Ticaret Bakan Yardimcisi Turagay Açiklamasi 'Turizm Gelirimizi 20 Milyar Dolarlara Ulastiracagiz'

Bu yil ikincisi düzenlenen “DEIK Ticari Diplomasi Ödülleri” töreni gerçeklesti. Törende konusan Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, “Bugünden itibaren Rusya’dan seferler basliyor. Önümüzde ki dönemde Turizm gelirimizi 20 milyar dolarlara ulastiracagiz diye ümit ediyoruz” dedi.

Ticaret Bakan Yardimcisi Turagay Açiklamasi 'Turizm Gelirimizi 20 Milyar Dolarlara Ulastiracagiz'


Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) bu yil ikincisi düzenlenen “DEIK Ticari Diplomasi Ödülleri” yapilan tören ile gerçeklesti. Törende toplamda 6 kategoride 12 ödül verilirken, her kategoride ise iki is konseyi ödüle laik görüldü.

Toplantiya; DEIK Baskani Nail Olpak, DEIK Yönetim Kurulu Üyeleri, DEIK Denetim Kurulu Üyeleri ve DEIK Is Konseyleri Baskanlari da katildi.

Toplantiya konusmaci olarak katilan Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, geçtigimiz yil ki ihracata deginerek, söyle konustu: "Türkiye’nin geçtigimiz yil ki ihracati 169,7 milyar dolar olarak gerçeklesti. 2019 yilinda Turizm gelirlerimiz 34,5 milyar dolardi. Geçen sene 12 milyar dolarlara indi. Bugünden itibaren Rusya’dan seferler basliyor. Önümüzde ki dönemde 20 milyar dolarlara ulasacagiz diye ümit ediyoruz” dedi.



"Ihracatimiz yüzde 5 ayda yüzde 38,3 artarak 85,2 milyar dolara ulasti"

Ticaret Bakan Yardimcisi Turagay, “Türkiye’miz geçtigimiz yil ihracatimizi 169,7 milyar dolarla bitirdi. Ihracatimiz azaldi ve 2020 yili gerçekten zor bir yildi. Pandemi döneminde en dip noktalari yasadik ama artik o günleri geride biraktik. Oysaki 2020 yilina birinci çeyrekte yüzde 4,5 civarinda büyümemiz vardi. Sonrasinda da 4. çeyrekten sonra toparlamaya basladi.

Seneyi 1.8’lik büyüme ile kapattik. 2021 yilinin ilk çeyreginde yüzde 7 büyüdük ve bunda 1,1 puanlik net ihracatin etkisi var. Ihracatimiz yüzde 5 ayda yüzde 38,3 artarak 85,2 milyar dolara ulasti. Hedefimiz 200 milyar dolari geçmek. 2020 yili dünya açisindan da iyi oldu. IMF’nin verilerine göre dünya ekonomisi 3,3 daraldi. 2021 yilinda yüzde 6 büyümesi bekleniyor. Dünya ticareti açikladigi zaman yüzde 13 daralma en kötü senaryoda ise yüzde 33 daralma bekliyordu. Bu sene ise dünya ticareti yüzde 8 artmasi bekleniyor” seklinde konustu.



“Amerika’daki pazarimizi daha da yüksek rakamlara çikarmak için çalisacagiz”

Cari islemlerde cari degerin yakalanmasi konusunda da açiklamalarda bulunan Turagay, “Geçen sene 12 milyar Amerika 2,6 trilyon dolarlik pazar. Bizim ihracatimiz 10 milyar dolar. Amerikan ithalati içerisinde ki payimiz binde 4’tür. Türkiye’nin dünya ihracati içerisinde ki payi yüzde 1,03’lere yükseldi. Ama Amerika’nin dünyanin en büyük pazarindaki payimiz ortada. Daha da yüksek rakamlara çikmak için çalisacagiz” diyerek sözlerini tamamladi.

Toplanti, ödül töreninin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA