Yapimci Rebecca O'brien '12 Punto TRT Senaryo Günleri'ne Katildi Açiklamasi

'Cannes, Venedik ya da Toronto gibi film festivalleri bizler için büyük olaylar ve buralarda ödül kazanmak bizim için önemli. Çünkü bizim daha fazla seyirciye ulasmamiza yardimci oluyor' 'Cannes'da gösterildiginizde odak haline geliyorsunuz ve bu büyük bir oksijen kaynagi halinde geliyor. Hatta Altin Palmiye kazanmak Oscar kazanmaktan daha önemli benim için'

TRT tarafindan bu yil üçüncüsü düzenlenen "12 Punto TRT Senaryo Günleri"nde, yapimci Rebecca O'Brien'in "Bir Ken Loach Filmi Yapmak" baslikli masterclass'i yapildi.

Feriye'de gerçeklestirilen ve es zamanli YouTube'da TRT 12 Punto kanalinda yayinlanan ilk masterclass'da, Ken Loach filmlerinin yapimcisi Rebecca O'Brien konustu.

Esra Demirkiran'in moderatörlügünü üstlendigi etkinlige çevrim içi katilan O'Brien, bugüne kadar Ken Loach ile çalismaktan çok memnun oldugunu belirterek, "Birlikte çalismak bir haz haline geliyor, gerçekten de daha önce çalisip memnun kaldigin kisilerle tekrar çalismak büyük konfor." dedi.

O'Brien, film festivallerinin kendileri için çok degerli olduguna isaret ederek, "Çok ses getirecek, dikkat çekecek büyük yildizlarla çalismadigimiz için kendimizi gösterebilecegimiz en önemli mecralar buralar oluyor. Cannes, Venedik ya da Toronto gibi film festivalleri bizler için büyük olaylar ve buralarda ödül kazanmak bizim için önemli. Çünkü bizim daha fazla seyirciye ulasmamiza yardimci oluyor." diye konustu.

- "Festivaller filmleri duyurmak için megafon görevi görüyor"

Festivallerin filmleri duyurmak için megafon görevi gördügünü aktaran O'Brien, sunlari kaydetti:

"Kirmizi halida poz verip saatlerce röportaj vermeyi sevmiyor olabilirsiniz ama festivalde gösterilmesinin filme etkisini görmezden gelemezsiniz. Mesela Cannes'da gösterildiginizde odak haline geliyorsunuz ve bu büyük bir oksijen kaynagi halinde geliyor. Dürüst olmak gerekirse biz bu tür festivalleri bunun için kullaniyoruz. Çesitli röportajlarla uluslararasi ilgiyle karsilasiyor ve dünyanin farkli cografyalarindaki insanlarin dikkatini çekiyorsunuz. Cannes'i bu sebeplerden çok önemsiyorum hatta Altin Palmiye kazanmak Oscar kazanmaktan daha önemli benim için."

O'Brien, beklentilerini karsilamayan yapimlara da imza attiklarini ifade ederek, "Elestirmenler bazen karmasa yaratabiliyorlar politik elestirileriyle. Fakat bu bile film hakkinda güzel bir sey. Çünkü onun konusuldugunu gösteriyor. Elestirilerin politik yönde olmasinin bir diger iyi tarafi estetik açidan elestirilememesi diye düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da ortak yapimlarin genelde Avrupa Birligi kapsaminda oldugunu aktaran O'Brien, "Brexit kapsaminda oldugu için biz Ingiltere ile hala çalisabiliyoruz. Ancak bence potansiyel olarak yapimci bulmanin en büyük platformu film festivalleridir. En büyük festivaller tam olarak ortak yapim pazari islevi görür." dedi.

- 12 Punto TRT Senaryo Günleri

Sinemacilari senaryo asamasinda destekleyerek projelerinin gelistirilmesine katki saglayan "12 Punto TRT Senaryo Günleri" kapsaminda gerçeklestirilen etkinlikler devam ediyor.

TRT 2, 29 Haziran'a kadar 12 Punto TRT Senaryo Günleri'ne özel olarak her aksam canli yayinlari ve özel içerikleriyle sinemaseverlerle bulusacak. Saat 19.00'da baslayacak yayinlarda "12 Punto'da Neler Oluyor?" ve "12 Punto'da Yarin" isimli programlar etkinlikle alakali bilgi akisi saglayacak.

"12 Punto Film Saati" kusaginda Nuri Bilge Ceylan'in her biri bir yönetmenlik dersi niteligindeki kamera arkasi belgeselleri gösterilecek. "Ahlat Agaci" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan 3 bölümlük "Ahlat'in Yolculugu" ve "Kis Uykusu" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan "Uzun Sürmüs Bir Kis" belgeselleri TV'de ilk kez TRT 2'de yayinlanacak.

"12 Punto Film Saati" kusaginda TRT Ortak Yapimi filmler "Honeyland", "Kapan" ve "Odaklan Babaanne" gösterimleri olacak.

Her aksam özel röportajlar ve masterclasslar'in da yer alacagi program, 29 Haziran aksami yayinlanacak kapanis programi ile son bulacak.

Kaynak: AA