Temiz Enerji Maliyetlerinde En Büyük Düsüs 'Güneste' Yasandi

Son 10 yilda seviyelendirilmis enerji maliyetleri, fotovoltaik teknolojisinin kullanilmadigi günes enerji sistemlerinde yüzde 68, karasal rüzgar santrallerinde yüzde 56, deniz üstü rüzgar santrallerinde ise yüzde 48 azaldi Günes ve rüzgar projelerindeki düsük maliyet egiliminin bölgesel farkliliklara ragmen devam edecegi öngörülüyor.

Sebeke ölçeginde günes enerjisi santrallerinden üretilen elektrigin maliyeti, 2010-2020 döneminde yüzde 85 azaldi, bu oran diger temiz kaynak maliyetleri arasinda en büyük oran olarak kayitlara geçerken, temiz enerjide maliyetlerin düsmeye devam etmesi bekleniyor.

Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Ajansi tarafindan hazirlanan "Yenilenebilir Güç Üretimi Maliyetleri 2020" raporuna göre, dünya genelinde isletmede olan 800 gigavat kapasiteli kömür santrallerinin ayni kapasiteli rüzgar ya da günes projeleri ile yer degistirmesi durumunda sistem maliyetinin her yil 32 milyar dolar azalacagi tahmin ediliyor.

Bunun gerçeklesmesi halinde hava kalitesinin artacagi, 800 gigavat temiz enerjiden üretilen enerjinin karbondioksit kaynakli emisyonlari 3 gigaton azaltacagi hesaplaniyor.

Rapora göre, maliyet açisindan en ucuz kömür santrallerinin bile yerini alan günes ve rüzgar projelerinde, teknolojinin gelismesi, ekonomik büyüklük, rekabetçi tedarik zincirinin olusmasi ve yatirimcilarin yeni teknolojilere uyum saglama tecrübesi edinmesi maliyetlerin düsmesinin ana sebepleri oldu.

Son 10 yilda seviyelendirilmis enerji maliyetleri, sebeke ölçeginde, günes enerjisi santralleri için yüzde 85 azalirken, fotovoltaik teknolojisinin kullanilmadigi günes enerji sistemlerinde yüzde 68, karasal rüzgar santrallerinde yüzde 56 ve deniz üstü rüzgar santrallerinde yüzde 48 geriledi.

Ayni dönemde seviyelendirilmis enerji maliyetleri, jeotermal enerjide yüzde 45, hidroelektrik santrallerde ise yüzde 18 artis gösterdi.

Bu dönemde günes ve rüzgar projelerinde büyük kapasiteli projelerin yaninda küçük ve orta ölçekli santral kurulumlari da gerçeklesti.

Rapora göre, günes ve rüzgar projelerindeki düsük maliyet egiliminin bölgesel farkliliklara ragmen sürecegi tahmin ediliyor.

- 2020 temiz enerji için "rekor yili" oldu

Geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle ortaya çikan ekonomik zorluklar tüm sektörleri olumsuz etkilerken yenilenebilir enerji kaynaklarinin kapasite kurulumunda rekorlar gerçeklesti.

Rapora göre, 2000-2020 döneminde küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 754 gigavattan 2 bin 800 gigavata yükseldi.

Geçen yil sadece yenilenebilir enerjide 261 gigavat kapasite kurulumu gerçeklesirken, bu oran bir önceki yila göre yüzde 50 artis olarak kayitlara geçti.

Yeni kapasite artisinda bu büyüklükler, fosil kaynaklar ya da nükleer enerjide görülmezken, 2015'ten beri yenilenebilir enerji yeni kapasite ilavelerinin yüzde 49'unu olusturuyor. Bu oran yillar içindeki dinamiklere göre yüzde 53'lere çikabiliyor.
Kaynak: AA