Türk Yerli Tohumu Dünyaya Açiliyor

Nesiller boyunca babadan ogula ekip biçilen ve tükenmek üzere olan “Ahmet Bugdayi” tohumlari Duru Bulgur’un destek oldugu projeyle Türk tarimina kazandiriliyor. 2023 yilinda çiftçilere dagitilacak olan Ahmet Bugdayi, ülkemizin tarim ihracatina önemli katkilar saglayacak.

Türk Yerli Tohumu Dünyaya Açiliyor
Türkiye’nin 2 bin yillik yerli bugdayi olan Ahmet Bugdayi’nin yeniden tarim sanayiine kazandirilmasi amaciyla baslatilan projede süreç hizla ilerliyor. Duru Bulgur’un Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklasa yürüttügü proje kapsaminda, Türkiye’de agirlikli olarak kiraç arazilerde ekimi gerçeklestirilen bugdayin daha verimli hale getirilmesi amaçlaniyor. Kaybolmaya yüz tutan Ahmet Bugdayi’ni Türk çiftçisine yeniden kazandirmayi hedeflediklerini söyleyen Duru Bulgur Onursal Baskani Ihsan Duru, “2 bin yillik tarihiyle Ahmet Bugdayi bugüne kadar çiftçilerimiz tarafindan Karaman Taskale’deki tarihi tahil ambarlarinda ve küplerde saklandi. Birkaç yil önce Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ile ortak bir projede bir araya gelerek, ekim alanlarinda Ahmet Bugdayini yeniden üretmek üzere çalismaya basladik. Su ana kadar elde edilen sonuçlar son derece olumlu bir seyirde ilerledi. Ahmet Bugdayinda deneme asamalari sona erdiginde elde ettigimiz tohumlari çiftçimizle paylasacagiz. Son derece degerli olan Ahmet Bugdayinin özellikle ihracat pazarlarinda büyük bir ilgi görecegine inaniyoruz. Öyle inaniyorum ki Ahmet Bugdayi tüm dünya sofralarinda hak ettigi degeri fazlasiyla görecektir” dedi.

Ahmet Bugdayinin yüksek protein ve kaliteli bulgur olma özelligi ile önemli bir zenginlik tasidigina isaret eden Karamaoglu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Baskani Prof. Dr. Nevzat Aydin da, “Ahmet Bugdayinin tohumunu bulunca üzerinde çalismaya basladik. Bugdayi çiftçi için verimli hale getirmek istedik. Bugdayin genetik kalitesini korumak üzere baslattigimiz proje ile lezzetli bulgur veren bu bugdayi tekrar üretime kazandirmayi amaçladik. Üniversite-Sanayi is birligi kapsaminda yürütmüs oldugumuz projede, tohumlari gelistirmek adina bütün dünyada ve ülkemizde kullanilan geleneksel melezleme yöntemi kullanildi. Sera sartlarinda tohumlari hizli bir sekilde, dogal bir süreç içerisinde gelistirdik. Gelistirmis oldugumuz tohumlarin arazi sartlarindaki test asamalari devam ediyor. Yapacagimiz kalite analizlerinin ardindan elde ettigimiz tohumlar üreticilerimize kazandirilmis olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA