ROKETSAN'a Sifir Atik Belgesi Verildi

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir: 'EYDEP ile Türkiye'de yetkin sirketlerin çikmasini ve küresel oyuncu olmasini hedefliyoruz. Bu degerlendirme sistemimizin bir parçasi da artik Sifir Atik Projesi'nde gelinen seviye olacaktir' ROKETSAN yürüttügü atik yönetimi süreciyle yilda 1 milyon 95 bin 903 kilogram atik ayristirarak toplamda 1 milyon lira gelir elde etmeyi basardi Yilda ortalama 850 yetiskin agaç kurtarildi, 205 bin kilovatsaat enerji tasarruf edildi ve 8 bin 850 kilogram sera gazi salinimi engellendi

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Endüstriyel Yetkinlik Degerlendirme ve Destekleme Programi (EYDEP) ile Türkiye'de yetkin sirketlerin çikmasini ve küresel oyuncu olmasini hedeflediklerini, bu degerlendirme sisteminin bir parçasinin da Sifir Atik Projesi'nde gelinen seviye olacagini belirtti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, ROKETSAN’in Lalahan’daki tesislerinde düzenlenen törenle Sifir Atik Belgesi'ni Yönetim Kurulu Baskani Faruk Yigit'e verdi.

Ismail Demir, buradaki konusmasinda Türk savunma sanayisinin son yillarda yapmis oldugu atilimla dünyanin ilgiyle takip ettigi bir konuma geldigini söyledi.

"Küresel Güç Türkiye" vizyonu hedefine kararlilikla yürüdüklerini vurgulayan Demir, "Bu hedefler dogrultusunda yol alirken çevreye duyarli hareket etmek adina, atiklarin kontrol altina alinmasi ve gelecek nesillere temiz ve gelismis bir Türkiye birakilmasi hedefiyle, Sayin Emine Erdogan Hanimefendi'nin öncülügünde baslatilan Sifir Atik Projesi'ne destek verilerek, Baskanligimiz ve savunma sanayisi ekosistemi tam olarak bu konuda uygulamaya geçme kararliligindayiz." dedi.

Proje kapsaminda farkindaligi saglayacak en önemli hususlardan birinin de bayrak gemisi niteligi tasiyan sirketlerin atacagi öncü adimlar oldugunu dile getiren Demir, ROKETSAN ailesini bu farkindaligi saglamaya verdikleri destekten ötürü tebrik etti.

Demir, sanayinin lokomotifi olan savunma sanayisi ekosisteminin sifir atik seferberligi konusunda da en ön safta yer alacagina ve Sifir Atik Yönetmeligi kapsaminda en üst seviye olan Platin Sifir Atik Belgesi'ni alacagina inançlarinin tam oldugunu belirtti.

Baskanligin projelerde ana yüklenicilere çesitli yükümlülükler getirdigini, alt yüklenici seçiminde belirli mecburiyetler olusturdugunu anlatan Demir, "EYDEP ile Türkiye'de yetkin sirketlerin çikmasini ve küresel oyuncu olmasini hedefliyoruz. Bu degerlendirme sistemimizin bir parçasi da artik Sifir Atik Projesi'nde gelinen seviye olacaktir." dedi.

Ismail Demir, Türk savunma sanayisinin bugün geldigi noktada, gemilerden helikopterlere, zirhli araçlardan insansiz hava araçlarina, silah sistemlerinden uydu çalismalarina, hava savunma sistemlerinden elektronik harbe kadar ihtiyaçlarini büyük oranda yerli ve milli olarak ürettigini söyledi.

- Kadinlarin gücüne vurgu

Hayatin her alaninda önemli roller üstlenen kadinlarin, savunma sanayisinin tam bagimsiz Türkiye hedefleri dogrultusundaki yürüyüsünün de en önemli aktörlerinden oldugunu dile getiren Demir, su degerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemize hizmetleriyle deger katan, tüm kadinlarimiza örnek olacak basarilariyla adindan söz ettiren, genç nesillere rehber olan, gelecegimize yönelik tehditler karsisinda dimdik duran, cesur ve özgüveni yüksek kadinlarimiz gelecege yürüyüsümüzde en önemli güvencemizdir.

Son 5 yil içinde savunma sanayisinde çalisan sayisi 4 kat artmistir. Bu artisin yüzde 26’sini kadinlarimiz olusturmaktadir. Bugün Baskanligimizda çalisan mesai arkadaslarimizin yaklasik yüzde 40’i kadinlarimizdan olusmaktadir. Son 5 yil içinde Baskanligimizda çalisan sayimiz yaklasik 2 kat artarken, istihdam edilen kadin personel sayimiz da ayni oranda artis göstermistir."

- Sifir atik ile elde edilen kazanimlar

ROKETSAN Yönetim Kurulu Baskani Faruk Yigit de atik yönetim süreci ile sifir atik olusumuna yönelik attiklari adimlara iliskin bilgiler verdi.

Buna göre, proses tasarimlari asamasinda atik olusumunu ve çevreye olan etkiyi minimize etmek için malzeme ve enerji tüketiminin azaltilmasi konusunda planlamalar yapiliyor.

Kagida dayali süreçleri tamamen dijital hale getiren yazilimlar kullanilmasi, doküman paylasim ve onay süreçlerinin elektronik belge yönetim sistemi üzerinden yürütülmesi, ortak yazicilarin kullanimi ve yazicilarda kullanilan kartli sistemler ile kagit tüketimi minimize ediliyor.

Gida israfini önlemek için ROKETSAN’da artan yemekler ve tüketilmeyen ekmekler uygun sartlarda biriktirilerek günlük olarak hayvan barinaklarina teslim ediliyor.

Araçlardan kaynakli emisyonun önüne geçebilmek için personele tesis içerisi ulasim amaçli bisiklet kullanimi tesvik ediliyor.

Tesis içinde olusan atiklar için çesitli noktalara yerlestirilen atik biriktirme ekipmanlari ile atiklarin kaynaginda ayristirilmasi etkin bir sekilde yürütülüyor.

ROKETSAN yürüttügü atik yönetimi süreci ile 2019 ve 2020 yillarinda, yilda 1 milyon 95 bin 903 kilogram atik ayristirarak toplamda 1 milyon lira gelir elde etmeyi de basardi.

Öte yandan ROKETSAN, Sifir Atik Projesi kapsaminda yürüttügü farkindalik ve iyilestirme çalismalari ile atiklarin kaynaginda ayristirilarak toplanmasi ve geri dönüsümüyle de önemli kazanimlar elde etti. Sadece kagit atiklarin yönetimi sayesinde yilda ortalama olarak 850 yetiskin agaç kurtarildi, 205 bin kilovatsaat enerji tasarruf edildi ve 8 bin 850 kilogram sera gazi salinimi engellendi.
Kaynak: AA