Kuraklik Hasadi Baslayan Bugdayi Da Vurdu, Rekolte Yüzde 70'Lere Kadar Düstü

Özellikle Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgesini etkileyen kuraklik, Elazig’da arpa gibi hasadi baslayan bugdayi da vurdu. Mevsim sartlari ve kurakliktan dolayi verim hem üründe hem de samanda yüzde 50 ile 70 arasinda düsüse neden oldu.

Kuraklik Hasadi Baslayan Bugdayi Da Vurdu, Rekolte Yüzde 70'Lere Kadar Düstü
Elazig’da arpa ve bugday olmak üzere yaklasik 1 milyon dekar alana ekim yapildi. Arpa hasadi biterken bugday hasadi ise 3 gün önce basladi.

Bu kapsamda bir yillik emeklerini almak isteyen çiftçiler yaz sicagi altinda yogun mesaiye geçti. Fakat bu sene bahar yagislarinin olmamasi ve yilin kurak geçmesinden dolayi arpada oldugu gibi bugdayda da rekoltede yüzde 70’lere yakin düstü. Son 10 yilin en kurak yilini yasadiklarini ifade eden çiftçiler, sulama yapmalarina ragmen istenilen verimi alamadiklarini aktardi.

"Son 10 yilin en kötü kurakligi"

Bugday hasadinin basladigini belirten Nizamettin Tokiz, “Bu yil su vermemize ragmen, yüzde 70’e yakinda bir rekolte kaybi var. Bunun yani sira bu susuzluk, ürünün tane kalitesini de etkiliyor. Geçen sene ayni ebattaki bir tarladan 15 römork saman aliniyorsa bu yil 7 römorka kadar düstü. Geçen sene 50 ton bugday vardi. Bu yil çok azaldi. Geçmis yillara göre kiyaslarsak son 10 yilin en büyük ve kötü kurakligini yasiyoruz” dedi.

100 dönüm bugday ektigini aktaran Ali Riza Tokiz ise “Bu sene kurakliktan dolayi sulama yaptim ve 15 bin lire elektrik parasi verdim. Geçen sene 35 ton bugday aldim. Bu sene 12 ton bugday alamam. O da sulama yapmama ragmen. Su vermesem onu da alamazdim. 35 yildir bu köydeyim. En kurak yil bu yildir” diye konustu.



"Yüzde 70’e yakin kayip var"

Biçerdöver isletmecisi Serkan Cankara ise, “Bu sene kurakliktan dolayi ekinlerimiz olmadi. Yüzde 70’e yakinda bir kaybimiz var. Biz Elazig bölgesine çogu yerleri geziyoruz. Bu sene kurakliktan dolayi çok kaybimiz var. Ovamizin su istegi var. Toplulastirmanin yapilmasini istiyoruz. Çiftçiye gereken destegin verilmesini istiyoruz. Bu kurakligin önüne geçilmesi için sulamanin gelmesi gerekiyor. 12 yildir biçer döver isletiyorum. Son yillarin en kötü yillarini yasiyoruz. Bu yil kaybimiz çok fazla. Tanelerimiz her yila göre çok çok ufak. O yüzden tonaj kaybi var. Çiftçi bu yil magdur. Taneye bagli olarak samanda az. Bu sene kuraklik baya çiftçimizi etkiledi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA