ABD, Filistin Yönetimine Gözaltindayken Ölen Aktivist Için Kapsamli Sorusturma Baslatmasi Çagrisi Yapti

WASHINGTON – ABD Disisleri Bakanligi, Filistin yönetimine, gözaltindayken ölen Filistinli bagimsiz muhalif Nizar Benat’in ölüm sekline iliskin seffaf ve kapsamli bir sorusturma yürütmesi çagrisinda bulundu.

ABD Disisleri Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Banat'in ölümü ve ölüm sekliyle iliskili bilgilerden derin rahatsizlik duydugunu belirtti.

Price, yaptigi açiklamada, “Filistin Yönetimini kapsamli ve seffaf bir sorusturma yürütmeye ve bu durumda tam hesap verebilirligi saglamaya çagiriyoruz. Filistin Yönetimce Filistinlilerin ifade özgürlügünü kullanmasina yönelik kisitlamalar ve sivil toplum aktivistleri ile örgütlerinin taciz edilmesi konusunda ciddi endiselerimiz var.” ifadelerine yer verdi.

Isgal altindaki Bati Seria'nin el-Halil kenti Valisi Cebrin el-Bekri, yaptigi yazili açiklamada, Benat'in sabah savcilik karariyla Filistin güvenlik güçlerince gözaltina alindigini, bu sirada saglik durumunun kötülestigini ve el Halil Devlet Hastanesine götürüldügünü, hastanede vefat ettigini açiklamisti.

Benat'in ailesi adina AA muhabirine açiklama yapan Ammar Benat, Nizar Benat'a suikast yapildigini söylemisti.

El Halil vilayetindeki Dura beldesinde yasayan aktivist ve bagimsiz bir muhalif olan Nizar Benat, Filistin Yönetimine yönelik sert elestirileriyle biliniyordu. Daha önce de Filistin güvenlik güçleri tarafindan birkaç kez tutuklanmisti.

Benat ayrica 22 Mayis'ta yapilmasi planlanan ancak Devlet Baskanligi karari ile iptal edilen Filistin parlamento seçimlerine katilmak üzere "Özgürlük ve Onur" basliginda bagimsiz bir liste hazirlamisti.

Filistin seçimlerinin iptal edilmesi karari üzerine Avrupa Birligi'ne Filistin yönetimine yaptigi destegi kesmesi çagrisinda bulunan Benat, söz konusu çagrisinin hemen ardindan 2 Mayis'ta sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda Filistin güvenlik güçleri esliginde silahli bir grubun evine ates açtigini söylemisti.

Kaynak: AA