeklestirdigi en son arastirmaya göre her dört kisiden biri ruhsal yardima ihtiyaç duyuyor.

Ancak uzmanlar, damgalanma nedeniyle ruhsal hastaliklarin tedavisinde genellikle gecikme ve aksama yasandigina dikkati çekiyor.

Toplum tarafindan dislanacaklari korkusuyla tedavilerini aksatan psikiyatri hastalari ise islev kayiplariyla karsi karsiya kaliyor.

AIO'nun 2019 yilinda yaptirdigi Türkiye Sizofreni Algisi, Bilgi Düzeyi ve Sizofreniye Bagli Damgalama ve Ayrimcilik arastirmasina göre, sizofreni toplumda bilinirligi yüksek bir hastalik olmasina ragmen, halk arasinda negatif bir algiya sahip.

Arastirmaya göre, toplumun dörtte biri sizofreni hastalarinin hiçbir zaman iyilesmeyecegini ve çalisamayacagini, beste biri ise hastane disi ortamda yasayamayacagini düsünüyor.

Bu sonuç, çagdas tip ve bilimsel anlayis ile toplumu olusturan bireyler arasindaki uçurumu gözler önüne seriyor.

Arastirmaya göre, toplumu olusturan bireyler, sizofreni hastalarina yakin olmak istemiyor. Durum böyle olunca sizofreni hastasinin yalnizligi, toplumun duyarsizligi ya da kayitsizligi ile daha da derinlesiyor.

AIO tarafindan dilde damgalamayi bitirmeye yönelik baslatilan "Öyle Söyleme!" hareketi, öncelikle herkesi kendi düsünce ve sözlerinde bir davranis degisikligi baslatmaya çagri yapiyor.

Hareket, toplumu, günlük dilde ruhsal hastaliklara olumsuz anlam yükleyen damgalayici söylemlerden uzak durmaya, bu tip söylemlerin farkinda olmaya davet ediyor.

- "Sizofreni hastalari ve aileleri, hastaliktan ziyade damgalamadan zarar görüyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Abdi Ibrahim Otsuka Grup Müdürü Zeynep Alptekin Basa, dilde damgalama konusunda farkindalik olusturmak amaciyla Abdi Ibrahim çalisanlarina da egitim verdiklerini belirtti.

Basa, sunlari kaydetti:

"Sizofreni hastalari ve aileleri, hastaliktan ziyade damgalamadan zarar görüyor. Günlük hayatta kullanilan dilde ruhsal hastalik yasayan insanlari rencide edici ve ayristirici pek çok ifade ve söylem kullanilabiliyor. Kullandigimiz her bir kelime bir baskasinin caninin yanmasina sebebiyet verebilir. Hastaliga ve hastalara yönelik tutumlarin, yanlis inanislarin ve önyargilarin degismesi toplumun egitilmesiyle mümkündür. Damgalama ile mücadelede, kisilerarasi, toplumsal, endüstriyel, yönetsel, hükümet politikalarini da içine alan bir önlem uygulamasi ile gerçeklestirilmelidir. Kullanilan dilin ve ifade biçimlerinin de damgalamada önem tasidigi göz önünde bulundurularak, bu alanda yapilacak çalismalarin ve girisimlerin damgalamayi azaltmada katki saglayacagindan eminiz."

Kaynak: AA