'1 Milyon Dosya Mahkemelere Gitmeden Taraflarin El Sikisarak Anlasmasiyla Çözüme Kavustu'

Adalet Bakani Abdulhamit Gül, ceza uyusmazliklarinda alternatif çözüm yöntemi olan uzlastirmada çözüme kavusturulan dosya sayisinin 1 milyonu astigini açikladi.

'1 Milyon Dosya Mahkemelere Gitmeden Taraflarin El Sikisarak Anlasmasiyla Çözüme Kavustu'
Adalet Bakanliginin yargi reformu kapsaminda daha etkin hale getirdigi, magdurlarin haklarinin korunmasi ve kamuya yararli edimlerle suç faillerinin topluma kazandirilmasini amaçlayan uzlastirma yöntemi ülke genelinde basari ile uygulanmaya devam ediyor. Ceza muhakemesi alaninda alternatif uyusmazlik çözüm yolu olan uzlastirma müessesi ile sorusturma ve kovusturma dosyalari, daha az masrafla daha kisa sürede çözüme kavusuyor. Bakan Gül, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, “1 milyon dosya mahkemelere gitmeden, taraflarin el sikisarak anlasmasiyla çözüme kavustu. Alternatif çözüm yöntemlerinin etkin uygulanmasi hedefimizde bu veri bizim için çok kiymetli. Büyük önem verdigimiz uzlasma kültürünün hukuktaki yansimalarini gelistirmeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Adalet Bakani Gül’ün paylastigi görselde de uzlastirmaya tabi konularda çözüme kavusturulan dosya sayisi 1 milyon bin 358, uzlasma basari orani yüzde 83 olarak açiklandi.

UZLASTIRMADA BAGIS, FIDAN DIKIMI, KAN BAGISI GIBI EDIMLER KARARLASTIRILABILIYOR

Uzlastirma süreci, magdur ve süphelinin kabulüyle baslayip, taraflarin özgür iradesiyle devam ediyor. Taraflar uzlasma teklifini kabul ederlerse müzakere asamasina geçiliyor. Anlasma konusu edimi taraflar belirliyor. Süreçte magdur ve fail görüsmeleri uzlastirmacilar esliginde yapiliyor. Suç faillerinin topluma kazandirilmasini, magdurlarin da haklarinin korunmasini amaçlayan uzlastirmayla taraflar, Mehmetçik Vakfi’na, sehit ve gazi yakinlari için açilan hesaplara, Lösemili Çocuklar Vakfi’na, kadin siginma evlerine, kiz yetistirme yurtlarina ve çocuk yuvalarina bagis, engellilere akülü araba bagisi, ekonomik durumu iyi olmayan ögrencilere kirtasiye yardimi, kiyafet bagisi, fidan dikme, Kizilay’a kan bagisi gibi edimler kararlastirarak uzlasabiliyor.

BASARI ORANI YÜZDE 83

Ceza hukuku uyusmazliklarinda ilk kez 1 Haziran 2005’te uygulanan ve 2016’da gözden geçirilerek yeniden revize edilen uzlastirma, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde etkin ve yaygin bir sekilde uygulaniyor. Uzlastirmaya tabi suçlar kapsaminda çözüme kavusan dosya sayisi bugün itibariyla 1 milyon bin 358’e ulasti. Müzakeresi tamamlanan dosyalarda uzlasma basari orani yüzde 83 oldu. Hem magdur ve müsteki hem de süphelilerin memnuniyetini en üst düzeye çeken ve toplumsal uzlasma kültürüne katki saglayan uygulama sayesinde magdurlar suç nedeniyle ugramis olduklari zararlari maddi ya da manevi olarak hizli bir sekilde telafi ediyor.

(Engin Yagci /IHA)
Kaynak: İHA